Puutavara-autoilu

Pieni on kaunista

Per-Erik Mattsson aloitti puutavarankuljetuksen Ahvenanmaalla jo noin 60 vuotta sitten. 58-vuotias Bo Mattsson on ollut puunajossa koko aikuisikänsä, karkeasti 40 vuotta. Osakeyhtiö Åkeri Per-Erik Mattsson Ab perustettiin vuonna 1997. Mattssonien yritys on aina ollut yhden auton firma ja luottanut pääosin Volvoon. Nosturina on ollut Jonsered jo Per-Erik Mattssonin ajoista lähtien.

Alfrida-myrskyn myötä tienvarsien laaneissa riittää puuta Ahvenanmaalla. Myrskypuita pyrittiin korjaamaan metsistä mahdollisimman runsaasti ennen kesää ja tuholaisten saapumista. Kuukausikaupalla laanissa maanneet puut ovat kuivuneet, ja niitä saakin mättää kuormaan tappien täydeltä.

Ahvenanmaalla puuta ajetaan vain yhdessä vuorossa ja kaikilla saaren puutavara-autoilijoilla on vain yksi auto. Joskus aiemmin autoja on ollut lähemmäs kymmenen, jolloin kilpailuasetelmaa oli enemmänkin. Jo pitkään autojen määrä on kuitenkin ollut vakio. Tilanne on stabiili ja kaikille riittää töitä, joten yhteisöstä on muodostunut tiivis.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.