Puutavara-autoilu

Hydraulipumppu on puuauton sydän

Kun sydän lakkaa sykkimästä, tai sen toiminnassa on muita häiriötä, ihmisen toiminta lakkaa tai vähintään heikentyy merkittävästi. Samalla tavoin hydrauliikkajärjestelmän on oltava kunnossa puuautossa, sillä pienikin häiriö linjastossa vaikuttaa välittömästi nosturin toimintaan. Laadukkaat komponentit edistävät hydrauliikkajärjestelmään sujuvaa toimintaa, mutta hyväkin järjestelmä vaatii säännöllistä huoltoa.

Hydraulipumpulta vaadittavan tuoton tarve on ensimmäinen kriteeri valintaa tehdessä. – Se ratkaisee, mitkä vaihtoehdot pääsevät edes viivalle, toteaa Alucarin Julius Närvä. Toinen merkittävä tekijä on toimintavarmuus, sillä lamaantunut hydraulijärjestelmää pysäyttää ajot.

Alucarilla asennettaviin hydrauliikkajärjestelmiin käytetään vain tarkasti valittuja komponentteja, koska puunkuormausta tehdään vaativissa olosuhteissa. Hydrauliikan toimivuuden takia puhtaus on tärkeää ja käyttäjienkin tulisi tehdä kaikkensa, jotta epäpuhtauksia ei pääsisi järjestelmään. Monet työvaiheet, kuten nosturin irrottaminen autosta saattavat kuitenkin aiheuttaa vaaranpaikkoja järjestelmän toimivuudelle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Päällirakenteen ja nosturin suunnittelu kytkeytyvät yhteen. Siinä vaiheessa on mietittävä ulosottoja ja hydrauliikalle asetettuja vaatimuksia. Nosturin valinta lopulta määrittää paljonko hydraulipumpulta vaaditaan tehoja, ja kun tämä tiedetään ajoissa, voimme auttaa myös automyyjää oikeiden speksien kanssa. Jos nosturikauppa on vielä kesken autoa tilattaessa, yhtälöstä tulee haastavampi, toimitusjohtaja Anssi Alasaari tietää.

Nykyisin suurin osa autoilijoista valitsee säätötilavuushydrauliikan, mutta kiinteätuottoisten pumppujen käyttäjiäkin on.

- Etenkin suuremmissa yrityksissä, joissa autoja on paljon, käytetään edelleen jonkin verran kiinteätuottoisia pumppuja. Tosin nyt niissäkin on havaittavissa siirtymää. Etenkin jos ajotehtäviin kuuluu paljon lastaamista, tällöin säätyvätilavuuksinen pumppu on parempi vaihtoehto. Siihen kuuluu myös nykyaikana yhä tärkeämpi polttoainetaloudellisuuden näkökulma. Ympäripumppaava pyörittää koko ajan täyttä öljymäärää, Alucarin Julius Närvä tietää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Nykyaikaisista autoista saadaan näkyville ulosottojen kulutukset. Jos saman talon sisällä on eri hydrauliikkajärjestelmiä, niin näitä lukemia voidaan vertailla. Paikoitellen erot ovat olleet merkittäviä, Alasaari täydentää.

Oikean hydraulipumpun valinta

Kun puuautoilija ryhtyy suunnittelemaan uutta autoa, hydraulipumpun osalta ensimmäinen kriteeri on tuotto.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Se, paljonko pumpulta vaaditaan tuottoa, ratkaisee mitkä vaihtoehdot pääsevät edes viivalle, Julius Närvä toteaa.

Sen jälkeen tärkein vaatimus on toimintavarmuus.

- Jos hydrauliikka sakkaa, niin ajot päättyvät siihen. Kuten kaikki tietävät, niin auton seisottamiseen ei oikein ole varaa, joten luotettavuuden merkitys korostuu, Närvä jatkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Huoltovapaata hydraulijärjestelmää ei kuitenkaan ole olemassakaan. Nosturin työtehoa ja kuormaustyön nopeutta voi edesauttaa säännöllisellä huollolla, näin myös ennaltaehkäistään ongelmia. Päivittäinen puhtaanapito on kunnossapidon kannalta ehdottomasti tärkeintä, mutta siitä huolimatta kertyvän lian poistamiseen auttavat vain huoltotoimenpiteet, kuten öljyn- ja suodattimien vaihdot.

- Jos kuitenkin ongelmia tulee, niin jälkimarkkinan toimivuudella on monelle ratkaiseva merkitys. Viat pitäisi saada hoidettua saman tien, jonkun on vastattava puhelimeen viikon päivään tai kellon aikaan katsomatta, Närvä tietää.

Tähänkin Alucarilla valmistuvaan puutavara-autoon oli asennettu HAWEn hydraulipumppu.

Hawella tuotekehitys on jatkuvaa

Hawe Finlandin hydraulipumppua on parannettu jatkuvasti jo parinkymmenen vuoden ajan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Hawelle Suomi on varsinainen mallimaa V60-pumppujen myynnissä. Sen ansiosta pääsemme hyvin tehtaalle kertomaan palautetta, meitä kuunnellaan ja kehitysehdotuksia myös toteutetaan, kertoo Juha Äyräs.

Tuoreena myyntipäällikkönä Hawella aloittaneen Tomi Konosen mukaan heidän keskeinen myyntiargumenttinsa on laatu.

- Hawen hydraulipumpulla hyötysuhde on hyvä, kun tuotto per kierros on korkea, niin auton kierrokset pysyvät kurissa kuormattaessa, mikä puolestaan näkyy polttoaineenkulutuksessa. Lisäksi Hawen hydraulipumpun ominaispiirteisiin kuuluu kotelon huuhtelu, joka toimii myös jäähdytysmenetelmänä. Etuna meillä on myös se, että Hawelta löytyy markkinoiden laajin valikoima säätimiä takaamaan huippuominaisuudet haastavimpiinkin kohteisiin.

Puuautossa vaadittu painetaso on noussut yhä korkeammalle, monissa mennään jo yli 300 barin.

- Meidän pumppumme kestävät hyvin korkeita paineita, ja painehuipun lähestyessäkin tuotto pysyy samalla tasolla. Puuauton kuljettajalle on tärkeää, että voimaa on tarvittaessa saatavilla, Äyräs tietää.

Hawen V60N130-hydraulipumppu on 130 cm³ tilavuudellaan markkinoiden tehokkain. Sen jatkuvaksi työpaineeksi luvataan peräti 400 baria.

- Mitä tulee jälkimarkkinan hoitamiseen, niin pyrimme luonnollisesti auttamaan asiakkaita niin paljon kuin pystymme. Me ymmärrämme, että auton on oltava aina liikenteessä, sieltä se meidänkin palkkamme tulee. Joku Hawelta on aina tavoitettavissa, Kononen lupaa.

- Ei tässä ole kentällä kulkiessa hävetä tarvinnut, Äyräs täydentää pidemmällä kokemuksella.

Jatkuvan tuotekehityksen osalta Julius Närvä kehuu tuoreinta uudistusta, joka Hawella tehtiin säätimen ulkomuotoon rakenteeseen.

- Pumpulle on nyt entistä helpompi löytää tasapaino, kun säädettävyys on parempi, Närvä kiittelee.

Tomi Kononen on aloittanut uutena Hawe Finlandin myyntipäällikkönä, toimipisteenään Oulu. Kesäkuussa Juha Äyräs ja Kononen kiersivät yhdessä tutustumassa asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin.