Puutavara-autoilu

Sampo Puurunen toteutti ideansa: Lisää tehokkuutta 5-akseliseen puutavara-autoon

Kuljetus Sampo Puurunen Oy:n uusi viisiakselinen Scania 730. Auton toinen ja viides akseli nousevat. Pankkoina Alucarin uudet Eagle Pankot.

Viime vuoden lopulla Koneyrittäjät ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät järjestivät Ideakilpailun, jossa etsittiin uusia ideoita ja innovaatioita mm. puunkorjuun ja -kuljetuksen aloilla toimivien yritysten kannattavuuden, tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Parhaat ideat palkittiin marraskuussa Koneyrittäjien ja Metsäalan kuljetusyrittäjien seminaarissa Helsingissä.

Julius Närvä, Sampo ja Juho Puurunen.

Yksi kunniamaininnalla palkittu idea oli tullut Kuljetus Sampo Puurunen Oy:ltä Pudasjärveltä. Ideana oli puutavara-auton hyötykuorman kasvattaminen lastaamalla puita kahteen nippuun limittäin. Ongelmana on vain se, että silloin kuormaa ei voi purkaa nippu kerrallaan trukkipurkuna. Idea onkin se, että takimmaista nippua siirretään hydraulisesti taaksepäin, jolloin niput saadaan erilleen ja purkaus on mahdollista.  Tämä on etenkin viisiakselisissa puutavara-autoissa ehdoton ominaisuus, jotta maksimi kuormat voidaan ajaa.

Kolmea takapankkoa siirretään 1,2 metriä taaksepäin, jolloin purku helpottuu.

Sampo ei lähettänyt ideaansa vain kilpailuun osallistuakseen, vaan päätti myös itse toteuttaa idean. Hän osti neljän entisen puutavara-auton lisäksi Scania 730 10x4 auton ja teki päällirakenne kaupat Alucarin Julius Närvän kanssa. Itse idean käytännön toteuttaminen jäi Alucarilaisille. Vetoauton kolmea takimmaista pankkoa siirrellään apurungon molemmilla ulkosivuilla olevilla hydraulisylintereillä. Iskun pituus on 1,2 metriä, jolla saadaan nipuille riittävä väli kuorman purkuun. Lisäetuna, pankkojen ollessa taka-asennossa, nuppiin saadaan kolme nippua kolmosta. – Rakenteen suunnitteluun käytimme niitä kokemuksia, joita olemme saaneet Karvosen ensimmäisestä viisiakselisesta puutavara-autosta, taustoittaa Alucarin myyntipäällikkö Julius Närvä.

Auto on ilman hydrauliikka oleva siirtoauto, jolla viedään puita neljälle eri yhtiölle kolmen miehen voimalla.

Kaikki on sujunut oikein hyvin. Tuntuu, että kaikki palikat ovat kohdillaan. Positiivinen yllätys oli, että auto on niin hyvä ja vakaa ajettava, myhäilee Sampo Puurunen ensimmäisten kuormien jälkeen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Jatkossa autoa on tarkoitus kuormata terminaalissa tai sitten se menee toisen auton mukana metsään lastattavaksi.

Uuden rakenteen toimivuutta testattiin kahdella 5,4 metrin tukkinipulla ja hyvin näytti toimivan.