Puutavara-autoilu

Puutavara-autokauppa piristyi viime vuonna

Puutavara-autojen rekisteröinti vilkastui viime vuonna parin vaisumman vuoden jälkeen. Viime vuonna rekisteröitiin 205 uutta puutavara-autoa, jossa on merkittävää kasvua edellisvuoden 148 autoon verrattuna (Julkisuudessa voi olla suurempiakin lukemia, mutta Metsätrans ottaa huomioon vain ammattimaiseen puunkuljetukseen rekisteröidyt autot, joten koulujen, sahojen jne autot puuttuvat. Viime vuonna tällaisia autoja oli 3 kpl). Jos autokauppa vähän piristyikin, niin perävaunukauppa oli nihkeää, vain 100 uutta perävaunua laitettiin autojen perään. Tuolla uusiutumisvauhdilla perävaunujen käyttöiän pitäisi olla 15 vuotta

.

Perävaunukauppa tullee jatkossa piristymään, sillä uudehkoja 4-akselisia perävaunuja on runsaasti telitetty 5-akselisiksi. Näidenkin uusimisaika tulee aikanaan.

Kari Malmstedt Oy suurin

Toissa vuonna puutavara-auto määrältään suurimmaksi yritykseksi noussut Kari Malmstedt säilytti paikkansa. Automäärä lisääntyi yhdellä ollen nyt 18. Yhtiön autokanta uusiutui kahdella uudella Sisulla. Toiseksi suurin yritys oli viimevuoden tapaan Lähivaara Oy Kuopiosta. Sielläkin automäärä lisääntyi yhdellä, ollen nyt 16.

Suurimmat puutavara-autoyritykset 1.1.2017

  1. Kari Malmstedt Oy, Enonkoski 18 kpl
  2. Lähivaara Oy, Kuopio 16 kpl
  3. Kuljetus Villman Oy, Viitasaari 15 kpl
  4. Pekka Mäkelä Ky, Juupajoki 14 kpl
  5. 12 auton yrityksiä viisi kappaletta (Aho & Nuutinen Oy, Kl Kantola & Koramo Oy, Kl L&H Timonen Oy, Kl Enbuska Oy ja Kaitaisten Kuljetus Oy.)

Lisäksi Kuljetus ja Maansiirto Niskanen Oy kasvatti automääränsä yhteentoista, ja kolmella yrityksellä on kymmenen autoa. (HKK-Kuljetus Oy, Kl Moilaspojat Oy, Kuorma-autoilija Jari Immonen) Automerkeistä Scania oli puutavara-autojen markkinajohtaja edellisen vuoden tapaan. Tätä ennen Volvo oli markkinoiden ykkönen peräti kahdeksan vuotta peräkkäin.

Suurimmat autokaupat

Suurimman puutavara-autokaupan teki viime vuonna Kl Eskola Oy Oulusta. Yritys hankki viime vuonna viisi kappaletta Scania R580 autoja. Kolme autoa ostivat viime vuonna Kaitaisten Kuljetus Oy Joroisilta, autot olivat Volvo FH16. E. Kannonlahti Oy Kurikasta ja Kuljetus & Maansiirto Niskanen Oy Lapinlahdelta, molempien autot olivat Scania R730. Seinäjokinen JH kuljetus Oy hankki kaksi Scaniaa ja yhden Volvon. Kaikkiaan 17 yrittäjää osti viime vuonna kaksi uutta autoa.

84 tonnia

Ensimmäisen 10x4 puutavara-auton laittoi P & A Trans Oy Iistä kesäkuussa 2014. Auto ja sen toiminta on ollut monien kiinnostuksen kohteena. Viime vuonna Trafi myönsi tälle ja kahdelle muulle 10x4 puutavara-autolle 84 tonnin, ”pikkujätin” erikoisluvan. Nämä kaksi muuta ovat Kl O. Malinen Oy Kuhmosta ja Veljekset Hannonen Oy Kiteeltä. Nämä kolme autoa ovat kaikki Scania R730 lyhyellä hytillä, mikä mahdollistaa pitkän kuormatilan. Pääosin kaikkien uusien puutavara-autojen vetotapa on 8x4. Viisiakselisten lisäksi on muutama poikkeus: 4 kpl 6x4 ja 2 kpl 6x2. Puutavara-autokannasta vielä yli puolet (54%) on kolmiakselisia. Kolmiakselisten saadessa nyt 28 tonnin kokonaismassan, niin näiden autojen kannattavuus kohentuu. Varmaan monet ovat harkinneetkin tämän toimintatavan parhaaksi itselleen, onhan massakorotus ollut tiedossa jo kauan.

Yrittäjämäärä

Koko sen ajan, mitä Metsätrans on tehnyt näitä puutavara-autotilastoja, yrittäjien määrä on laskenut tasaiseen tahtiin. Viime vuonna yrittäjämäärä supistui 18:lla, ollen vuoden vaihteessa 685 kpl. Viime vuonna tuli 37 uutta yrittäjää ja 55 lopetti eli sama määrä kuin toissa vuonnakin. Vuonna 2014 lopetti peräti 77 eli kolmessa vuodessa 187 puutavara-autoilijaa on lopettanut tai siirtynyt muille suoritealoille. Automäärä on viimeisen kymmenen vuoden aikana pysytellyt 1550 auton molemmin puolin. Viime vuonna automäärä nousi 19 autoa ollen 1548. Yrittäjien keskittymisen johdosta puut liikkuvat yhä enempi isommissa yrityksissä. Vähintään neljän auton yrityksissä on jo 45 prosenttia kalustosta, kun kymmenen vuotta sitten osuus oli kolmasosa.

Painoista

4-akselisen puutavara-auton kokonaismassa on maksimissaan 35 tonnia. Tänäkin vuonna yli puolet uusista autoista jäi alla tuon maksimin alle 34 tonnin alle jäi kolmisenkymmentä puutavara-autoa. Pienin kokonaismassa 4-akselisella oli 33400 kiloa. Puutavara-auton tilaamisen yhteydessä mm. auton mitoituksessa on kehittämisen varaa maksimi kokonaismassoihin pääsemiseksi.