Ajankohtaista

Nykyaikaiset dieselmoottorit vaativat puhtaan polttoaineen

Nykyaikaiset dieselmoottorit ovat herkkiä polttoaineen laadulle, joten pilaantuneen polttoaineen tankkauksesta voi olla seurauksena pahimmillaan moottoririkko tai vähintään kalliita korjauksia, menetettyjä työtunteja ja tyytymättömiä asiakkaita. Polttoaine on pilaantumisvaarassa kaikissa toimitusketjun vaiheissa jalostamolta moottoriin, mutta loppukäyttäjälläkin on erittäin suuri merkitys ketjun loppupäässä. Yksi suurimmista riskitekijöistä on veden joutuminen polttoaineen sekaan. Vesi heikentää mm. polttoaineen voiteluominaisuuksia, ruostuttaa komponentteja ja mahdollistaa mikrobien kasvamisen.

Hydac HDP BC 600

Vesi voi kulkeutua tankkiin ympäröivästä ilmasta, etenkin jos säilytystankki on tuulen ja sään armoilla. Lämpötilan noustessa polttoaine ja ilma laajenevat tankissa ja puristavat ilmaa ulos. Tankin jäähtyessä esimerkiksi yöaikaan, ilma imeytyy takaisin tankkiin. Ilman jäähtyessä säilytystankissa sen kosteuspiste alittuu, jolloin tankin sisäseinille ja polttoaineen pinnalle alkaa muodostua vesipisaroita. Koska vapaa vesi ei säilytystankissa enää höyrysty, nousee polttoaineen vesipitoisuus vähitellen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.