Tapahtumat

FinnMetko 2008: Haasteita luvassa - Ponsse valmiina

Toimitusjohtaja Juho Nummela katsoo luottavaisesti tulevaan, vaikka hiljentynyt konekauppa ja maailmanmarkkinoiden epävarmuus huolestuttavatkin. - Luvassa on varmasti haastavat ajat. Ponsse on valmiina.

Metsäkonevalmistajat ovat ratsastaneet pari vuotta ennätyksellisen kysynnän huipulla. Kauppa kotimaassa ja Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja uusilla markkinoilla kävi vauhdilla vielä kesän korvalle asti, jolloin kysyntä kääntyi laskuun. Laskun arvellaan jatkuvan ainakin koko loppuvuoden.

Koneiden kysyntä hiljeni varsinkin suurilla Keski-Euroopan markkinoilla, eikä jo pidempään hiljaiseloa eläneillä Pohjois-Amerikan markkinoillakaan vielä näy suurempaa käännöstä ylöspäin. Koko maailmantalouden epävarmuuskin heijastuu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Se tietää meille haasteellista syksyä, tuumi Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela FinnMetkossa. Saman sanoman kesäkuun alussa virallisesti Arto Tiitisen jättämiin saappaisiin astunut Nummela viestitti jo yhtiön osavuosikatsauksen yhteydessä pari viikkoa aiemmin.

– Me katsomme kuitenkin hyvin luottavaisesti tulevaisuuteen. Tuotteemme, tuotekehityksemme, tuotantomme ja verkostomme ovat huippukunnossa ja jatkuvat panostukset koneiden luotettavuuden parantamiseen antavat kilpailuetuja. Bioenergia kasvaa maailmanlaajuisesti nopeasti ja se lisää osaltaan koneiden tarvetta ja kysyntää. Suomen markkinoilla teollisuuden kasvavat kotimaisen puun hankinnat näkyvät Nummelan mukaan varmasti konekaupassakin, uutta kalustoa tarvitaan. - Kaiken kaikkiaan fiilis on hyvä.

Tämän hetken puunkorjuun suurimmat haasteet ovat pehmeillä mailla sekä aines- ja energiapuun korjuun integroinnissa. Ponsse on valinnut strategiakseen korjuun olemassa olevalla kalustolla. – Uusia sovelluksia haetaan jatkuvasti, esimerkeiksi sopivat hyvin kymppipyöräratkaisu ja uusi H53e –koura. Näitä tarvitaan lisää ja näitä tulee lisää, lupasi Nummela.

Energiapuun korjuun lisääntymisen myötä tarve erilaisille muuntuville kuormatiloille on kasvanut. Ponssella on vaihtoehtoja, mm. länsinaapurissa kehitettyjä ratkaisuja. Ruotsalaissovellus on myös taustalla näkyvä palstahakkuri. Buffalo Kingin kuormatilaan on asennettu Bruksin 808CT hakkuri kippaavine hakesäiliöineen.

Paljon uutta

Ponsse uutuuksina FinnMetkossa esiteltiin uudistuneet vuoden 2008 harvesterimallit: PONSSE Ergo, Bear ja Beaver.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Harvesteripääuutuuksia olivat mm. Uusi PONSSE H53e Beaver-harvesteriin, kehittynyt joukkokäsittelyteknologia, vahvistettu PONSSE H8 suurimpaan kokoluokkaan mukaan lukien tela-alustaisiin metsäkoneisiin kehitetyt rakenneratkaisut, sekä eucalyptuksen korjuuseen kehitetyt PONSSE 550 ja 650.

Nosturiuutuutena esiteltiin PONSSE C2-liukupuominosturi Beaver -harvesteriin.

