Metsäkoneurakointi

Metsäurakointia Lännessä

Yhdysvaltain länsirannikon puut kaadetaan suomalaisilla harvestereilla

”We came back”, kertoi metsäurakoitsija Ed Bryant viime vuoden metsähakkuiden tilanteesta Yhdysvaltain länsirannikolla. Maan taloudellinen tilanne on parantunut ja se näkyy myös metsähakkuutyömailla. Vuosi 2009 oli vaikein vuosi metsäkoneyrittäjillä. Myös Ed Bryant kertoi yrityksensä töiden seisahtuneen, mutta vain kahdeksi kuukaudeksi. Vuonna 2008 länteen iskenyt hurrikaani työllisti Bryantin miehet ja koneet suhteellisen hyvin. Ja on työllistänyt näihin päiviin asti.

- Olemme olleet onnekkaita, että töitä on riittänyt. Kaikilla yrittäjillä ei ole ollut sama tilanne, tunnustaa Ed Bryant.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Bryantin mukaan kuluvasta vuodesta tulee hyvä, ja tulevaisuuskin näyttää turvatulta. Aina tulee olemaan tarvetta kaataa puuta, onhan Yhdysvallat yksi maailman suurimmista raakapuun ja sahatavaran tuottajista. Myös paperin ja kartongin valmistajamaana Yhdysvallat on maailman tilastoissa toisena Kiinan jälkeen.

Ed Bryant aloitti aikoinaan metsähakkuut tehden töitä muille firmoille. Kaiken kaikkiaan kokemusta kertyi 17 vuotta ennen kuin hän aloitti oman yritystoiminnan.

- Perustin oman yrityksen ENB Logging & Construction Inc. noin 20 vuotta sitten. Ostin silloin omat koneet, eli ensimmäisen puomikoneen ja ensimmäisen kaivinkoneen, muistelee Ed Bryant.

Yritystoiminta on vuosien aikana tasaisesti kasvanut ja pääosin työt tehdään Washingtonin ja Oregonin osavaltiossa, länsirannikolla. Tällä hetkellä hänellä on kalustoa kolmeen vinssausasemaan, kuusi omaa tukkirekkaa ja työntekijöitä yhteensä 35.

- Olemme aina tehneet avohakkuutyömaita. Metsien harvennustyömaat eivät ole meidän juttu. Tosin harvennusta metsänomistajien pitäisi tehdä, mutta sitä ei katsota taloudellisesti kiinnostavaksi, pohtii Ed Bryant.

Suomalaiset hakkuupäät

- Hankin ensimmäisen Keto 500 -hakkuupään vuonna 2002, ja sen jälkeen minulla on ollut vain Keto-harvestereita ja niiden määrä on lisääntynyt, kertoo Ed Bryant.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yrityksen kasvun myötä myös hakkuupäät ovat kasvaneet kooltaan ja tehoiltaan. Tällä hetkellä hänellä on vuonna 2004 hankittu ja edelleen käytössä oleva Keto 800. Sen lisäksi yrityksellä on Keto 825 ja 870B. Vuosi sitten yrittäjä hankki vielä Keto 870C:n, jolla on nyt ajettu noin 2000 tuntia.

- Keto-harvesterit eivät vie liikaa tilaa, joten ne mahtuvat laveteissamme kulkemaan vuoristoisia kapeita teitä seuraavalle työmaalle. Opin tämän jo vuosia sitten. Lisäksi koneet toimivat. Tuottavuus on meidän yrittäjien tärkein kriteeri, ja Keto-koneilla pääsemme hyvään tulokseen, tarkentaa Ed Bryant.

Yrittäjä on ollut erittäin tyytyväinen suuremman 870 – sarjan koneisiin. Myös senkin vuoksi, että ne ovat avaria ja helppoja huoltaa. Hän kertoi luottavansa suomalaisiin Keto-harvestereihin, joita on valmistettu jo yli 30 vuotta ja tuotekehitystyötä tehdään jatkuvasti.

Hakkuutyömaat vuorien päällä

Ed Bryantin omistamalla yrityksellä ENB Logging & Construction Inc. on tällä hetkellä käynnissä kolme hakkuutyömaata Länsirannikon vuorilla, Washingtonin osavaltiossa. Jokaisella työmaalla on 6 - 10 työmiestä sekä vinssitorni, prosessorikone, 2-3 pihtikuormaaja ja 2-3 rekkaa ajamassa puutavaraa metsäyhtiöille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Olen ajanut Keto 870C harvesterilla nyt kaksi viikkoa ja siinä on riittävästi voimaa ja nopeutta, kertoo hakkuupäällä varustetun Doosan DX300-telakaivinkoneen kuljettaja 31-vuotias Barry Allen.

Barry kertoi, että tällä lähes vuoden käytössä olleella hakkuupäällä korjataan kaatoläpimitaltaan 80 – 100 cm puita. Keto-harvesterissa on Technionin ohjaus- ja mittalaitteet. Barry Allenin mukaan tarkastusmittaukset osoittavat, että mittatarkkuus on kohdillaan.

Barry Allen on ollut koko ikänsä metsäalalla töissä. Hän aloitti hakkuutyöt alhaalla vuorten solissa moottorisahalla ja toimi kymmenen vuotta vaijerimiehenä. Työn vaativuus ja turvallisuus ovat jättäneet jälkensä hänen jalkoihin ja käsiin. Barry arveli joystick-peliohjaimien auttaneen häntä oppimaan prosessorikoneen ohjauslaitteen käytön nopeasti. Prosessorikoneen käyttäjänä hän on toiminut nyt vuoden verran.

