Kuljetus

Vihreää logistiikkaa: Ahola Transportin uusi sähköinen Scania 40R

Ahola Transport vaihtoi vihreässä logistiikassaan isolle vaihteelle. Se aloitti ensimmäisenä Suomen ja Ruotsin välillä säännöllisen liikenteen 64 tonnin sähköisellä ajoneuvoyhdistelmällä.

Ahola Logistics sähköinen scania

- Tämä on aivan fantastista tekniikkaa, toteaa tutkimusjohtaja Magnus Gustafsson laskeuduttuaan Scania 40R:n kyydistä. 

Åbo Akademissa vihreään logistiikkaan ja tuotantotalouteen perehtynyt Gustafsson on yksi ensimmäisistä suomalaisista, joka pääsi 540-hevosvoimaisen uuden sukupolven sähkö-Scanian matkaan. Tähän tarjoutui tilaisuus Ahola Transportin järjestämässä mediatilaisuudessa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Gustafsson on vakuuttunut vihreän tekniikan toimivuudesta. 

- Olemme tutkineet, että se luo valtavasti mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja heidän alihankkijoilleen. Kuorma-autot eivät vain kulje vihreällä energialla vaan myös kotimaisella energialla.

Toiminut moitteettomasti

Ahola Transportilla laitettiin tutkimustieto käytäntöön. Yrityksessä on jo pitkään oltu etulinjassa uusien energiamuotojen käyttöönotossa ja edistetty määrätietoisesti vastuullista logistiikkaa.

- Olemme ajaneet Ruotsissa sähköisellä kalustolla puolitoista vuotta ja se on toiminut täysin moitteettomasti. Näemme Scanian varteenotettavana vaihtoehtona myös sähköisenä, Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom sanoo. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mediatilaisuuden jälkeen 400 kW:n Scania lähtee ensimmäiselle työmatkalleen Naantalista Hämeenlinnaan, vajaan 200 kilometrin päähän. Kyytiin voidaan lastata SSAB:lta terästä ajoneuvoyhdistelmän suurimpaan sallittuun kokonaispainoon asti eli 64 tonniin, jonka jälkeen Scania R 400 ajaa kuorman Naantalin satamaan. Siitä matka jatkuu laivalla Ruotsiin ja Aholan terminaaliin, jossa lasti tyhjennetään ja ajoneuvo ladataan.

Suurten massojen parhaimmistoa

Tässä luokassa, suurimmilla massoilla ajettaessa Scania on sähkökuorma-autojen parhaimmistoa. 

- Pystyisimme ajamaan jopa 72 tonnin kokonaispainoilla, mutta siinä tulee laki vastaan. Aholan yhdistelmälläkin voidaan kulkea Suomessa 68 tonnilla, mutta Ruotsissa voi ajaa vain 64 tonnilla, Scania Suomi Oy:n eMobility tuotepäällikkö Michael Mannfors kertoo.

Scania 40R:n salaisuutena ovat isot ja tehokkaat akut. Lithium-ionien latausteho on hyvällä tasolla ja sähköveturissa riittää nimelliskapasiteettia 624 kWh:n edestä. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tämä on meille merkittävä projekti. Aholan täyssähköinen ajoneuvoyhdistelmä on isoimpia, mitä Suomen teillä kulkee, Mannfors sanoo. 

Scania 40R B6x2*4NB

  • Akseliväli: 4 750 mm
  • Akusto: nimelliskapasiteetti 624 kWh, hyötykapasiteetti SOC 75 % = 468 kWh
  • Toimintamatka: 350 km 40 tn / 250 km 64 tn (kesä)
  • Ohjaamo: CR20H
  • Lataus: Vastaanottokyky max. 375 kW/500 A DC-latauksella. CCS type 2 plug in -liitäntä. 0-100% n. 85 min latausaika 375 kW:n teholla.