Tapahtumat

FinnMETKO 2024 – Konetyöalan ammattilaisten oma näyttely järjestettiin jo 20. kertaa

FinnMETKO järjestettiin ensimmäistä kertaa 1987 ja heti perään seuraavana vuonna uudestaan. Sen jälkeen rytmiksi vakiintui parilliset vuodet ja nyt 29.-31.8.2024 juhlistettiin jo historian 20. näyttelyä. Edes koronavuodet eivät katkaisseet putkea, vaikka 2020 niin näytteilleasettaja- kuin kävijämääräkin jäivät vaatimattomiksi. Kaksi vuotta sitten palattiin normaaliin ja nyt tapahtuma oli vielä suurempi.

Komatsu 895 kuormatraktori
Komatsu 895 oli maailman ensiesittelyssä uudistettuna versiona, Prototype-teipit vielä kyljissään. Kone tarjoaa 20 tonnin kantavuuden levitettävän kuormatilan myötä ja 205F-nosturi on Komatsun vahvin tähän mennessä, mallimerkinnän mukaisesti 205 kNm nostovääntömomentillaan.

Näytteilleasettajia oli nyt yli 340, kun kaksi vuotta sitten määrä oli 330. Kävijämääräksi ilmoitettiin 30700, eli parituhatta enemmän kuin 2022, jolloin lukema oli 28120. Upean aurinkoinen keli etenkin torstaina ja perjantaina epäilemättä auttoivat tässä. Ennätyslukemiin ei kuitenkaan ylletty, sillä vielä ennen pandemiaa 2018 näytteilleasettajia oli 300 ja kävijöitä lähes 35 000.

Simo Jaakkola, varatoimitusjohtaja, Koneyrittäjät ry
Varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kävi tiedotustilaisuudessa läpi koneyritysten markkinatilannetta ja näkymiä. Puunkorjuuyrityksillä liikevoittoprosentti on kasvanut 2020-luvulla maltillisesti. Lähes yhdeksän kymmenestä koneyrityksestä kokee työvoiman löytämisen työlääksi. Hallituksen ajama aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ja leikkaukset ammatilliseen koulutukseen eivät auta asiaa. Kysyntänäkymä metsä- ja metsäenergia-alalla on varsin vahva, koska puun tuonti ja energiaturpeen käyttö on vähentynyt. Puun hinnan nousu on hyvä uutinen metsänomistajille, mutta heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä.

Edellisen metkon jälkeen pääkirjoituksessa nostin esiin näyttelyalueen uudistamistarpeen, sama viesti oli selvästi kantautunut näytteilleasettajien palautteissa myös järjestäjille, sillä muutoksia oli tehty. Pääportin siirtäminen alueen keskivaiheilta eteläpäätyyn oli kuitenkin onnistunut ratkaisu, joka teki väkimassojen liikkumisesta selkeämpää. Näyttelyalue on kuitenkin yhä todella pitkä ja siltä osin tiivistämisen varaa olisi edelleen. Nyt järjestäjien esiin tuoma alueen typistäminen eteläpäädystä tarkoitti käytännössä Logsetin ja parin muun osaston siirtoa Komatsu Forestin takaa muualle, jolloin yksi pistoreitti jäi pois.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Viimeksi melko autiolla soramontulla oli tällä kertaa taas kattavammin maanrakennuspuolen tarjontaa, ja pohjoispäädyn sisäänkäynti palveli niitä, jotka tulivat tapahtumaan pääasiassa sen sektorin tarjontaa katsomaan.

soramonttu,
Maanrakennuskoneiden keskittymä oli nyt omalla paikallaan näyttelyalueen pohjoispäässä Kaakkolammen soramontulla, ja edustettuna olivatkin lähes kaikki konemerkit.

