Metsäteollisuus

Äänekosken kaupunki on huolissaan Suolahden vaneritehtaan työntekijöiden tulevaisuudesta

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood tiedotti 10.10.2024, että se aikoo sulkea Äänekosken vaneritehtaat Suolahdessa ja 370 työpaikkaa on vaarassa. Metsä Woodin lopettamissuunnitelmien perusteena on rakentamisen lama ja Venäjän ehtyneen puuntuonnin aiheuttama heikko kannattavuus.

Suolahden tehdas

– Olemme Äänekosken kaupungin puolesta surullisia yhtiön ratkaisusta ja ymmärrämme ihmisten huolen. Samalla toivomme, että suurimmalle osalle työntekijöistä löytyisi työpaikka yhtiön sisällä lähitulevaisuudessa. Metsä Woodin investointi uuteen kertopuutehtaaseen varmistaa 150 työpaikan säilymisen Äänekoskella. Käytännössä koivuvaneritehtaan henkilöstöä siirtyy pääosin uudelle tehtaalle, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Suunnitelman mukaan Suolahden koivuvaneritehtaan tuotanto päättyisi maaliskuun loppuun 2025 mennessä ja havuvaneritehtaan tuotanto viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä. Metsä Wood käynnistää muutosneuvottelut ja toimenpiteet koskevat koko henkilöstöä, yhteensä noin 370 ihmistä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Työntekijöille tullaan tarjoamaan töitä Metsä Groupin muista tuotantolaitoksista. Tehtaiden sulkeminen tehdään vaiheittain, jotta henkilöstö voisi työllistyä mahdollisimman hyvin Metsä Groupin sisällä. Metsä Groupilla on Äänekoskella myös 250 ihmistä työllistävä biotuotetehdas, 200 työntekijän kartonkitehdas ja 30 työntekijän koivuviilutehdas.

– Muutosta oli odotettavissa, mutta ei tiedetty millä aikataululla ja laajuudella se tulisi toteutumaan. Yhtiön täytyy kuitenkin tehdä ratkaisuja sen mukaan, mikä on kannattavaa. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi koivun saatavuus on nyt surkea, vanerin markkina on vaikea ja Suolahden tehdas on aika vanha, Tuononen kertoo.

Samaan aikaan Metsä Group rakentaa uutta kertopuutehdasta Äänekoskelle. Investoinnin arvo on 300 miljoonaa euroa ja sen suorat työllisyysvaikutukset ovat noin 150 työpaikkaa. Uuden kertopuutehtaan koekäyttö alkaa jo ensi vuonna 2025 ja tehdas aloittaa varsinaisen toimintansa vuonna 2026.

– Kertopuutehtaan tuotteiden kannattavuus on toista luokkaa kuin vanerin ja ne käyvät kaupaksi. Yhtiö on luvannut työllistää uuteen tehtaaseen noin 150 henkilöä, ja uskomme että suurelle osalle muillekin Suolahden vaneritehtaiden vakituisille työntekijöille löytyy työpaikka. Metsä Group on vastuullinen työnantaja ja pyrkii jatkossakin työllistämään kaikki vaneritehtaiden vakituiset työntekijät, Tuononen sanoo.

Äänekosken kaupunki on ollut asiasta jo yhteydessä Metsä Woodin lisäksi Suomen hallituspuolueen kansanedustajiin ja ministereihin. Äänekosken kaupunki, Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto pitävät asian tiimoilta ensimmäisen tapaamisen tänään, 11.10. ja pohditaan, miten saadaan valtiolta tukea äkillisen elinkeinoelämän rakennemuutoksen tai muusta rahastosta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Vaikka valtiolla on äkillisen rakennemuutoksen rahoitus vähissä, niin etsimme yhdessä ratkaisua tilanteeseen. Äänekosken kaupunki tekee kaikkensa ihmisten työpaikkojen eteen. Vaikka tämä on nyt surullinen uutinen, niin uskon, että lähitulevaisuudessa saamme kuulla myös hyviä uutisia ja uusista investointipäätöksistä, Matti Tuononen sanoo.

Myös Äänekosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Halttunen ovat kaupunginjohtajan kanssa samoilla linjoilla, ja ovat surullisia yhtiön ratkaisusta ja huolissaan ihmisten tulevaisuudesta. Kaupungin johto tekee asiassa kaiken voitavansa.