Kuljetus

Volvo Trucks valmiina sähköistämään suuren osan tavarakuljetuksista

Kolmen uuden, täysin sähkökäyttöisen raskaan kuorma-automallin myynnin alkaessa tänä vuonna Volvo Trucks uskoo, että aika on oikea raskaan tieliikenteen nopealle sähköistykselle. Tämä myönteinen näkymä perustuu Volvon sähkökuorma-autojen kykyyn vastata monenlaisiin kuljetustarpeisiin. Esimerkiksi EU:ssa lähes puolet kaikista kuorma-autokuljetuksista voitaisiin sähköistää lähitulevaisuudessa.

Suuret kansalliset ja kansainväliset kuljetusten ostajat osoittavat suurta kiinnostusta sähköajoneuvoihin. Tämä perustuu yritysten omiin kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin sekä kuluttajakysyntään, joka kohdistuu fossiilittomiin ja entistä puhtaampiin kuljetuksiin.

Yhä useammat kuljetusyritykset huomaavat, että niiden on aloitettava sähköistysprosessi nyt niin ympäristöä ajatellen, että kilpailullisista syistä vastatakseen vastuullisia kuljetuksia koskeviin asiakasvaatimuksiin. Volvo Trucksin kattavan sähköautovalikoiman ansiosta aiempaa useammat kuljetusyritykset pystyvät siirtymään sähköön", toteaa Volvo Trucksin toimitusjohtaja Roger Alm.

Sähköinen kuorma-automallisto kasvaa kolmella uudella raskaalla kuorma-autolla

Uusien, sähkökäyttöisten Volvo FH- ja Volvo FM -mallien myynnin alkamisen myötä sähköiset kuljetukset ovat nyt mahdollisia kaupunkialueiden lisäksi myös alueellisessa, kaupunkien välisessä liikenteessä. Lisäksi uusi, sähkökäyttöinen Volvo FMX -malli antaa käyttöön uusia keinoja pyrittäessä muuttamaan rakennuskuljetuksia entistä hiljaisemmiksi ja puhtaammiksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusien sähkömallien tuotanto Euroopan markkinoille alkaa vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla. Ne palvelevat kaupunkikuljetuksia, joita varten Volvo FL Electric ja Volvo FE Electric ovat olleet sarjatuotannossa samoilla markkinoilla vuodesta 2019. Pohjois-Amerikassa Volvo VNR Electricin myynti alkoi joulukuussa 2020. Uusien kuorma-automallien myötä Volvo Trucksin valikoimassa on tällä hetkellä kuusi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa, mikä tekee siitä alan kattavimman kaupallisen sähkökuorma-autojen valikoiman.

- Myös täällä Suomessa olemme sen tosiseikan edessä, että raskaan liikenteen päästöjen vähentämiseksi on löydettävä uusia teknisiä ratkaisuja. Olemme ottaneet ensiaskeleet Volvon sarjavalmisteisten täyssähköautojen myynnissä Suomessa jo aikaisemmin ja nyt täyssähköautojen mallivalikoiman laajentuessa myös raskaampiin kuljetuksiin voimme jatkossa tarjota aivan uudenlaisia ratkaisuja päästöttömiin kuljetuksiin, toteaa Volvo Finlandin myyntijohtaja Reino Manninen.

Kattaa lähes puolet EU:n kuljetustarpeista

Tutkimukset osoittavat, että kasvatettaessa määrää tuotteista, joilla on suurempi kantavuus, tehokkaampi voimansiirto ja jopa 300 km:n kantama, Volvo Trucksin sähköinen valikoima voisi kattaa noin 45 % kaikista Euroopassa kuljetetuista tavaroista. Tämä mahdollistaa maantiekuljetuksista aiheutuvien ilmastovaikutusten merkittävän vähentämisen. Ne tuottavat virallisten tilastojen mukaan noin 6 prosenttia EU:n yhteenlasketuista hiilidioksidipäästöistä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Euroopassa ja myös muualla maailmassa on lähitulevaisuudessa valtava potentiaali kuorma-autokuljetusten sähköistämiseen, Roger Alm sanoo.

- Tämän osoittamiseksi olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan sähkökuorma-autojen osuus on puolet myynnistämme vuoteen 2030 mennessä. Nämä kolme nyt julkistettavaa raskasta kuorma-autoa ovat valtava harppaus kohti tämän tavoitteen saavuttamista.

Laaja valikoima sähköajoneuvoratkaisuja

Sähköajoneuvojen lisäksi Volvo Trucksin sähköistämisohjelma sisältää kokonaisratkaisun, jonka lukuisat huolto-, kunnossapito- ja rahoitusratkaisut sekä muut vaihtoehdot voivat helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä sähköistettyihin kuljetuksiin. Kokonaisvaltainen palveluntarjonta auttaa asiakkaita säilyttämään tuottavuuden ja pitämään uuden, sähkökäyttöisen kuljetuskaluston hallinnassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Näillä sähköisillä kokonaisratkaisuilla, joita pystymme tarjoamaan yhdessä maailmanlaajuisen jälleenmyyjä- ja huoltokorjaamoverkoston kanssa, on keskeinen rooli asiakkaan menestyksen varmistamisessa, Roger Alm katsoo.

Vetypolttokennoja hyödyntävät sähkökuorma-autot tulossa seuraavaksi

Pidemmälle tulevaisuuteen mentäessä jopa pitkien matkojen raskaat kuljetukset voidaan ajaa sähköajoneuvoilla. Volvo Trucks aikoo käyttää vetypolttokennoja sähkön tuotantoon vastatakseen vaatimuksiin, jotka koskevat sekä suurta kuormakapasiteettia että paljon entistä pidempää toimintasädettä.

- Tämä tekniikka kehittyy nopeasti, ja tavoitteenamme on muuttaa myös pitkät ajomatkat sähköisiksi käyttämällä sekä akkuja että polttokennoja", Roger Alm toteaa. "Tavoitteenamme on aloittaa polttokennoja hyödyntävien sähkökuorma-autojen myynti tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla, ja luotamme tähän aikatauluun.

Volvo Trucksin sähköajoneuvovalikoima Euroopassa

Mallit

 • Volvo FH Electric, alue- ja kaukokuljetuksiin.
 • Volvo FM Electric, monipuolinen kuorma-auto raskaisiin paikallisiin kuljetuksiin ja alueelliseen jakeluun.
 • Volvo FMX Electric, entistä puhtaampiin ja hiljaisempiin rakennuskuljetuksiin.
 • Volvo FE Electric, paikalliseen jakeluun ja kaupunkijakeluun, jätekuljetuksiin.
 • Volvo FL Electric, paikalliseen jakeluun ja kaupunkijakeluun.

Valikoimaan kuuluu myös Volvo VNR Electric Pohjois-Amerikan markkinoille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tekniset tiedot

Volvo FH, FM ja FMX Electric:

 • Toimintasäde enintään 300 km.
 • Jatkuva teho 490 kW.
 • Akkukapasiteetti enintään 540 kWh.
 • Kokonaisyhdistelmämassa enintään 44 tonnia.

Volvo FE Electric:

 • Toimintasäde enintään 200 km.
 • Jatkuva teho 330 kW.
 • Akkukapasiteetti enintään 264 kWh.
 • Kokonaisyhdistelmämassa 27 tonnia.

Volvo FL Electric:

 • Toimintasäde enintään 300 km.
 • Jatkuva teho 165 kW.
 • Akkukapasiteetti enintään 396 kWh.
 • Kokonaisyhdistelmämassa 16 tonnia.