Ponssen kuormatraktorimallistokin on myös ottanut harppauksen eteenpäin. Paljon keskustelua herättänyt 10w on Ponssen ratkaisu huonosti kantavien maiden ympärivuotiseen puunkorjuuseen. Hydraulisesti laajenevalle ja muuntuvalle kuormatilalle on tullut tarvetta niin ainespuun kuin bioenergiapuunkin korjuussa, nyt Ponssen ratkaisut olivat nähtävillä. Ponsse on kehittänyt asiakaspalautteen pohjalta myös PONSSE K90+ M/S ja K100+ M/S -kuormaimiin K70+ -kuormaimesta tutuksi tulleen puomiston sisäpuolisen letkutuksen.

Uudet tasapainotetut telit vakauttavat kulkua varsinkin mäkimaastoissa. Tasapainotetut telit ovat tarjolla lisävarusteena Bear-, Ergo- ja Beaver -harvestereihin sekä Elephant-, BuffaloKing-, Buffalo-, Elk- ja Wisent -kuormatraktoreihin.

Tietojärjestelmäpuolella uutuuksia ovat mm. Opti5 -PC-järjestelmä, Opti2 irtomittalaitte mm. jälkiasennuksiin, täysin uudistunut Opti4G 4.603 tietojärjestelmä sekä uusi versio PONSSE LoadOptimizer -kuormainvaa´asta.

Konenäyttely on paikka missä konevalmistajat ja -kauppiaat katsovat tarkasti myös kilpailijoiden tuotetuutuudet. Komatsu Forestin toimitusjohtaja Timo Ylänen (vas) ja markkinointipäällikkö Timo Korhonen keskustelivat metsäalan nykytilasta ja tulevista haasteista Ponssen myynti- ja markkinointijohtaja Jarmo Vidgrénin, toimitusjohtaja Juho Nummelan ja strategiajohtaja Hannu Kivelän.

Logger`s Inn

FinnMetkossa lanseerattiin myös Logger’s Inn. Se on Ponssen uusi huoltopalvelukokonaisuus, joka kattaa metsäkoneen korkeaan käytettävyyteen tarvittavat palvelut. 

- Vaihtokonevarastostamme löytyy hyviä käyttökoneita - Ponsseja ja muita merkkejä - monipuolinen valikoima, sanoo Ponssen vaihtokoneiden tuotepäällikkö Jani Liukkonen.

Vaihtokoneet on tärkeä tuoteryhmä

Vaihtokoneista on kasvanut muutamassa vuodessa konevalmistajille ja -kauppiaille tärkeä ja ison liikevaihdon tuoteryhmä. Niinpä vaihdossa tulleet koneet ovat siirtyneet pihan piiloista useimmiten kunnostettuina ihan paraatipaikoille.

Ponsse avasi pelin edellisessä FinnMetkossa kokoamalla käytetyt koneet kerralla omaan vaihtokonenäyttelyynsä messualueen tuntumaan. Kun kokemukset olivat hyvät, vaihtokonepäivät järjestettiin tälläkin kertaa. Nyt käytettyjä koneita koottiin Jämsään nelisenkymmentä.

Viime vuonna käytettyjä koneita myytiin erittäin paljon, varsinkin Keski-Euroopan myrskysavotoille. Alkuvuodesta vaihtokonekauppa hiljeni Ponssellakin. Vientiin - lähinnä Keski-Venäjälle uudehkoja, vähän käytettyjä koneita on toki mennyt koko ajan aika tasaisesti. Nyt ollaan Suomessakin taas pääsemässä uuteen vauhtiin.

- Vaihtokonekauppa on viime aikoina lähtenyt taas hyvään nousuun, kertoi Ponssen vaihtokoneiden tuotepäällikkö Jani Liukkonen Ponssen vaihtokonepäivien konevalikoiman keskellä.

- Kasvava kotimaisen puun tarve, harvennushakkuiden ja energiapuun korjuun lisääntyminen ovat osaltaan vauhdittamassa käytettyjenkin kauppaa. Hyvä kunnostettu vaihtokone on monesti järkevä vaihtoehto. Paras kysyntä onkin nyt juuri harvennuskalustosta, selvitti Liukkonen.

Tässä tiivistetyssä kasassa Ponssen vaihtokonetarjonta FinnMetkossa. Näistäkin useampi avain solahti näyttelypäivien aikana uuteen taskuun.