Nämä muutokset keräsivät kiitosta niin kävijöiltä kuin näytteilleasettajiltakin. Mitään kovin merkittäviä lanseerauksia konevalmistajat eivät tapahtumassa esitelleet. Ponsselta nähtiin pari uudistunutta kuormatraktoria, uudistunut H7-hakkuupää ja esimerkiksi uudet istuinten käsinojat. Alkukesästä Ponsse Show Swedenissä lanseeratut Ponsse Scale ja Ponsse High-precision positioning olivat nyt Suomen ensiesittelyssä. John Deeren uudet H-sarjan koneet ehtivät jo kiertää maata työnäytöksissä ennen metkoa, samoin Komatsu Forestin 951XC esittäytyi Laitilassa.

Teemu Vainionpää, Forest King F2
Metsäkoneet kasvavat, ja renkaiden vaatimukset sen mukana. Nokian renkaiden tuotepäällikkö Teemu Vainionpää esitteli uutta 30.5” kokoa Forest King F2-renkaista. Suurempi ilmatila parantaa kantavuutta, kun taas vanteen suurempi halkaisija lisää kosketuspintaa renkaan ja vanteen välillä, mikä vähentää renkaan vanteella pyörähtämisen riskiä. Tarjolla on koko pyöräpaketti, johon kuuluu erikoisvahva vanne ja sisärengas.

Ainakaan henkilökohtaisesti tämä ei kuitenkaan tapahtuman arvoa merkittävästi laske. On varsin ymmärrettävää, että valmistajat haluavat esitellä suurimmat uutuutensa omilla ehdoillaan. Kun lanseeraukset tehdään kevään aikana, niin uudistuksia voidaan kierrättää Euroopan messuilla koko kesän. Nämä tilaisuudet menisivät ohi, jos lanseeraus tapahtuisi elo-syyskuun taitteessa metkoilla.

John Deere 2510H kuormatraktori
John Deere 2510H on 25 tonnin kantavuudellaan esimerkki suurista ja tehokkaista kuormatraktoreista, joille Nokian uutuus on suunniteltu. Tässä alla siis 30.5 tuumaiset Forest King F2:set.

Metkon taika on kohtaamisissa ja niitä riitti ainakin omalla kohdalla, paljon vanhoja tuttuja ja myös uusia tuttavuuksia. Torstaina oltiin pitkällä iltapäivässä, enkä ollut ehtinyt vielä eteläpäädystä edes vanhalle pääportille saakka. Perjantaina piti kiristää tahtia, että koko alueen sai kierrettyä. Matkaan tarttui iso kasa kuvia, paljon mielenkiintoista taustatietoa ja lukuisia uusia juttuvinkkejä. Näistä osa on toteutettu jo tähän numeroon, ja loput ovat korvan takana odottamassa seuraavia lehtiä.

Maajohtaja Mika Hannonen, John Deere Forestry Oy
Maajohtaja Mika Hannonen hymyili uusien H-sarjalaisten äärellä. Hannosen mukaan kyseessä on metsäkonealan uusi standardi, ja mallisto tulee täydentymään vaiheittain. Ajan hengen mukaan uudistuksissa on keskitytty tuottavuuden parantamiseen, polttoainekulutuksen vähentämiseen ja kuljettajan viihtyvyyteen. Uusien harvesterien toimitukset alkavat tammikuussa ja nyt niitä myydään kevään toimituksiin, edeltäviä G-sarjalaisia on tarjolla vielä nopeisiinkin toimituksiin. Uudesta mallistosta kaiken olennaisen kerroimme Metsätrans-lehdessä 3/2024.

Näytteilleasettajat kaipaavat luonnollisesti myös vastinetta tapahtumaan panostetuille euroille, ja vaikka nettiaika on kaupankäyntiä muuttanut, niin edelleen messuilla myös hierotaan ja kätellään kauppoja. Muutamaa näistä pääsin todistamaan itsekin.

