Puutavara-autoilu

Nurmeksen metsätiimissä korjataan puuta seitsemän talvitien varrelta

Kiuruveden talvitien varrelta. Puunkorjuumäärä on noin 25 000 m³. Kuva: Pasi Jormanainen

Metsähallitus Metsätalous Oy:n Nurmeksen tiimin alueella Kiuruveden, Juuan, Outokummun, Nurmeksen ja Polvijärven kunnissa sijaitseviin valtion metsiin on jäädytetty seitsemän talviautotietä. Viime talvena puuta ei ajettu yhdeltäkään talvitieltä, koska lauhan talven takia niitä ei saatu jäädytettyä.

Tälle korjuukaudelle teiden jäädytys aloitettiin ennen vuodenvaihdetta ja pakkasten jatkuessa tiet saatiin vaivatta valmiiksi helmikuussa alkaneita kaukokuljetuksia varten. Puunkorjuu ja -ajo on käynnissä kaikkien teiden varsilta Polvijärveä lukuun ottamatta, jossa ajo käynnistyy ensi viikolla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kyllä säillä on iso merkitys turvemaiden puunkorjuulle. Olen helpottunut, että on päästy operoimaan talviteiltä parin huonon talvikauden jälkeen, toteaa korjuuesimies Pasi Jormanainen, Talviteitä tekemässä ja niitä ylläpitämässä meillä on kolme ammattilaista, niin sanottua alueurakoitsijaa.

Urakoitsija Mikko Honkanen auraa talvitietä. Kuva: Pasi Jormanainen

Kiuruveden talviteiden varsilta kuitupuu toimitetaan tehtaille pääasiassa junalla. Kuitukertymäarvion perusteella on tilattu yhteensä 9 junaa Kiuruveden, Iisalmen ja Soinlahden asemilta. Huhtikuulle on luvassa vielä neljä lisää eli yhteensä 13 junallista kuitupuuta. Nämä ovat meille poikkeuksellisen suuria junamääriä näiltä asemilta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kaikesta Metsähallituksen myymästä puusta reilut kaksi kolmasosaa kuljetetaan tehtaalle autolla, yksi kolmasosa junalla. Nurmeksen tiimin talvitiesavotoilta puu kuljetetaan näiden kuljetusmuotojen lisäksi myös vesiteitse.

- Todennäköisesti ajamme yhden laivalastillisen mäntykuitua odottamaan Peltosalmen satamaan, josta lastaamme ne keväällä laivaan. Lisäksi käytämme välivarastoja, joihin voimme siirtää puutavaraa hyvissä ajoin ennen kelirikkoa, toteaa kuljetusesimies Jarkko Tuononen.

Talviteitä suunnitellaan niissä kohteissa, joissa kesätien rakentaminen ei ole teknisesti mahdollista tai kustannussyistä järkevää. Talviteitten linjaus pyritään viemään mahdollisimman paljon kivennäismaita pitkin. Nykytalvina se korostuu entisestään, koska kovia pakkasia ei ole läheskään joka talvi niin kivennäismailla teiden kantavuus riittää tällaisinakin talvina.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Meillä päin avosoiden yli ei talviteitä rakenneta, toteaa Pasi Jormanainen.