Kuljetus

SKAL Ry:n puheenjohtaja Jani Ylälehto: Raskaan liikenteen valvonta lisää reilua peliä kuljetusmarkkinoilla

Juuri päättynyt raskaan liikenteen tehovalvontajakso osoitti, että joka viidennellä kuljetuksista oli seuraamuksiin johtavaa huomautettavaa. Tulos ei kuljetusalan edunvalvoja SKAL:ia tyydytä.

- Niin kauan kuin nämä asiat eivät ole kunnossa, joka viikko saisi olla tehovalvonta, sanoo SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pykälät ja poliisivalvonta yhdessä vahvistavat reilun kuljetuksen pelisääntöjä.

Maanteiden tavaraliikenteen yritykset palvelevat asiakkaita noin 40 000 kuorma- ja pakettiautolla ympäri Suomen. Ehdoton enemmistö kuljetusyrityksistä huolehtii velvoitteistaan asianmukaisesti. Yritysten joukkoon mahtuu kuitenkin myös sellaisia, jotka laistavat velvoitteistaan. Tahallisilla laiminlyönneillä saavuttaa ansaitsematonta kilpailuetua muihin toimijoihin nähden, minkä vuoksi niihin puuttuminen on tärkeää. Juuri päättyneen valvontaviikon aikana lipeämisiä sattui erityisesti ajo- ja lepoaikasäädöksien noudattamisessa.

SKAL:n jäsenyrittäjät raportoivat toistuvasti Kuljetusbarometri -kyselyissä harmaan talouden ilmiöistä ja epäreilusta kilpailusta merkittävimpinä haasteina yrittämisessään. Kilpailu kuljetusmarkkinoilla on kovaa ja erot yritysten välillä verrattain pieniä. Jos rikkomuksista kiinni jäämisen riski on olematon, houkutus laiminlyönteihin kasvaa. Kuljetusyritysten edunvalvoja SKAL soisi raskasta liikennettä valvottavan jatkuvana poliisityönä ja vakavista rikkomuksista rangaistavan tuntuvammin. Ruotsissa esimerkiksi laittomasta ulkomaisesta liikenteestä, ns. laittomasta kabotaasista, seuraa tuntuvat sanktiot, jotka on pakko maksaa, ennen kuin kuljetus pääsee poistumaan maasta. Käytössä on muun muassa rengaslukko:

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Meidän tulisi kuroa eroa umpeen ja laittaa harmaa talous kuriin, vaatii SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Suomi on vähentänyt liikenteen valvontaa resurssipulasta johtuen ja pitkän linjan valvonta-ammattilaisia on poistunut eläkkeelle. Poliisien koulutusta raskaan liikenteen valvontaan on lisätty, mutta muuttuvat säädökset asettavat suuret odotukset valvojien ammattitaidolle edellyttäen jatkuvaa kouluttautumista. Jani Ylälehdon mielestä Suomen pitäisi lisätä käytännön koulutusta edelleen ja modernisoida valvontaa. Valvontaa suorittavan viranomaisen ammattitaito heijastuu suoraan tienvarsitarkastusten sujuvuuteen:

- Jos tarkastusta suorittava henkilö on kokematon, ajanmenetys voi olla huomattava. Silloin sinänsä tarpeelliset tarkastukset voivat lisätä kuljetusyrityksen kustannuksia ja vaarantaa asiakkaan toimitusketjun, Ylälehto summaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös digitaalisilla apuvälineillä, kuten rekisterikilpien lukulaitteilla sekä ajo- ja lepoaikoja etänä lukevalla laitteella voidaan saavuttaa hyviä tuloksia. Valvontaa entistä paremmin kohdentamalla voidaan säästää lakeja noudattavien kuljetusten aikaa.

Reilun kuljetuksen toteutuminen on tärkeää SKAL:lle. SKAL on yhdessä Autoliikenteen Työnantajaliiton kanssa laatinut Reilu kuljetus -oppaan kuljetusasiakkaille. Sen avulla yritykset ja kunnat voivat nopeasti omaksua kuljetushankinnoissa huomioitavat pykälät. SKAL tarjoutuu myös kouluttamaan ostajia kuljetuspalveluiden hankintaan.

- Pelikentän tasapuolisuuden turvaaminen ja harmaan talouden torjunta ovat keskeisimpiä haasteita, joista olen kuljetusyrittäjäkollegoilta kuullut sen jälkeen, kun tehtävässäni aloitin. Haluamme kääntää pelitilanteen terveemmäksi, Jani Ylälehto kiteyttää.