Metsäkoneurakointi

Talvisyän on liian rankka maata kotona

Einari Vidgrén Säätiö myönsi 22.5.2018 Vieremällä ensimmäistä kertaa elämäntyöpalkinnon. Sen pokkasi suomussalmelainen Juhani Heikkinen, joka lähti ensimmäiselle savotalleen jo 15-vuotiaana 1967. Siitä lähtien puunkorjuu on rytmittänyt miehen elämää.

Vaimo Riitta Heikkinen pukee sen sanoiksi: ”Puunkorjuu on rytmittänyt meillä koko talon elämää”. Sitä se tekee vieläkin, vaikka suomussalmelainen Juhani Heikkinen myi yrityksensä Metsä-Jussi Heikkinen Oy:n vuonna 2015 ja oli jäävinään eläkkeelle. Yksi harvesteri jäi kuin varkain kotitarpeiksi ja sillä Juhani yhä korjaa puuta, nyt toiminimellä.

- Talvisyän on liian rankka maata kotona, Juhani naureksii työhalujaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Puunkorjuun rytmissä Heikkisillä eletään yhä. Kun nousee aamulla kello neljä, on varhain iltapäivällä jo kahdeksan tunnin työpäivä harvennuksilla tehtynä. Tarvittaessa pojanpoika Eetu jatkaa vielä toisen vuoron Juhanin perään. Kainuun tämän talven lumituhot vaativat korjuuta ja katkenneet latvat löytyvät vasta näin lumien sulettua.

Kymmenlapsisen perheen vanhimpana poikana Juhani pääsi kiinni konetöihin jo lapsena.

- Kymmenvuotiaana, heti kun traktorinkytkimen jaksoi pohjaan polkaista, alkoi maataloustraktorilla työn tekeminen. Isän ei sen jälkeen enää traktorinpukille tarvinnut nousta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ensimmäiselle savotalle Juhani Heikkinen lähti itsekseen 15-vuotiaana vuonna 1967. Savottakämpät olivat tulleet tutuiksi jo nuorempana isän matkassa. Siitä lähtien mies on puuta korjannut, ollut vieraan töissä vain pari kuukautta armeijan jälkeen, muutoin puut on korjattu ihan omissa nimissä ja yrityksessä.

- Niin on verriin mennyt pöllinteko. Koulussa opettajalle pöljä sanoin, että pölliä ossaan tehä. Ja kun konneijen valot kehitty, läpi yön joutu tekemään.

Juhani tosiaan teki pitkään myös yövuoroja ja kotiin päästyä uni maistui. Juhani saattoi nukahtaa istualleen nojatuoliin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ei valvottanu velat eikä konneen remontit, Juhani kertoo.

Ensimmäinen metsäkone oli vuonna 1973 hankittu Volvon Iso-Nalle. Toisenlaiseksi työ muuttui, kun koitti 16. joulukuuta 1986 – tuolloin Juhani osti ensimmäisen Ponsse-harvesterin. Se oli S20-koneen päälle tehty ja toinen laatuaan. Ensimmäinen oli tehty Einari Vidgrénille itselleen.

- Einari sanoi, että sulle Juhani tehhään samanlainen. Se oli erittäin yksinkertainen ja varmatoiminen laite. Ensimmäisessä versiossa piti vielä etusormella näpätä rungon laskenta. Vuonna 1987 kävivät antureita hitsaamassa ja muokkaamassa automaattiseksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Puun kaataminen ja karsiminen harvesterilla oli uutta tuohon aikaan. Juhanin konetta kierrätettiin pitkin Kainuuta ja Lappia näytöksissä.

- Kerrankin jossain Kuusamon Ruka-tunturin laitaa hakattiin. Eivät olisi antaneet motolla tehä tukkipuuta, meinasi haloo nousta. Minä kuitenkin tein ja näytin, että onnistaa se, Juhani muistelee.

Pitkän uran varrella hankalimpia hetkiä ovat Juhanin mukaan olleet koneisiin tulleet remontit. Parhaita puolestaan ne, kun pitkän seisokin jälkeen pääsi taas takaisin töihin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Heikkinen urakoi vuodesta 1974 vuoteen 2015 Metsäliitolle. Toiminnan laajennuttua Juhani perusti Metsä-Jussi Heikkinen Oy:n vuonna 1996. Yrityksessä oli mukana Juhanin lisäksi poika Juha, joka perusti myös oman yrityksen. Yhteensä yrityksissä oli enimmillään yhdeksän konetta ja 15 työntekijää. Vaikka Oy:n toiminta on lakannut, Juhani jatkaa.

- Enkä ole vastaan, jos kellä on kiinnostusta vielä tästä eteenpäin. Eetulla on polte ja minulla on moto, Juhani tuumii.