Puutavara-autoilu

Puunkuormaajamestarille uusi Volvo

Jonna Matikainen esiintyi ensimmäistä kertaa Metsätrans-lehden sivuilla jo vuonna 2013, tuolloin 17-vuotiaana logistiikka-alan opiskelijana. Kuljetus T. Matikainen Oy:lle oli tuolloin hankittu uusi Volvo, jonka kylkeen maalattiin yrityksen pitkäaikaisen kuskin, Olli Löytömäen elämäntarina. Nyt vajaat seitsemän vuotta myöhemmin, Jonna Matikainen on ajanut puuta työkseen jo vuosia ja ehtinyt toimia yrittäjäkin jo lähes kaksi vuotta. Tukkijahti Oy perustettiin keväällä 2018. Alkuun ajokkina toimi käytetty Scania, mutta vuosikymmenen vaihtuessa uuteen se sai väistyä tyylikkään mattamustan Volvon alta. Jotta ympyrä sulkeutuisi täydellisesti, Olli Löytömäki on toiminut edelleen eläkepäiviensä ratoksi satunnaisesti kuljettajana Jonnalle.

Tukkijahti Oy ajaa Metsä Groupin puita.

Toukokuussa 2016 vietin yhden työvuoron Matikaisen kyydissä, ja kirjoitin päivästä jutun, joka on ollut kotisivuillamme viime vuosien luetuimpia. Jonna Matikainen oli tuolloin ehtinyt valmistua puutavara-auton kuljettajaksi, työskennellä ulkopuolisella ja osallistua pariin kertaan puunkuormaajakiertueellekin. Haastattelun aikaan Jonna työskenteli isänsä Tommin yrityksessä, autona tuolloinkin Volvo. Parikymppinen Jonna kertoi tuolloin pyörittävänsä autoa hyvin itsenäisesti, yrittäjämäisellä otteella, eikä hän salaillut, että oman yrityksen perustaminen oli enemmän kuin pelkkä haave, ennemminkin selkeä tavoite. Sovimme tuolloin, että tehdään jutulle jatkoa sitten kun tuo askel on otettu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsätrans vietti toukokuussa 2016 yhden työvuoron Jonna Matikaisen kyydissä. Jo tuolloin Matikainen kertoi yrittäjyyden kiinnostavan, ja sovimme että jatkamme juttua kun tuo askel on otettu. Tukkijahti Oy perustettiin kaksi vuotta myöhemmin, toukokuussa 2018.

Tukkijahti Oy

Jonna Matikaisen oma yritys rekisteröitiin lopulta pari vuotta myöhemmin, toukokuussa 2018.

-Olihan se ajatuksissa pyörinyt säännöllisesti jo pidempään, mutta lopulta se oli sellainen hetken mielijohde. Istuin koneen ääreen ja tuntia myöhemmin yritys oli perustettu. Sitten aloin käytännön järjestelyihin ja muutaman kuukauden kuluttua yritystoiminta varsinaisesti alkoi, Matikainen muistelee loikkaansa yrittäjäksi.

Saman vuoden FinnMetkossa Matikainen nappasi tuoreena yrittäjänä voiton ensimmäistä kertaa loppukilpailun perusteella ratkotussa naisten puunkuormaajakilpailussa. Seuraavana vuonna hän uusi voittonsa Alucarilla järjestetyssä finaalissa. Tuossa vaiheessa nuori yrittäjä oli jo ehtinyt kypsyä jatkuviin, ja turhan hintaviin remontteihin käytetyn Scanian kanssa ja uuden auton hankintaprosessi oli ajatuksissa pitkällä. Merkiksi oli valikoitunut Volvo ja väriksi mattamusta.

Puunkuormaajakiertueella järjestettiin ensimmäistä kertaa näytösluonteisesti naisten finaali Tuurissa, Veljekset Keskisillä 30.9.2017. Voiton vei tuolloin Matikainen ennen Sarah Lindahlia, Maija Pohjankiveä ja Laura Pyykköä. Varinainen naisten sarja voitto meni tuolloin vielä alkukilpailujen aikojen perusteella edellisvuoden tapaan Pohjankivelle (os. Hakanpää)

-Puolentoista vuoden aikana Scanian korjaamohenkilökunta tuli turhan tutuksi. Jokaisellahan näistä asioista on tietysti oma mielipiteensä, mutta minä halusin Volvon koska luotan enemmän sen moottoriin ja voimansiirtoon, Matikainen perustelee merkkivalintaansa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Satuimme Maksamaalla loppukilpailun yhteydessä samaan lounaspöytään Matikaisen ja Alucarin myyjän, Julius Närvän kanssa. Närvä luonnollisesti tiedusteli Matikaiselta, joko tulevan auton päällirakenteiden suhteen on valinta tehty. Matikainen kertoi toiveissa olevan mahdollisimman mustan puhuva auto, jossa myös sermin oli oltava musta ja epäili noinkohan se onnistuisi Alucarin kanssa. Sattumalta varastosta löytyi musta sermi, jota sitten käytiin porukalla ihmettelemässä. Nappasin tilanteesta kuvan, ja lupasin laittaa sen lehteen, jos kaupat lopulta syntyvät. Vielä saman kesän aikana sain Jonnalta viestin Instagramissa, Volvo oli tilattu Raskasparilta ja päällirakenteet Alucarilta.