Sakari Suuriniemi, John Deere Forestry Oy
Sakari Suuriniemi piti päivittäin tietoiskuja uusista H-sarjan koneista John Deeren palveluteltassa.
Toimitusjohtaja Pasi Nieminen, Kesla Oyj
Tuore toimitusjohtaja Pasi Nieminen ensimmäisessä metkossaan Keslan väreissä.
Kesla HydraX
Keslan palontorjuntavaunu on nyt jalostunut viralliseksi HydraX-tuotteeksi, mukana kulkee kymmenen kuutiota vettä ja täyttö onnistuu luonnon vesistöistä. Vesisuihkun ulottumaksi ilmoitetaan 54 metriä. Maastopalojen ohella laitetta voidaan hyödyntää vaikka teollisuustonttien pesussa. Monikäyttöisyyttä varten säiliö voidaan nostaa pois ja korvata myös pankoilla.
Kesla avonosturi
SK-Transin pylväsautossa oli nähtävillä Keslan uudistettu avohallintalaite, lisämukavuuksina penkki on nyt jousitettu ja sääsuojus sähkötoiminen.
Ari Pirhonen, Kesla
Ari Pirhosen mukaan avonostureiden osuus on laskenut alle kymmenen prosentin kaikista puutavaranostureista, kun Venäjän toimitukset ovat pudonneet pois. Toisena uutuutena nosturipuolella Kesla esitteli nyt ensimmäistä kertaa hydraulisen esiohjauksen Kuljetus Partasen autossa.
Norrdigi
Norrhydron ja Volvon yhteistyössä kehittämä Norrdigi-kaivukoneessa on uudella hydrauliikkaratkaisulla saatu vähennettyä 30-tonnisen kaivinkoneen polttoaineenkulutusta jopa 50 prosenttia.
Timo Savornin
Timo Savornin vaihtoi Nisulan punaiset Ponssen keltamustiin väreihin ja aloitti elokuussa Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoinnin ja viestinnän parissa. Klikkaa kuvaa ja lue lisää.
Scania 45R 6x4 sähköpuuauto
Ruotsalaisen Rolf Lövgren Åkeri & Entreprenad Ab:n Scania 45R 6x4 on maailman ensimmäinen täyssähköinen nosturillinen puutavara-auto, joka sai ensiesittelynsä metkon alla Elmia Lastbil-messuilla. Alucarin päällirakenteilla ja Exten pankoilla varustettu auto lähti metkon jälkeen SCA:n ajoon länsinaapurissa. Telivetoisessa ja napavetoisessa autossa on 624 kWh akut, jotka painavat nelisen tonnia. Nosturin kanssa auton omapaino on reilut 19 000 kiloa, pelkän alustan paino on 13200 kiloa. Scanian Mika Jukkaran mukaan auton toimintasäde 64 tonnin kokonaispainolla on teoreettisesti noin 240 kilometriä, ja tyhjänä nelisen sataa kilometriä. Tehoa autossa on 450 kW ja myös nosturi saa tehonsa sähkömoottorilta. Vaihteistossa on pyörivä ulosotto, johon hydraulipumppu on kiinnitetty. Jukkaran mukaan SCA:n ajoihin on tulossa kaikkiaan 12 sähkökuorma-autoa, joista tämä on ensimmäinen.
Komatsu Forest FinnMETKO 2024
Komatsu Forestin harvestereiden...
Komatsu Forest FinnMETKO 2024
...ja kuormatraktoreiden punaiset rivit suurimmasta pienimpään, haastavien vuosien jälkeen Uumajan uudella tehtaalla on nyt vauhti päällä ja koneiden toimitusajat ovat normalisoituneet alle puoleen vuoteen. Etummaisena Komatsu 951XC on uusin päätehakkuukone, joka esiteltiin nyt ensimmäistä kertaa virallisesti Suomessa. Osastolla lanseerattiin myös uusi ProAct-huoltosopimuskonsepti sekä digitaalisten palveluiden tuoteperhe Komatsu Smart Forestry.
