Metsäkoneurakointi

Kehitys jatkuu

Lauri Ketosen historia harvesterien kehittäjänä ulottuu 1970-luvulle saakka. Ensimmäinen Keto 100-harvesteri syntyi vuonna 1983 ja Kone-Ketonen Oy perustettiin vuotta myöhemmin. Viime vuonna yritys juhlisti jo 35 vuotista taivaltaan. Noiden vuosien aikana kristiinankaupunkilaisesta perheyrityksestä on kasvanut kansainvälinen miljoonabisnes.

Maaliskuussa aloittanut Kone-Ketonen Oy:n uusi toimitusjohtaja Juha Jaakkola. Taustan laatikoissa Japaniin lähdössä olevat Keto 500 ja 150 harvesteripäät.

Jo 70-luvun lopulla Tampereen teknillisessä korkeakoulussa opiskellessaan tuleva diplomi-insinööri Lauri Ketonen oli törmännyt ongelmiin, jotka aiheuttivat puun korjuussa tarpeetonta hävikkiä. Tuolloin harvestereiden syöttömekanismi toimi ainoastaan rullilla, jotka kuljettivat puuta. Puun pinta kärsi, koska rullat painoivat sen monelta puolelta rikki ja toisaalta, puun pinnan epätasaisuudet yhdistettynä rullien huonoon pitoon teki puun leikkuukohdan määrittelystä epätarkkaa. Ketonen päätteli, että jos pito puusta pysyy koko syötön ajan, molemmat ongelmat ratkeaisivat. Lukuisten testien jälkeen hän keksi ratkaisun, rullat pitää korvata telaketjulla. Tästä keksinnöstä tuli yrityksen menestyksen ydin ja se on myös ikuistettu Kone-Ketonen Oy:n logoon.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.