Kesällä 2019 Jonna Matikaisen uuden auton hankinta oli jo pitkällä, mutta päällirakenteiden osalta päätös vielä tekemättä. Puunkuormaajafinaalin aikaan, lounaan yhteydessä aihe tuli puheeksi Alucarin myyjän Julius Närvän kanssa, ja Matikainen kertoi haluavansa autoonsa mustan sermin. Sattumalta sellainen löytyi Alucarilta varastosta, ja Närvä pääsi esittelemään sitä ihan paikan päällä. Nappasin tilanteesta kuvan, ja lupasin laittaa lehteen, jos kaupat tulevat. Vielä myöhemmin samana kesänä sain Matikaiselta viestiä, että kyllä se musta sermi tulee sieltä Alucarilta.

Noin puoli vuotta myöhemmin oli luovutuksen aika, ja samalla kävimme Maksamaalla hakemassa tuoretta kuvitusta tätä artikkelia varten. Alumiiniapurunkoon tuli sisäpuolinen nosturiteline ja sen päälle asennettiin vielä myöhemmin tammikuussa Logliftin 108-mallin nosturi, nelivipuisena ja yksipiirihydrauliikalla. Yhdistelmä on siis kokonaisuutena vahvasti puunkuormaajakiertueen kumppanien värittämä.

Matikaisen edellinen nosturi oli Epsilon, mutta Hiabin tuotteistakin kokemusta oli jo ennestään.

-Cargotecin tuotteilleen lupaama kahden vuoden täystakuu oli se täky, joka minut sai tästä lopullisesti vakuuttuneeksi, Matikainen kommentoi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Valitettavasti ensimmäiset viikot uuden nosturin kanssa eivät ole olleet pelkkää autuutta, ja täystakuulle on tullut käyttöä, kun tiivisteitä on vaihdeltu.

-Kyllähän se jonkin verran turhauttaa aina kun työt keskeytyvät huoltojen takia. Tässä on kuitenkin käsirahaa juuri maksettu ja lyhennykset alkaneet pyöriä. Talvi on muutenkin ollut haastava kelien osalta, ja lakot sotkivat ajoja sitten pakkasten saavuttua, Matikainen jatkaa.

Alumiiniapurunkoon tuli sisäpuolinen nosturiteline ja Maksamaalta noudon jälkeen sen päälle Loglift 108, 4-vipuisena ja 1-piirihydrauliikalla.

Nuoren yrityksen pelastus heikomman talven osalta on ollut, että ensimmäinen toimintavuosi toi kassaan hieman puskuria. Kaikilla autoilijoilla ei ole yhtä hyvä tilanne. Metsäalan kuljetusyrittäjien tilastojen mukaan mediaaniyrityksen autokohtainen tulos on ollut viime vuosina vain muutaman tuhannen euron luokkaa.

Sosiaalinen media

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Matikainen on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, ja hän on varmasti tehnyt oman osansa myös alan tunnettavuuden parantamiseksi tuolla saralla. Samalla hän on ravistellut perinteisesti melko miesvaltaista kuljetussegmenttiä, ja osoittanut että puunajo ei ole sukupuolesta kiinni. Instagram tilillään Matikaisella on yli 10000 seuraajaa, mikä on kolminkertainen määrä vaikkapa Metsätrans-lehteen verrattuna. Tarinoissaan Matikainen fiilistelee työtään silloin kun hommat sujuvat, ja kiroaa silloin kun vehkeet temppuilevat tai muuten vastustaa. Kuvaa siis arkeaan sellaisena, kuin se vastaan tulee. Työn lisäksi kuvien kautta voi nähdä vilauksen myös Matikaisen vapaa-ajanharrastuksista. Uudelleen viritetty nuoruuden harrastus, esteratsastus, sekä kuntosali auttavat saamaan ajatukset irti työjutuista ja toisaalta pitävät myös keskeisiin työvälineisiin kuuluvat pääkopan ja kropan kunnossa.

Tukkijahti Oy:n Volvo 650 FH on täysilmajousinen. Auto luovutettiin Matikaiselle Alucarilla 16. tammikuuta 2020.

Iso seuraajajoukko pitää luonnollisesti sisällään ihmisiä moneen lähtöön, ja osa on aina myös niitä asemalle jääneitä. Kehujien ja tsemppaajien lisäksi myös somen varjopuolet ovat tulleet Matikaiselle vastaan.