Sampo FR48
Sampo Rosenlewin FR48 kuormatraktori esiteltiin nyt levennettävällä kuormatilalla ja suuremmalla kantavuudella. Aiemman 12 tonnin sijaan kone kantaa nyt 13 tonnin kuorman järeämmän keskinivelen ansiosta, telit ovat alun perinkin olleet 14 tonniset.
Viivi Altonen, Ahti Sormunen
Miss Suomi 2020 Viivi Altonen toimi edellismetkon tapaan juontajana Sampon osastolla. Altosen edesottamuksia oli mahdollisuus seurata syksyn mittaan myös Nelosen Selviytyjät Suomi-ohjelmassa. Ensimmäisen messupäivän päätteeksi Altonen ja Ahti Sormunen esittelivät tuotteita asiakkaille ja yhteistyökumppaneille iltajuhlan merkeissä osastolla.
Jagan Kurian
Sampo Rosenlewin uusi toimitusjohtaja Jagan Kurian esittäytyi metkossa.
Axel Jänichen, Christian Kuschel
Sampon saksalaiset jälleenmyyjät Axel Jänichen ja Christian Kuschel messutunnelmissa.
Pasi Kivelä
Pasi Kivelä Palfinger Epsilon demonosturin käyttöä opastamassa, taustalla velipoika Veli-Pekka Kivelän kolmannen sukupolven TZ15-109 nosturin TEC CAB.
Erkki Kivelä, Tapio Haavisto, Pasi Kivelä
Tapio Haavisto tuli messuilla ensimmäisenä Palfinger Epsilonin osastolle ja kätteli Erkki Kivelän kanssa kaupat kerralla peräti kolmesta puutavaranosturista. – Meillä on näiden myötä kaikkiaan 12 kappaletta epsiloneita. Ne ovat pelanneet hyvin ja kuljettajatkin ovat tykänneet niiden olevan hyviä ja pehmeitä käyttää. Lisäksi pituudesta on tietenkin apua, Haavisto perusteli. Kivelällä ja Haavistolla on pitkä yhteinen historia kaupan käynnistä, nostureiden ohella kätelty on myös perävaunuja – 2006 teimme vähän suuremmatkin kärrykaupat, silloin Jykejä meni kerralla seitsemän, ja myöhemmin optiolla vielä pari lisää, Erkki muistelee. Nyt kätellyt nosturit olivat malliltaan TZ 15 109 CAH ja ne toimitetaan Kuljetus Haavistolle alkuvuodesta 2025. - Kyseessä on uuden Generation 3 T-sarjan hydraulisesti esiohjattuja nostureita, Pasi Kivelä täydentää.
Tomi Karvonen, Jari Riikonen
Joensuulainen Konekorjaamo Riikonen on kehittänyt jo kolmen vuoden ajan omia pankkoja ja nyt aika oli kypsä niiden esittelylle myös metkossa. Riikot ovat irtotolppaisia teräspankkoja, taustalla 8T-mallit Kuljetuspalvelu V. Kauppila Oy:n autossa. Tukkikiito Oy:n Tomi Karvonen on käyttänyt Riiko-pankkoja nyt puolen vuoden ajan, ja kehui etenkin kiinnikkeiden olevan erittäin hyvät. Mies on tehnyt joulukuusta asti myös YouTube-videoita Tukkitomi-nimellä ja niille on kertynyt katseluita jo lähes puolitoista miljoonaa. Vieressä myös Jari Riikonen.
Pekka Muuttomaa
Pekka Muuttomaa on kirjoittanut kuluneen vuoden ajan muutaman artikkelin Metsätrans-lehteen kaukomaiden metsäkoneista. Elokuussa julkaistussa numerossa oltiin kaukaista ProSilvaa etsimässä, ja metkossa mies pääsi luovuttamaan muutaman lehden myös jutun päähenkilölle Gustavo Hernandezille.
