Kuljetus

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit olivat marraskuussa edelleen pakkasella

Marraskuussa rekisteröitiin 7 374 henkilöautoa, joka on 15,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Koronatilanne on leikannut uusien autojen tilauksia erityisesti maalis-toukokuussa, mutta myös syksyn aikana uusia autoja on tilattu normaalia vähemmän. Uusia henkilöautoja on rekisteröity marraskuun loppuun mennessä 88 280, joka on 16,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Marraskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 15,2 prosenttia oli ladattavia hybridejä ja 3,6 prosenttia täyssähköautoja. Ei-ladattavien hybridiautojen osuus kasvoi hieman yli 25 prosenttiin rekisteröinneistä. Dieselautojen osuus oli noin 12,2 prosenttia ja bensiiniautojen 42,9 prosenttia.

- Ladattavien autojen osuus on tänä vuonna kasvanut 17 prosenttiin ensirekisteröinneistä. Autoalan oman ennusteen mukaan osuuden kasvaa ensi vuonna jo lähes neljännekseen rekisteröinneistä, arvioi toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin marraskuussa noin 2,6 prosenttia viime vuotta vilkkaammin. Käytettyjen autojen kauppa on tammi-marraskuussa ollut 0,5 prosenttia viime vuotta vilkkaampaa, vaikka koronatilanne on leikannut yleisesti autojen kysyntää ja henkilöautojen ja raskaan liikenteen liikennemääriä.

Romutuspalkkiosta piristystä kierrätykseen palautuvien autojen määrään ja uusien autojen kysyntään

Koronatilanne on hidastanut myös autojen palautumista kierrätykseen. Elinkaarensa päässä olevia henkilöautoja on tammi-lokakuun aikana palautunut romutukseen noin 58 300, joka on noin 6 prosenttia viime vuotta vähemmän. Viime vuosina kierrätykseen on vuosittain palautunut 66 000–82 000 vanhaa henkilöautoa. Romutettujen autojen keski-ikä on Suomessa noin 21 vuotta, joka on noin kolme vuotta muita Pohjoismaita korkeampi.

Tänään alkavasta romutuspalkkiosta odotetaan piristysruisketta kierrätykseen palautuvien autojen määrään. Vuoden 2018 romutuspalkkio lisäsi kierrätykseen palautuneiden autojen määrää noin 6 000–7 000 autolla. Romutuspalkkio on voimassa ensi vuoden loppuun asti tai siihen asti, kunnes siihen varattua määrärahaa on jäljellä.

Myös hidastuneeseen uusien autojen kauppaan odotetaan romutuspalkkiosta kasvupyrähdystä. Uuden auton ostaja voi saada 1 500–2 500 euron romutuspalkkion uuden auton oston yhteydessä romuttaessaan samalla vanhan liikennekäytössä olevan autonsa, jonka on omistanut yli vuoden ajan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Romutuspalkkio lisää erityisesti kaasuautojen sekä pienikokoisimpien energiatehokkaimpien bensiiniautojen kysyntää. Romutuspalkkiosta odotetaan piristystä erityisesti pienempien kaupunkiseutujen autokauppaan, jota koronatilanne on leikannut suuria kaupunkiseutuja enemmän, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.