Ajankohtaista

Käytettyjen hybridi- ja sähköautojen kysyntä räjähti

Hybridiautojen myynti kasvoi tammi-toukokuussa noin 60 prosenttia käytettyjä autoja myyvällä Sakalla. Liikenteen sähköistyminen ei siis ole pelkästään uusien autojen rekisteröintien varassa, etenkin kun hybridiautojakin rajumman kasvun teki sähköautot – niiden myynti lähes tuplaantui.

Saka Oulun myymälä

- Tutkimme alkuvuoden myyntejä tammi-toukokuun ajalta ja vertasimme sitä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kuluttajien kiinnostus on siirtynyt voimakkaasti kohti sähköistettyjä voimalinjoja, kertoo Sakan toimitusjohtaja Petri Poukkula.

Hybridivoimalinjojen osalta ladattavat Volvot, kuten V60 ja XC60 sekä kestosuosikki Volkswagen Passat ovat olleet erityisessä suosiossa Sakan asiakkaiden keskuudessa. Sähköautoissa Tesla Model 3 näyttää tietä muulle, kasvaneelle valikoimalle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Volvoa pidetään turvallisena ja luotettavana vaihtoehtona ja sen sähköinen kantama on riittävä tavanomaiseen suomalaiseen arkiajoon. Neliveto kruunaa kokonaisuuden, mikä tekee niistä erityisen houkuttelevan vaihtoehdon, Poukkula toteaa.

- Sähköautoista Teslan Model 3 on ollut markkinoilla jo pitkään, joten sen saatavuus eri hintaluokissa on erittäin hyvä. Tarjoaman kasvu myös muiden merkkien osalta on nostanut kiinnostusta sähköautoja kohtaan, hän jatkaa.

Voimakas kasvu näkyy polttomoottoriautojen osuuden pienenemisenä käyttövoimien jakaumassa. Vuonna 2023 vastaavalla ajanjaksolla Sakan myymistä autoista noin 79 prosenttia kulki pelkällä polttomoottorilla. Vastaavasti vuonna 2024 niiden osuus on 69 prosenttia.

- Vaikka sähköistyminen eteneekin vauhdikkaasti, niin Suomen autokannasta yli 90 prosenttia on edelleen polttomoottorilla kulkevia, Poukkula huomauttaa.

Sähköistyminen on piristänyt myös automarkkinat

Yleisesti ottaen käytettyjen autojen markkina on piristynyt alkuvuonna kautta linjan – Sakan luvutkaan eivät tee asiassa poikkeusta. Ensimmäisellä kvartaalilla liikevaihto oli peräti 182,9 miljoonaa euroa, eikä alkukesän helteet ole hidastaneet kesän kaupankäyntiä, päin vastoin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Käytettyjen autojen kokonaismarkkina on kasvanut ennakoimallamme tavalla ja koko vuoden myyntimäärän odotamme edelleen olevan yli 600 000 autoa. On mahdollista, että kesällä käytettyjen autojen hinnat nousevat, Poukkula kertoo.

- Vaikuttaa siltä, että tulemme kasvamaan viime vuoden liikevaihtoon nähden reilusti myös toisella kvartaalilla, sillä kesän startti on ollut vahva. Näiden lukujen valossa arvioisin, että olemme alkuvuoden liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin vaihtoautokauppa, hän päättää.

Sakan alkuvuoden myydyimmät sähköautot

  1. Tesla Model 3
  2. Audi e-tron
  3. Polestar 2
  4. Mercedes-Benz EQC
  5. Tesla Model Y

Sakan alkuvuoden myydyimmät hybridiautomallit

  1. Volvo XC60
  2. Volvo V60
  3. Volkswagen Passat GTE
  4. BMW 3-sarja
  5. Mitsubishi Outlander PHEV