Volvo 88, Olavi Malinen
FinnMETKO:n kuvatuin puuauto, Olavi Malisen komeasti entisöity Volvo 88 vm. 1970 Keslan osastolla. PEKU 875 tarjosi aikanaan 7,5 metrin ulottuman ja reilun tonnin nostokyvyn.
Volvo puuauto, Kuljetus Strandman
Kun eteen lyödään Kuljetus Strandmanin uusi Volvo 750, huomaa konkreettisesti kuinka paljon kuorma-autot ovat kasvaneet aikojen saatossa. Strandmanin Volvo on YouTubesta tutun T. Kesselin, eli Jukka Paanasen työkalu ja mies oli myös tavattavissa Keslan osastolla messujen aikana. Paanasen haastattelun voit puolestaan lukea Metsätrans-lehdestä 3/2024 tai verkosta klikkaamalla kuvaa.
Pankkopörssin pankot, Rockisland Oy
Rockisland Oy oli ottanut messuosastolleen myyntiin Pankkopörssin tuotteita. XF9 pankot olivat tarjolla hintaan 970 euroa + alv / kpl ja ostajakin kuulemma löytyi.
Jussi Svensk, Jyrki Paunonen
Kuormavälineen Jussi Svensk ja Naaran Kuljetushuollon Jyrki Paunonen hymyilivät kilpaa auringon kanssa V&M Lehtovirta Oy:n puuauton äärellä Rockislandin osastolla. Naarajärvellä asennetaan nykyisin Metaldonin teräksisiä ja Metsatekin alumiinisia puutavaravarusteita. Tässä autossa oli luonnollisesti Mika Kalliosaaren myymä Keslan 2112T-nosturi ja Kuormavälineen Forestking Aero-pankot.
Terri
Terrin pienmetsäkoneet ovat tuorein lisä Suomen Työkone Oy:n edustuksiin. Keijo Rajaniemen mukaan Virossa pienillä metsäkoneilla on enemmän kysyntää, kun valtion konttori säätelee tiukemmin, millaisilla koneilla sen metsistä puuta korjataan. Suomen osalta metko tarjosi hyvän tilaisuuden mitata kiinnostusta kotimaassa. Rajaniemi kertoi etenkin metsäyhtiöiden edustajien kiinnostuksesta.
Metsäkuljetus Pinola, Logset 8H GTE Hybrid
Metsäkuljetus Sipola Oy oli halunnut Logset 8H GTE Hybrid-harvesteriinsa Valtrastaan tuttua oranssia ja hieman myös. Logset design shopilla tämä oli onnistunut ja lopputulos oli kiistatta näyttävä. Osasto oli saanut uuden paikan alueen tiivistymisen myötä ja väkeä löysikin paikalle hyvin. Uutena esiteltiin Logset Access-paketti, joka kokoaa yhteen digitaalisia palveluita.
Jarkko Schroderus, Kassu Rundgren
M. Korte Oy:n Jarkko Schroderuksella ja pitkän linjan Sisu-mies Kassu Rundgrenilla riitti naurua vanhoja muistellessa.
Harri Siikaluoka, Matti Leppänen, Kimmo Villman
TAV-vetolaitteiden näyttävässä messurekassa ajettiin tiukasti puuta pöydän äärellä. Parlamentissa koolla Harri Siikaluoma, Matti Leppänen ja Kimmo Villman.
Alliance AF 669
Alliance AF 669 toimii monipuolisissa metsä- ja maanrakennustyössä, mahdollisimman pienin maastovaurioin. Olkapäätä kohti madaltuva riparakenne parantaa pitoa, kun taas korkeampi rivan keskiosa lisää ajomukavuutta ja vakautta.
Jussi Miikki, NDI Finland
NDI Finlandin Jussi Miikki ja Alliance 644 Forestar III metsäkonerengas.