Nuori, kaunis ja menestyvä yrittäjä on selvästi yhdistelmä, joka toisille, etenkin miehille, on liikaa. Matikainen on joutunut ottamaan vastaan käsittämättömän määrän valheita, vääristelyä ja muuta häirintää, josta heikkohermoisempi olisi saattanut loukkaantua pahemminkin. Koska Matikainen on ollut mm. puunkuormaajamestaruuksiensa myötä runsaasti esillä muuallakin, kuin Metsätrans-lehdessä, moni on selvästi kokenut oikeudekseen puuttua hänen henkilökohtaisiin asioihinsa.

Musta väri on mukana myös Alucarin pankoissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

-Valitettavasti kaikilla ei lukutaito riitä erottamaan mikä lehtijutuissa on ollut mun sanomaa, ja mikä sitten toimittajan näkemystä. Jos lehdessä mun haastattelun yhteydessä mainitaan puuautoilu kuljetussegmenttien Formula ykkösenä tai nostetaan esiin menestykseni puunkuormaajakilpailuissa, niin ei se tarkoita, että itse ajattelisin niin, Matikainen summaa.

-Myös täysin tuntemattomilta tuleva negatiivinen huomio ja negatiivisväritteiset mielipiteet ihmetyttävät. Kaikista ei tietenkään tarvitse tykätä, mutta jossain kulkee raja myös haukkumisen suhteen.

Pahimmillaan Matikainen sai lukea somessa, kuinka hän joutaisi kuolla pois. Näitä kommentteja näkyi eri keskusteluissa, eikä sytykkeenä välttämättä tarvinnut olla mitään sen kummempaa, kuin Matikaisen maininta siitä, että hän on tyytyväinen uravalintaansa.

Mustan alumiinisermin reunaa kiertävät punaiset led-valot. Myöhemmin myös auton keula on saanut lisävaloja ylleen.

-Tuollaisten kommenttien ei pitäisi kuulua aikuisten ihmiset käytökseen, ei oikeassa elämässä, eikä edes somessa, Matikainen kuittaa.

Taustalla ei siis ole mitään mielensä pahoittamista tai edes tavallista kritiikkiä, vaan aivan järjettömiin mittasuhteisiin mennyttä, julkista lynkkaamista.

Täysin oma lukunsa oli tuoreen yrittäjän työntekijän haku. Kaikki eivät käsittäneet, että jos naisyrittäjä hakee puutavara-auton kuljettajaa, hän haluaa palkata puutavara-auton kuljettajan, ei uutta poikaystävää, eikä välttämättä edes muuttaa saman katon alle tulevan työntekijänsä kanssa. En tarkalleen tiedä kuinka usein miesyrittäjille lähetetään työnhaun merkeissä selfieitä ilman paitaa, mutta Matikaiselle tuli niitäkin.

Polttoainetankin ja sivusuojalevyn välissä on valo, jonka ansiosta Alucar-logo näkyy komeasti pimeässä.

Tämän talven aikana ajoa on ollut sen verran vähän, että Matikainen on pärjännyt uuden Volvonsa kanssa ilman toista kuljettajaa ja sama tilanne on ollut valtaosan koko yrityksen taipaleesta. Jo eläkkeellä oleva Olli Löytömäki on kullanarvoinen auttaessaan tarvittaessa.

Tulevaisuus

Vaikka Matikaisen ura on edennyt melko vauhdilla nykyiseen pisteeseen, tulevan varalle hänellä ei ole valtavia suunnitelmia.

-Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, mutta tällä hetkellä tuntuu, että tämä yritystoiminta on hyvä juuri näin. Laajentaminen ei ole suunnitelmissa eikä edes tavoitteena.

Tämän vuoden puunkuormaajakiertueella Matikaisella on mahdollisuus napata kolmas peräkkäinen mestaruus naisten sarjassa.

Ensimmäisen virallisen naisten sarjan finaalin voitto tuli Matikaiselle FinnMETKOssa 2018.

-Nyt sitäkin on alkanut jo jännittämään. Ei nyt muuten, mutta tiedän että jos en voitakaan, niin sosiaalisesta mediasta varmasti löytyy se ryhmä, joka vain odottaa, että pääsee asiasta sitten mainitsemaan, Matikainen tuhahtaa.

Joka vuosi on löytynyt niitäkin tyyppejä, jotka ovat kokeneet tarpeelliseksi arvostella Matikaisen voittaman naisten sarjan olemassaoloa ja muistuttaa, ettei voittoajalla olisi miesten sarjassa päästy mitalisijoille. Aivan kuin Matikainen itse olisi vastuussa siitä, että kilpailun järjestävät tahot ovat halunneet tällä tavalla alalla toimivia naisia huomioida.

Mestarin hymy kesältä 2019.

Teksti: Tero Nurmi Kuvat: Tero Nurmi, Tommy Backman