Metsäteollisuus

Metsä Group suosittelee paahderinteille luonnonhoidollista käsittelyä metsien monimuotoisuuden lisäämiseksi

Metsä Group käy läpi omistajajäsentensä metsissä sijaitsevia paahderinteitä ja tehostaa neuvontaa niiden hoidossa. Paahderinteiden hoito on yksi keinoista, joilla voidaan parantaa uhanalaisten metsälajien elinolosuhteita ja metsien monimuotoisuutta.

paahderinne

Kaikista metsien uhanalaista lajeista 12 % elää paahteisissa elinympäristöissä. Edustavia paahde-elinympäristöjä on jäljellä Suomessa vain joitain tuhansia hehtaareja. Suhteessa paahdeympäristöjen pieneen pinta-alaan paahdeympäristöjen merkitys metsien monimuotoisuudelle on suuri. ​

- Suosittelemme omistajajäsenillemme luonnonhoidollista käsittelyä sellaisilla paahderinteillä, joilla on edellytyksiä paahdelajien elinympäristöksi. Edustavimmilla paahderinnekohteilla suosittelemme vapaaehtoista suojelua. ​Päätöksen käsittelystä tekee tietysti aina metsänomistaja, Metsä Groupin puukauppa- ja metsäpalvelujohtaja Jani Riissanen sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Paahderinteitä esiintyy harjumuodostelmissa, joiden maaperä on usein vettäläpäisevää hiekkaa ja soraa. Ne sijaitsevat etelän-lännen suuntaisilla rinteillä ja ovat lämpimiä, kuivia ja olosuhteiltaan ääreviä kasvupaikkoja​. Paahderinteet ovat luontaisesti mäntyvoittoisia, avoimia ja niissä on ohut, rikkonainen humuskerros. Näitä piirteitä tavoitellaan myös paahderinteiden luonnonhoidolla.

Paahderinteiden tyypillistä lajistoa uhkaavat metsien umpeenkasvu,​ rehevöityminen​ sekä metsäpalojen ja muiden häiriöiden puute. Luonnonhoidollisen käsittelyn tavoitteena on lisätä paahdeympäristöjen luontaisia piirteitä sekä paahdelajiston määrän lisääntymistä ja palaamista kohteeseen.

- Paahderinteiden hoidolla tarkoitetaan esimerkiksi avoimuuden lisäämistä ja maanpinnan rikkomista kohteissa, jotka ovat kasvamassa umpeen. Uudistushakkuut suosittelemme tekemään paahderinnekohteessa siemenpuu- tai pienaukkohakkuina, ja kivennäismaan pintaa pyritään paljastamaan, Riissanen kertoo.

Metsä Group on sitoutunut uudistavan metsätalouden periaatteisiin, joilla vahvistetaan metsiemme tilaa. Tavoitteena on, että suomalainen metsäomaisuus siirtyy seuraavalle sukupolvelle elinvoimaisempana, monimuotoisempana ja ilmastokestävämpänä kuin se on nykyisille omistajille tullut. Metsä Group vie uudistavan metsätalouden periaatteita käytäntöön useilla toimenpiteillä osana jokapäiväistä työtään suomalaismetsissä.

Paahderinteet sekä lehtometsät ovat metsien monimuotoisuuden kannalta merkittävimpiä elinympäristöjä, sillä niissä elää yli puolet Suomen metsien uhanalaista lajeista. Oikein toimittuina niissä voidaan yhdistää kannattava metsän- sekä luonnonhoito. Luonnonhoidollinen käsittely paahderinne- sekä lehtometsissä on yksi keino, jolla Metsä Group toteuttaa uudistavan metsätalouden periaatteita suomalaisissa metsissä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös Metsä Groupin tehdasalueet sisältävät usein paahdealueita, sillä paahdelajit viihtyvät myös niin kutsutuissa korvaavissa elinympäristöissä, kuten tienpenkoilla ja varastopaikoilla. Tehdasympäristössä sijaitsevien paahdealueiden luonnonhoidollinen käsittely on osa Metsä Groupin uudistavan maankäytön periaatteita, jotka ohjaavat luonnon monimuotoisuuden tukemista rakennetussa ympäristössä. Yhdessä uudistavan metsätalouden periaatteiden kanssa ne tukevat Metsä Groupin tavoitetta luonnon tilan vahvistamisesta toiminnallaan vuoteen 2030 mennessä.