Ajankohtaista

Stora Enso investoi ristiinliimatun puun (CLT) tuotantoon Tšekin tasavallassa

Stora Enso on päättänyt investoida noin 79 miljoonaa euroa uuteen ristiinliimatun puun (CLT) tuotantolinjaan Ždírecin sahalla Tšekin tasavallassa. Investointi vahvistaa entisestään Stora Enson asemaa maailmanlaajuisena korkealaatuisten puuelementtien toimittajana ja CLT:n markkinajohtajana.

Tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Tuotantolinjan arvioitu vuotuinen kapasiteetti on noin 120 000 m³ ylösajon jälkeen. Investoinnin odotetaan tuottavan noin 70 miljoonan euron vuosittaisen liikevaihdon täydellä kapasiteetilla ja saavuttavan Wood Products -divisioonan kannattavuustavoitteen eli 20 prosentin operatiivisen sidotun pääoman tuoton (operatiivinen ROOC).

- Tämä investointi vauhdittaa kasvuamme massiivipuurakentamisen markkinoilla. Se sopii hyvin strategiseen integroitujen tehtaiden konseptiimme ja parantaa entisestään mahdollisuuksiamme tarjota laadukkaita rakentamisen ratkaisuja asiakkaillemme ympäri maailman. CLT:llä on merkittävää kasvupotentiaalia markkinoilla, ja sen ominaisuuksien avulla voimme rakentaa korkeampia, kestävämpiä ja samalla kevyempiä rakennuksia kuin koskaan ennen. Hyviksi todettujen rakentamisen konseptiemme ja niitä tukevien digitaalisten työkalujen tarkoituksena on innostaa rakennusteollisuutta suuntautumaan kohti vastuullisempaa, uusiutuvien materiaalien käyttöön perustuvaa tulevaisuutta, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel.

Rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Stora Enso panostaa edistykselliseen teknologiaan, joka yhdessä Ždírecin sahan täysin integroidun tuotannon kanssa varmistaa asiakkaille kustannustehokkaita ratkaisuja ja ensiluokkaisia tuotteita. Lisäksi integrointi nykyiseen sahaan mahdollistaa yhteisen raaka-aine- ja energiahankinnan sekä logistiikan. Ždírecin saha sijaitsee ihanteellisen lähellä Stora Enson markkinoita Euroopassa.

Investoinnin arvioidaan lisäävän tehtaalle noin 110 työpaikkaa. Stora Enso on saanut projektiin kaikki vaadittavat viranomaisluvat.

Tällä hetkellä Stora Ensolla on kolme CLT:tä valmistavaa tuotantolaitosta, joiden kokonaiskapasiteetti on 270 000 m3: Gruvön Ruotsissa sekä Ybbs ja Bad St. Leonhard Itävallassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy