Ajankohtaista

Stora Enso investoi vastuullisiin päällysteratkaisuihin

Stora Enso investoi dispersioteknologiaan perustuvien, pakkausten kartonkia suojaavien päällysteiden kehittämiseen Ruotsissa Karlstadin lähellä sijaitsevalla Forshagan tehtaallaan. Investointi on osa yhtiön innovaatio-ohjelmaa ja sen arvo on noin 10 miljoonaa euroa. Investointi mahdollistaa hiilijalanjäljeltään pienempien, helpommin kierrätettävien ja teollisesti kompostoituvien suojakalvon eli barrierin sisältävien kartonkien kehittämisen ja valmistamisen. Uuden teknologian on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

Stora Enson Forshagan tehdas valmistaa ja kehittää ratkaisuja, jotka toimivat suojana muun muassa nesteitä, kosteutta, happea tai rasvaa vastaan. Esimerkiksi nestepakkauksissa, juomakupeissa ja tietyissä ruokapakkauksissa kartongissa on päällyste, joka suojaa pakattua tuotetta säilyttäen samalla pakkauksen tarvitsemat käyttöominaisuudet. Investoimalla uuteen dispersioteknologiaan yhtiön tavoitteena on saavuttaa halutut päällysteominaisuudet entistä vastuullisemmin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Stora Enso haluaa minimoida fossiilipohjaisten materiaalien käytön ja korvata ne uusiutuvilla puukuituihin perustuvilla ratkaisuilla. Investoimalla vastuullisten päällysteratkaisuiden kehittämiseen autamme asiakkaitamme ja kuluttajia toimimaan ympäristöystävällisemmin, ja samalla luomme arvoa biopohjaisessa kiertotaloudessa. Haluamme tuoda markkinoille uusia materiaaleja, joiden ominaisuudet soveltuvat ruokatuotteille ja joilla on matalampi hiilijalanjälki ja parempi kierrätettävyys, sanoo Stora Enson Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Forshagan kahden tuotantolinjan vuotuinen kapasiteetti on noin 120 000 tonnia suojapäällystettyä kartonkia. Tehtaalla on noin sata työntekijää. Kuluvan vuoden alusta Forshagan tehtaasta on muodostettu myös Stora Enson Packaging Materials -divisioonan osaamiskeskus, jonka tehtävänä on valmistaa ja kehittää uusia biopohjaisia barrier-päällysteteknologioita ja -tuotteita.