Metsätrans-Lehti Oy
Metsäteollisuus

Stora Enso ja Pulpex ryhtyvät valmistamaan puukuitupohjaisia pulloja teollisessa mittakaavassa

Stora Enso ja pakkausvalmistaja Pulpex yhdistävät voimansa ympäristöystävällisten paperipullojen ja sellusta valmistettujen pakkausten teolliseen tuotantoon. Nämä uusiutuvat tuotteet tarjoavat vaihtoehdon PET-muoville ja lasille. Kumppanuus hyödyntää Stora Enson teknistä osaamista ja kykyä muotoonpuristetun kuidun teollisen mittakaavan tuotantoon.

Stora Enso ja vastuullisia pakkauksia valmistava Pulpex ovat allekirjoittaneet sopimuksen kehittämisyhteistyöstä. Pulpexin taustalla ovat juomavalmistaja Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff ja Guinness) ja pääomarahastojen hallinnointiyhtiö Pilot Lite. Kumppanuuden tavoitteena on uusiutuvien, kierrätettävien ja biohajoavien paperipullojen ja -pakkausten laajamittainen teollinen tuotanto. Vastuullisesti hankitusta puukuituraaka-aineesta valmistettavien pullojen ja pakkausten hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin lasista ja PET-muovista valmistetuilla. Muotoonpuristetut kuitutuotteet valmistetaan sellusta, johon saadaan kolmiulotteinen muoto puristuskoneella. Kumppanuuden painopiste on nyt nopean tuotantolinjan kehittämisessä. Sen odotetaan olevan toiminnassa vuonna 2022.

- Näemme suuren potentiaalin Pulpexin kehittämistyön yhdistämisessä Stora Enson teolliseen osaamiseen, sanoo Stora Enson Formed Fiber -liiketoimintayksikön johtaja Sohrab Kazemahvazi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Yhteistyö on merkittävä askel aidosti vastuullisen vaihtoehdon tuomisessa markkinoille korvaamaan muovipulloja ja -pakkauksia. Uudella tuotteella on vastaavat ominaisuudet kuin perinteisillä juomapakkauksilla.

Pulpex aikoo valmistaa Stora Enson muotoonpuristetusta kuitumateriaalista paperipulloja globaaleille brändeille monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kodinhoito- ja hygieniatuotteiden, alkoholijuomien ja alkoholittomien juomien sekä nestemäisten elintarvikkeiden pakkaamiseen. Stora Enson sellu tulee vastuullisista, varmennetuista lähteistä. Pulpex-pullot voidaan kustomoida kohokuvioinneilla, etiketeillä ja väripainatuksilla eri brändien tarpeisiin. Pullot ovat myös yhteensopivia pakkausvalmistajien nykyisen täyttötekniikan kanssa.

- Olemme iloisia Stora Enson ja Pulpexin yhteistyöstä ja odotamme innolla yhteistyöstä tulevia hyötyjä. Ne varmasti auttavat meitä lähikuukausina, kun pyrimme saamaan uudet nopeat tuotantolinjamme kaikkien kumppaniemme käyttöön, sanoo Pulpex Limitedin johtaja Scott Winston.

Globaalin juomapakkausmarkkinan arvo on noin 117 miljardia dollaria. Sen ennustetaan kasvavan lähivuosina 4,5 prosenttia vuodessa ja saavuttavan 170 miljardin dollarin vuoteen 2027 mennessä. Muovipakkausten keskimääräinen vuosikasvu on maailmanlaajuisesti noin 5 prosenttia, ja noin 40 prosenttia juomapakkauksista valmistetaan muovista. EU:ssa ja Yhdysvalloissa vain noin 30–40 prosenttia kaikista muovipulloista kierrätetään. Paperista ja kartongista sen sijaan kerätään talteen keskimäärin lähes 80 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin lasin ja alumiinin kierrätysaste (75–80 prosenttia).

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pulpex Limited on uusi maailman johtava vastuullisten pakkausten valmistaja. Se on pääomarahastojen hallinnointiyhtiö Pilot Liten ja juomavalmistaja Diageon perustama. Pulpex on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa paperipullon, joka ei sisällä lainkaan PET-muovia. Vastuullisesti tuotetusta sellusta valmistettavat Pulpex-pullot täyttävät elintarviketurvallisuuden standardit, ja ne voidaan kierrättää keräyspaperin tai kartongin joukossa. Paperijätevirtojen tuotto on selvästi muovijätevirtoja korkeampi.

Johtavat kuluttajapakkaustuotteiden valmistajat, kuten Diageo, PepsiCo, Unilever, GSK Consumer Healthcare ja Castrol, ovat liittyneet Pulpexin maailmanlaajuiseen kumppiniverkostoon. Kukin yrityksistä on sitoutunut ottamaan Pulpexin paperipullot brändiensä pakkausvalikoimaan, ja yhteisenä tavoitteena on tuottaa kaikkiaan 750 miljoonaa pulloa vuodessa.