Kuljetus

Nokian Renkaat vietti uuden henkilöauton renkaita valmistavan tehtaansa avajaisia Romaniassa

Nokian Renkaat vietti tänään uuden henkilöauton renkaita valmistavan tehtaansa avajaisia Oradeassa Romaniassa. Tehtaalla ei käytetä lainkaan fossiilista energiaa, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen täysimittaisen hiilidioksidipäästöttömän rengastehtaan. Avajaisten myötä yhtiö on saanut kaksi vuotta kestäneen hankkeensa onnistuneesti päätökseen ja voi aloittaa kaupallisen tuotannon tehtaalla alkuvuodesta 2025.

Nokian Renkaat, Romanian tehdas

Oradean-tehtaan avajaistapahtumaan osallistui korkea-arvoisia Romanian hallituksen ja paikallisten viranomaisten edustajia, Suomen ja Romanian suurlähettiläät, Nokian Renkaiden hallitus, johtoryhmä ja noin 200 vierasta.

- Olemme erittäin iloisia voidessamme viettää tänään uuden Oradean-tehtaamme avajaisia. Tehdas vahvistaa kykyämme palvella asiakkaita Keski-Euroopassa ja sen ulkopuolella ja tukee yhtiömme kasvua kohti 2 miljardin euron liikevaihtoa. Hiilidioksidipäästöttömän rengastehtaan myötä olemme valmiita toimimaan alan edelläkävijänä ja vastuullisen rengastuotannon suunnannäyttäjänä, kertoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tehtaan rakentaminen on edennyt erittäin sujuvasti, ja haluan lämpimästi kiittää kaikkia, jotka ovat tehneet töitä tämän saavutuksen eteen, Moisio lisää.

Pelkästään hiilidioksidipäästötöntä energiaa

Nokian Renkaiden Oradean-tehtaalla ei käytetä lainkaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa ja siellä hyödynnettyjen ratkaisujen ansiosta tehdas toimii täysin hiilidioksidipäästöttömästi. Tämä on saavutettu eri ratkaisujen yhdistelmänä.

- Nokian Renkaat on jälleen kerran osoittanut olevansa rengasalan uranuurtaja. Kaikki tehtaalla käytettävä sähkö on hiilidioksidipäästötöntä. Osa sähköstä saadaan alueella toimivasta aurinkovoimalasta. Renkaiden vulkanoimisessa käytettävä höyry tuotetaan innovatiivisissa sähkökattiloissa, jotka hyödyntävät tavanomaisten fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen tai kaasun, sijaan täysin hiilidioksidipäästötöntä sähköä. Lisäksi renkaiden valmistusprosessi on erittäin energiatehokas, koska tuotannossa käytetään uusinta teknologiaa ja laitteistoa. Uusi tehdas on osoitus aidosta sitoutumisestamme vastuullisuuden kehittämiseen, sanoo Adrian Kaczmarczyk, Nokian Renkaiden hankinnoista, laadusta ja työturvallisuudesta vastaava johtaja.

6 miljoonaa rengasta vuodessa

Ensimmäinen rengas valmistui tehtaalla heinäkuussa 2024. Tuotantokapasiteettia kasvatetaan vaiheittain kohti suunniteltua 6 miljoonan renkaan vuosikapasiteettia, ja sitä on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa. Tehdas keskittyy ensisijaisesti Keski-Euroopan markkinoille myytävien henkilöauton renkaiden valmistukseen, sillä sen sijainti on strategisesti lähellä kyseisellä markkinalla toimivia asiakkaita.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tehdasalueen kokonaispinta-ala on noin 54 hehtaaria. Tuotantolaitoksen lisäksi alueella on renkaiden varastointiin ja jakeluun keskittyvä jakelukeskus, sekoitusosasto sekä huoltoon ja hallintoon liittyviä rakennuksia. Rakennettavaa pinta-alaa on yhteensä noin 100 000 neliömetriä.

Viime vuosien suurin Romaniaan tehty ulkomainen investointi takaa yhtiön sitoutumisen Oradeaan

Nokian Renkaat valitsi uuden rengastehtaansa sijainniksi luoteis-Romaniassa sijaitsevan Oradean-kaupungin arvioituaan huolellisesti yli 40 vaihtoehtoa eri Euroopan maissa. Päätöstä tukivat erilaiset arviointikriteerit, kuten ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus, liiketoimintaympäristö, infrastruktuuri, saatavilla oleva maa-ala, kustannustaso sekä riskit.

- Viime vuosien aikana tehdyn työn tavoitteena on ollut tuoda meidät lähemmäksi Keski-Euroopan asiakkaitamme, mikä on luonut vakaan pohjan tulevaisuuden kestävälle kasvulle. Oradea on nyt uusi kotimme, ja olemme sitoutuneita tukemaan paikallista yhteisöä ja elinkeinoelämää sekä kaikkia tiimimme jäseniä, sanoo Nokian Renkaiden Romanian maajohtaja Susanna Tusa.

Investoinnin kokonaisarvo on noin 650 miljoonaa euroa. Nokian Renkaat lukeutuukin viime vuosien merkittävimpiin ulkomaisiin sijoituksiin Romaniassa. Vastuullista rengastuotantoa edistävän investointinsa rahoittamiseksi Nokian Renkaat saa Romanian hallituksen myöntämän noin 100 miljoonan euron valtiontuen ja Euroopan investointipankilta 150 miljoonan euron investointilainan.

Yli 500 ammattilaisen tiimi

Rakennustöiden ohella Nokian Renkaat on käynnistänyt Romaniassa, erityisesti Bihorin piirikunnassa, rekrytointikampanjan houkutellakseen ammattitaitoista työvoimaa. Vuoden 2024 loppuun mennessä henkilöstömäärän odotetaan kasvavan Romaniassa 300 työntekijään. Rekrytointiprosessi jatkuu vuonna 2025 ja kokonaishenkilöstömäärän arvioidaan olevan noin 500 työntekijää, kun tehdas on täydessä kapasiteetissa.