Ajankohtaista

MTK:n Tiirola: Vain uusilla investoinneilla talous saadaan elpymään

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:

- Tarvitsemme vahvan signaalin siitä, että puun käyttöä lisäävillä investoinneilla on Suomessa tulevaisuudessakin hallituksen tuki ja vakaa toimintaympäristö, vaati MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola metsävaltuuskunnan kokouksessa Jyväskylässä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, maanviljelijä Mikko Tiirola.

- Tarvitsemme investointeja, päättäväisyyttä ja lainsäädännön sekä luvituksen korjaamista.

Olemme tänä syksynä saaneet muistutuksen siitä, että metsäalan rakennemuutos jatkuu. Kaipolan tehtaan lopettaminen supistaa puun käyttöä lähes miljoonalla kuutiometrillä ja vie kerrannaisvaikutuksineen tuhansia työpaikkoja Jämsästä ja sen lähiympäristöstä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kaipolan sulkemisen yhteydessä on puhuttu pääministerinkin suulla yhteiskuntavastuusta ja toisaalta yritykset ovat korostaneet kilpailukyvyn ratkaisevuutta. Realiteetti on kuitenkin se, että paperien kulutus vähenee ja se tarkoittaa jatkossakin supistumista sillä segmentillä. Mutta se ei tarkoita sitä, että puusta ei voitaisi jalostaa jotakin muuta.

- Tarvitaan investointeja uuteen. Tarvitaan lainsäädännön ja luvituksen korjaamista, ettei toista kertaa käy kuten viime joulun alla kävi Finnpulp-hankkeelle. Tarvitaan päättäväisyyttä, että Jämsän kaltaiset teollisuuspaikkakunnat pääsisivät rakennemuutoksen iskiessä EU:n valkoiselta alueelta vahvojen rakennetukien piiriin, Tiirola vaati.

Metsänomistajat kaipaisivat Tiirolan mukaan hallituksen suunnasta vahvempia ulostuloja siitä, että Suomeen tarvitaan uutta puunkäyttöä ja investointeja. - Ei liene tavoitteellista, että ministereitä näkyy maakunnissa vasta silloin, kun hautajaisia vietetään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Rakennemuutos jatkuu. Kemijärvet, paltamot ja kuopiot tarvitsisivat vahvoja signaaleja sekä kotimaassa että ennen kaikkea kansainvälisten investoreiden suuntaan, että biotalousinvestointihankkeille on Suomen hallituksen vahva tuki ja että niitä tukemaan pystytään päättämään yhtä vahvat infrapaketit kuin Äänekosken ja Kemin ympärille on rakennettu.