Kuljetus

Anita Paasikontu on historian kymmenes sankarikuljettaja

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu kuljetusalan Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tavoitteena on löytää laajasta kuljetusalan ammattilaisten joukosta niitä kuljettajia, jotka ovat toimineet liikenteessä esimerkillisesti, kaveria auttaen ja sankarin tavoin.

Anita Paasikontu oli sunnuntaina 1.11.2020 oli kuljettamassa Postin pakettilähetyksiä täysperävaunuyhdistelmällään tuttua reittiä Oulusta Tampereen kautta Vantaalle. Lempäälän kohdalla Anita kuitenkin havahtui kun oikean puoleisella ajokaistalla oli henkilöauto poikittain. Sen enempää miettimättä espoolainen Anita Paasikontupysäköi ajoneuvonsa tien laitaan, kytki hätävilkut päälle ja lähti tutkimaan tilannetta.

Anita kuvaili myöhemmin tilannetta  – Autossa oli nainen, joka oli lähes tajuton ja hyvin sekava. Hän ei pystynyt ymmärtämään kuka hän on, mistä hän on tullut tai mihin hän on menossa. Hän vain toisti, että hänellä on erittäin huono vointi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Lisävahinkoja estääkseen Anita auttoi kuljettajan pientareella keräämään voimia siksi aikaa kun ajoi hänen autonsa moottoritien laitaan. Ennen kun auto oli siirretty turvaan huomasi Anita taustapeilistä naisen jo hortoilevan ajoväylällä.

- Kiirehän siinä tuli kun piti rynnätä ottamaan nainen kiinni ja saada se pois liikenteen seasta.

Tässä vaiheessa Anita soitti hätäkeskukseen ja toivoi saavansa mahdollisimman pian apua samalla kun koitti saada huomioita myös muilta ohi ajavilta kuljettajilta, mutta turhaan. Kukaan ei pysähtynyt antamaan tukea kun oletti tilanteen olevan jollain hallussa. Moni ajoi hiljentämättä ohi, samaan aikaan kun Anita koitti säilyttää naisen hengitystiet avoimina ja pitää hänet tajuissaan. Ambulanssin tuli kesti lopulta yli 20 minuuttia ja sen aikaa Anita kiroili mielessään kaikkia niitä ohi ajavia autoilijoita joilta olisi toivonut saavansa tukea tilanteessa, jossa epätoivo koittaa ottaa vallan.

Lopulta ambulanssi ja hoitohenkilökunta tulivat paikalle ja ottivat tilanteen haltuunsa niin että Anita pääsi jatkamaan yöksi kääntyvää työpäiväänsä. Ajatukset risteilivät vielä pitkään Anitan mielessä kun autetun kanssa ei tehty sinunkauppoja ja tarinan loppu jäi arvoitukseksi. Iso kivi vierähti kuitenkin sydämeltä kun Anita sai myöhemmin tiistaina Facebookin kautta lämpimät kiitokset pelastetulta henkilöltä. Hän oli pelastunut ja omien sanojensa mukaan ilman Anitaa tällä kohtaamisella olisi saattanut olla toisenlainen loppu.

Kumppaneista koostuvan palkintoraadin perusteluissa korostuu, että kymmenes palkittu sankari Anita Paasikontu edustaa todellista kuljetusalan sankaruutta ja neuvokkuutta mikä toteutuu hänen valintoinaan pysähtyä auttamaan aina kun joku apua tarvitsee.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Anitan halu selvittää kaistalla olleen auton ja kuljettajan tilanne sekä sen jälkeen tapahtunut piinnallisen pitkä huolenpito ja tahto auttaa tuntematonta nousivat erityiseen asemaan kun arvioimme vuoden 2020 voittajaehdokkaita, toteaa kampanjan koordinaattori Bridgestonen myyntipäällikkö Jussi Huhta.

Anita Paasikontu toteaa saamastaan palkinnosta vaatimattomasti.

- Tämä oli kansalaisvelvollisuus ja autan aina kun vain voin. Viimeksi viime viikolla kävin katsastamassa tien laidassa olevan auton ja kuljettajan tilanteen. Arvostan suuresti, että kuljetusalan hiljaisten puurtajien arkea nostetaan esiin tän tyyppisellä positiivisella kampanjalla.

Anita Paasikontu palkittiin Mäntsälässä tiistaina 17.11. järjestetyssä Ammattina Sankari palkintojuhlassa 5.000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2.500 euroa Paasikontu lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan hyväntekeväisyyteen; Diabeteksen tutkimukselle.  

Ammattina Sankari -kampanja on vuosien aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 42 357 Euroa.