Ajankohtaista

Puupellettien tuotanto väheni ja tuonti lisääntyi vuonna 2019

Puupellettejä tuotettiin Suomessa vuonna 2019 kaikkiaan 363 000 tonnia, ja määrä supistui edellisvuodesta kuusi prosenttia. Puupellettien tuonti Suomeen nousi suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin, kun taas vientimäärä oli tilastohistorian pienin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) yliaktuaarin Esa Ylitalon mukaan puupellettien tuotannossa kahtena edellisvuotena jatkunut viidenneksen kasvu taittui vuonna 2019. Suomessa valmistettiin puupellettejä vuonna 2019 kaikkiaan 363 000 tonnia. Tämä oli kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin oli niiden tuotannon ennätysvuosi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuonti huippulukemissa – vienti alimmillaan

Vuonna 2019 puupellettejä tuotiin Suomeen enemmän kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 101 000 tonnia. Tuonti lisääntyi edellisvuoteen verrattuna kuusi prosenttia. Kolme neljäsosaa siitä tuli Venäjältä ja loput pääosin Baltian maista.

– Puupellettien vienti sen sijaan supistui vuodesta 2018 lähes kolmanneksella 30 000 tonniin, mikä oli pienin tilastoitu määrä toistaiseksi, Ylitalo toteaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Noin 70 prosenttia viennistä suuntautui Tanskaan. Pellettien vientiennätys on vuodelta 2008, jolloin niitä toimitettiin ulkomaille 227 000 tonnia eli lähes kahdeksan kertaa nykyistä enemmän.

Puupellettien laskennallinen kulutus (tuotanto + tuonti – vienti) Suomessa oli 433 000 tonnia, lähes sama kuin ennätysvuonna 2018.

Pääosa pelleteistä laitoskäytössä

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pellettivalmistajien kotimaiseen pellettituotantoon perustuvat toimitukset – 333 000 tonnia – olivat samalla tasolla kuin vuonna 2018. Lämpö- ja voimalaitoksille sekä suurkiinteistöille mennyt määrä kasvoi viidellä prosentilla 282 000 tonniin. Koti- ja maatalouksille toimitettujen pellettien määrä supistui lähes viidenneksellä 51 000 tonnin.

Pellettien osuus puupolttoaineiden käytöstä Suomessa vähäinen

– Vaikka puupellettien käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa on viime vuosina lisääntynyt, niiden osuus kiinteiden puupolttoaineiden kokonaiskäytöstä on vain muutama prosentti. Myös pientalojen puupolttoaineista pelletit kattoivat vain noin prosentin, kertoo Ylitalo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Euroopassa pellettimäärät suuria

Euroopan bioenergian kattojärjestön Bioenergy Europen viimeisimmän tilaston mukaan EU:n alueella tuotettiin vuonna 2018 puupellettejä kaikkiaan 16,9 miljoonaa tonnia. Eniten pellettejä tehtiin Saksassa – 2,4 miljoonaa tonnia. EU:ssa puupellettien kulutus kipusi 26,1 miljoonaan tonniin, mistä iso osa laivattiin EU:n alueelle Pohjois-Amerikasta. Ylivoimaisesti suurin pellettienergian käyttäjä oli Britannia, missä niitä poltettiin 8,5 miljoonaa tonnia.

Tietoa tilastosta

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tiedot puupellettien tuotannosta ja toimituksista kerätään suoraan pellettivalmistajilta. Vienti- ja tuontitiedot koostetaan Tullin ulkomaankauppatilastosta.