- Harrastan perhokalastusta, ja suurin toiveeni on joskus päästä Suomeen kokeilemaan sitä, huokaisee Barry Allen.

Olen kasvanut hakkuutyömailla

- Olen kasvanut tuolla alhaalla metsätöissä, huikkii jo 13 vuotiaasta lähtien metsätöitä tehnyt Jody Gunter kuormaajan kopista vuoren päällä sijaitsevalla vinssausasemalla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Minun isä ja isoisä tekivät samaa työtä. Metsähakkuutöihin eivät sovi kaikki miehet. Nämä hommat vaativat määrätynlaisen luonteen, että täällä pystyy olemaan joka päivä, hän jatkaa.

Jody Gunter on tehnyt Edin firmalle töitä 9 vuotta, tällä hetkellä kuormaajana. Työpäivät ovat pitkiä, noin 10-12 tuntia. Töitä painetaan viitenä päivänä viikossa, ja tarpeen vaatiessa myös lauantaisin.

- Jotkut sanovat tätä kausiluonteiseksi työksi, mutta töitä tehdään koko ajan. Joskus vuorilla lumi saattaa hidastaa työtä, ja sade ei pysäytä meitä koskaan, nauraa Jody.

Yhdysvaltain viimeisin lama ei ole näkynyt työmiesten keskuudessa. He ovat saaneet tehdä töitä koko ajan.  Kaverit saavat työstä kohtuullisen palkan, joka maksetaan tehtyjen tuntien, ja rekkakuskeille kuormien määrän mukaan. Työ on toki vaarallista, mutta miehet huolehtivat toisistaan ja tarkkailevat työvaiheita, ettei vahinkoja sattuisi.

Jody Gunter kuormaa puutavaraa kolmeen eri rekkaan, jotka kukin käyvät tällä työmaalla kolme kertaa päivän aikana. Yksi rekka vetää 88 000 paunaa eli noin 40 tonnia, joten päivänä aikana työmaalta lähtee 360 tonnia puutavaraa.

Metsäalan tulevaisuus

Ed Bryant vierailee vuosittain Länsirannikon tärkeimmillä metsäkonemessuilla Oregon Logging Conferencessa, jotka järjestettiin helmikuussa Eugenessa. Messuille hänet tuo myös luottamustoimet Washington Contract Loggers Association – yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Vaikka alalla on viime vuosina tehty hurjia tuotekehitysponnisteluja koneisiin, hänen mukaansa hyviä ja luotettavia työtekijöitä tarvitaan aina. Hän on huolissaan vähenevästä työvoimasta ja haluaakin panostaa alan koulutukseen, jolla turvataan tekijät tulevaisuudessa.  Ed Bryant on myös valtakunnallisen metsäkoneyrittäjien hallituksen jäsen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Olen vastuussa palkkaamistani työntekijöistä ja pyrin huolehtimaan heistä ja tarjoamaan jatkuvasti töitä. Toisaalta minun on huolehdittava yritykseni palveluista, ja viime kädessä kysymys on laadusta. Asiakkaat ovat palkanneet minun yrityksen tekemään työn, ja sen me pyritään tekemään parhaalla mahdollisella tavalla, kuvailee Ed Bryant yrityksensä toimintaperiaatteita.

- Minulla on ryhmä hyviä miehiä, ja arvostus on molemmin puoleista. En pyytäisi heitä tekemään mitään sellaista, mitä en itsekään tekisi, toteaa Bryant.

Oregonin metsäkonemessuilla Ed Bryant vieraili myös Keto-harvestereiden jälleenmyyjän Quadcon osastolla, jossa lanseerattiin USA:n markkinoille Kone-Ketosen historian suurin ja painavin hakkuupää Keto 873P. Harvesteri painaa 3360 kg ja soveltuu yli 30 tonnin alustakoneisiin.

- Tulin mielenkiinnosta katsomaan, millainen uusi Keto-malli on, enkä pettynyt. Erityisesti pidän sen vahvoista etu- ja takateristä. Ne varmasti ottavat tukevan otteen isommastakin puusta, arvioi Ed Bryant.

Lisäksi hän oli tyytyväinen näkemäänsä koneen sisällä, sillä venttiiliratkaisut ovat olleet jo edeltävissä 870-malleissa hyvät. Hänen mukaansa uudessa mallissa on letkujen sijaintia parannettu huomattavasti.

Vähäinen vapaa-aika

Ed Bryantin perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi tyttöä ja poika. Vaimo hoitaa yrityksessä henkilöstöhallinnon. Poika seuraa ilmavoimissa työskentelevää vaimoansa asemapaikan mukaan ja toinen tytär toimii lääkärinä. Nuorempi tytär suoritti taloushallinnon tutkinnon ja työskentelee isänsä yrityksessä. Ed Bryant kertoo tyttärensä kehittyneen alansa huipuksi kirjanpidossa ja rekkatoiminnasta. Todennäköistä on kuitenkin, että tytär jatkaa matkaa ja käyttää taitojaan tulevaisuudessa muualla.

- Harrastuksena ovat työt, nauraa Ed Bryant ja jatkaa, että vaimo olisi varmasti tosi onnellinen, jos hän lopettaisi työt huomenna.

- Meillä on oma talo, jota ympäröi 6 eekkeriä maata. Hoidan omien peltojen ja naapuripeltojen heinäteon – se on minun harrastus.

- Muutama vuosi sitten ostimme asuntoauton, jolla teemme pieniä retkiä vaimon kanssa, kuvailee Ed Bryant vähäistä vapaa-aikaansa.