Metsäkoneurakointi

Wahlers Forsttechnik GmbH & Co. KG – 90 vuotta, kolme sukupolvea

Wahlers Forsttechnik GmbH & Co. KG on toiminut Ponssen diilerinä Saksassa jo reilut 30 vuotta. Yhtiön historia on kuitenkin vielä pidempi, tänä vuonna juhlistetaan jo 90 vuotista taivalta. Lisää juhlan aihetta tuli juhannusviikon perjantaina, kun Wahlersin valinta vuoden 2023 Ponsse jälleenmyyjäksi julkistettiin.

Marius Dreeke, Gerit Koch
Wahlers Forsttechnik täyttää tänä vuonna jo 90 vuotta ja yhteistyö Ponssen kanssa on jatkunut jo 31 vuotta. Perjantaina 21.6.2024 yritys valittiin vuoden 2023 Ponsse jälleenmyyjäksi. Kuvassa hymyilevät kolmatta sukupolvea yrityksessä edustava Markus Dreeke ja Gerit Koch, jotka vielä tässä vaiheessa, messujen avauspäivänä eivät olleet tunnustuksesta tietoisia.

Yrityksessä jo kolmatta sukupolvea edustavat Marius Dreeke ja Gerit Koch kertoivat, KWF-Tagung tapahtumassa alkuvuoden olleen haastava heidän markkinoillaan. – Täällä on ollut marraskuusta asti märkää, mikä on jarruttanut urakointia ja kaupan käyntiä. Yrittäjillä on investointihaluja, mutta päätöksenteko vie aikaa. Toisen kerran jälkeen harkitaan vielä kolmaskin kerta ennen kuin hankintoja tehdään, kaksikko totesi.

Kesän tultua kelit Keski-Euroopassa olivat lämmenneet ja maasto kuivaa. Vuoden jälkimmäisestä puoliskosta Dreeke ja Koch odottelivatkin kaupallisesti vilkkaampaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ponssella on täällä ihan vankka asema. On hienoa nähdä, että Juho (Nummela) ja Jarmo (Vidgrén) ovat täälläkin paikan päällä, asiakkaat todella arvostavat sitä. Koneet toimivat hyvin ja pyrimme jatkuvasti parantamaan huoltoverkostoamme. Tällä hetkellä meillä on kolme päätoimipistettä, ja olemme avaamassa neljännen Temnitziin. Laajalla alueella se ei vielä riitä, minkä takia meillä on myös huoltopisteitä sekä kenttämiehiä, man with a van, kuten Jarmo on todennut, tällä hetkellä kuusi kappaletta. Usein pätevä mies pakettiauton kanssa pystyy tarjoamaan riittävän tuen asiakkaalle.

Ponssen markkinaosuus Saksassa on Dreeken ja Kochin mukaan noin 30 prosenttia. Yhdessä John Deeren ja Komatsun kanssa Ponsse ne kattavat noin 85–90 prosenttia kokonaismarkkinasta, muiden valmistajien jakaessa loput prosentit. Saksassa metsäkoneita ei rekisteröidä, mutta kaikki jälleenmyyjät toimittavat messutkin järjestävälle KWF-organisaatiolle omat lukemansa, joka sitten julkaisee kokonaismarkkinan suuruuden.

- Ilmoitustavoissa saattaa toki olla pieniä eroavaisuuksia valmistajien kesken, mutta muitakaan tilastoja ei ole saatavilla. Kokonaismarkkinan koko oli viime vuonna 260–270 konetta, ja se on kasvanut vuosittain. Nyt luvassa on laskua yleisen taloustilanteen takia. Ponsseja on viime vuosina toimitettu 80–90 Saksaan vuosittain.

- Siinä missä aiemmin harvestereita ja kuormatraktoreita myytiin suunnilleen yhtä paljon, nyt suhde alkaa olla noin 40/60 ja jatkossa ehkä jopa 35/65, koska harvestereiden tuottavuus on nykyisin niin korkea, että yksi kuormatraktori harvesteria kohden ei tahdo riittää, Dreeke päättää.

Historia

Ponssen ja Wahlersin yhteistyö on peruja Einari Vidgrénin ja Hans Wahlersin ajoilta. Wahlers Forsttechnicin historia ulottuu vuoteen 1934, jolloin Johan Wahlers perusti vaimonsa Ernan kanssa kyläsepän pajan pieneen Lauenbrückin kylään. Heidän poikansa Hans työskenteli pajassa lapsena, kouluttautui ja palasi yrityksen palvelukseen. Tuolloin tekniikka kehittyi vauhdilla ja sepän työnkuvakin muuttui monimutkaisempien koneiden kunnossapitoon ja myyntiin. Yritys erikoistui myös huvipuistolaitteiden valmistukseen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hans Wahlers otti yrityksen vetovastuun 1971 ja kiinnostui metsätalouden tekniikasta. Hän auttoi skandinaavisia urakoitsijoita, jotka työskentelivät koneineen Pohjois-Saksan myrskytuhoilla. Heidän joukossaan oli sattumalta Einari Vidgrén, joka oli suunnannut Saksaan ensimmäisen kuormatraktorinsa kanssa. Vuonna 1993 Einari Vidgrén ja Hans Wahlers allekirjoittivat jälleenmyyntisopimuksen Elmia Wood-messuilla.

Toinen sukupolvi

Hans ja Lola Wahlersin tyttäret jatkoivat työtä perheyrityksessä, ja palvelukseen tulivat myös heidän puolisonsa, Ralf Dreeke ja Michael Rathjen. Vetovastuu siirtyi heille 1999. Sen jälkeen yrityksestä on kehittynyt maailman suurin Ponsse-jälleenmyyjä, joka työllistää 130 henkilöä.

Kolmas sukupolvi

Nyt johdossa on jo kolmas sukupolvi, kun Anne ja Ralf Dreeken poika Marius sekä Monika ja Michel Rathjen tyttären, Marlene Rathje-Kochin aviomies Gerit Koch ovat vastuunalaiset yhtiömiehet. Marius huolehtii hallinnosta ja sisäistä prosesseista, Gerit myynnistä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Historiaosion lähde: Ponsse News