Metsätrans

Pääkirjoitus 5/2021: Ei yhtä oikeaa tapaa

Tätä lehteä tehdessä haastattelin peräkkäisillä viikoilla kahta puutavara-autoilijaa. Molempien yritysten kaluston määrä oli suunnilleen sama ja ajoalueetkin osin päällekkäisiä, mutta siihen yhtäläisyydet loppuivatkin. Siinä missä yksi luotti Volvoon, toinen vannoi Scanian nimeen. Toinen piti koko yhdistelmän ilmajousitusta välttämättömänä, toisella alla oli pelkkää rautaa, eikä kuulemma muuta tule. Toisella autot liikkuivat vaan yhdessä vuorossa, toisen mukaan jatkuvasti liikkuva kalusto on ainoa tapa pärjätä.

Listaa voisi jatkaa pidempäänkin, mutta saitte varmaan kiinni ajatuksesta. Päällisin puolin samankaltaisilta vaikuttavillakin yrityksillä voi olla täysin päinvastaisia toimintatapoja, ja silti molemmilla tavoilla voi pärjätä. Sitten kun laajennetaan katsantoa koko maahan, saadaan vielä maantieteellisiäkin eroja, ja kirjo laajenee entisestään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tämä kaikki tekee alan seuraamisesta mielenkiintoista. Jokaisella yrityksellä ja myös kuljettajalla on tarinansa, ja niitä me haluamme kertoa. Jälleen kerran haluan jakaa kiitosta Teille lukijoille, jotka annatte meille juttuvinkkejä ja palautetta. Tässäkin numerossa on useampi artikkeli, joiden aiheet ovat tulleet suoraan teiltä. Te olette kentällä päivästä toiseen, te tiedätte parhaiten mitä alalla tapahtuu ja teidän ajatuksianne me haluamme välittää muille alan ammattilaisille.

Aikatauluajot puhuttavat

Parhaimmassa tapauksessa jutut myös jatkavat elämäänsä julkaisun jälkeen. Kesällä kirjoitimme, miten etenkin aikatauluajot rasittavat henkisesti puutavara-autonkuljettajia. Tämä poiki yhteydenoton, jonka myötä voit tästä lehdestä lukea yhden autoilijan painavan puheenvuoron kuljettajien puolesta. Sen lisäksi aihe nousi esille parissa muussakin artikkelissa ja keskustelua on jatkettu myös sosiaalisen median puolella.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Moni tuntuu allekirjoittavan, että tiukat aikatauluikkunat ja aina vaihtelevissa metsäolosuhteissa tehtävä työ sopivat heikosti yhteen. Se aiheuttaa kiirettä, joka aina lisää riskikerrointa tien päällä. Pahimmassa tapauksessa kuskit näpräävät sovelluksia jopa tien päällä purkuaikoja kytätessään. Nyt kun talven liukkaat ovat kohta täällä, asian merkitys korostuu entisestään. Toivottavasti onnettomuuksilta vältytään.

Julkinen paine on myös yksi mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Metsäalan Kuljetusyrittäjät tekee edunvalvontaa virallisia kanavia pitkin, jokainen autoilija voi nostaa ongelmakohtia esiin omissa sopimusneuvotteluissaan ja sen lisäksi medialla on oma roolinsa. Yllä mainittu artikkeli on jo ennen tämän painetun lehden ilmestymistä noussut maaliskuussa lanseeratun verkkolehtemme luetuimpien juttujen joukkoon tavoittaen tuhansia lukijoita. Sosiaalisessa mediassa artikkelin jako on tavoittanut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tässä joukossa on varmuudella myös henkilöitä, joilla on mahdollisuus tilanne korjata.

Ollaan jatkossakin yhteyksissä.