Siiri Simpanen
Kuljetus S. Simpanen Oy:n seuraavaa sukupolvea edustava Siiri Simpanen ja 12-viikkoinen unkarinwizsla Taika.
Alucar Oy, FinnMETKO 2024
Alucar Oy:n osastolla oli monipuolinen kattaus puuautoja, Kuljetus Markku Mäkelän Volvo, Kuljetusliike Velj. Klemettilän Mercedes-Benz Arocs, Partasen Kuljetuksen Scania Logliftin nosturilla, J. Klemettilän näyttävä Scanian ja Renault Trucksin demoauto.
Alucar nosturiteline
Alucarin uudessa nosturitelineessä rakenne on pultattu täyshitsauksen sijaan. Tämä poistaa kriittiset hitsaukset ja niiden aiheuttamat materiaalimuutokset. Modulaarinen rei`itys mahdollistaa nosturin kiinnityspaikan siirtämisen ja säätämisen, sekä mahdollistaa komponenttien vaihtamisen. Materiaali on entistä vahvempaa ja ainevahvuudet optimoitu. Mukana on myös uusi hydrauliikkaventtiili, joka antaa heti täyden ja jatkuvan paineen tupenkiristimille.
Renault C520 demopuuauto
Renault C520 demopuuauto Alucarin päällirakenteilla.
Hiab Suomi, FinnMETKO 2024
Hiabin puuautorivistöä, Rantamaulan, Simpasen ja Hujasen Volvot sekä Kuljetus Mauri Virtasen sekä Kuljetus Jahox Oy:n Scaniat.
Kuljetus Jahox Oy, Scania puuauto
Kuljetus Jahox Oy:n pirteänvärinen Scania Jonseredin J1188STi101-nosturilla Hiabin osastolla. 12 tonnimetrin nosturilla on 10,1 metrin ulottuma ja kaksivipuinen MultiDrive-sähköohjaus, LS-Olsbergs hydraulijärjestelmä sekä langaton Tamtron One Timber SG-vaaka. Päällirakenteet ovat Alucarin.
Timo Tahvanainen, Matti Tavinen
Suomen Mobiilimurskaus Oy:n yrittäjä Timo Tahvanainen ja Petro-Canada Lubricantsin virallisena maahantuojana toimivan Oilset Oy:n toimitusjohtaja Matti Tavinen metko-kierroksella. Tämän kohtaamisen myötä syntyi ajatus tehdä artikkeli Tahvanaisen kehittämästä muutossarjasta, jolla Doppstadt-puunmurskaimesta on kehitetty nykyaikainen hybridi. Lue artikkeli klikkaamalla kuvaa.
CoverB-OF tela
Metsätyö esitteli uuden Olofsforsin CoverB-OF yhdistelmä-, eli sekatelamallin. Kyseessä on kahden eri telakengän, CoverB:n ja OF:n yhdistelmä, kuten nimestäkin voi päätellä. – OF telaa useat yrittäjät kutsuvat telojen kuninkaaksi sen korkean laadun, käytön monipuolisuuden ja kestävyyden takia kovissa olosuhteissa. CoverB puolestaan on pääasiassa helposti vaurioituviin ja pehmeisiin maastoihin tarkoitettu tela, jonka erityismuotoiltu, ”reunarypytyksellä” varustettu telakenkä takaa hyvän maa- sekä rengaspidon. OF- ja CoverB-kenkien harjat asettuvat renkaalla samalle korkeudelle, jonka vuosi kone kulkee tasaisemmin kuin monella muulla sekatelavaihtoehdolla, Metsätyö Oy:n toimitusjohtaja Timo Korhonen kertoi.
Trygg Piikkiz
Trygg Piikkiz -kuorma-autoketjuista on tullut parannettu malli. Materiaaleja on vahvistettu ja hokkien muoto, pituus sekä materiaalikovuus on tarkastettu Suomen olosuhteisiin sopiviksi. Pääketjut, sivuketjut ja hokit kestävät hyvin raskaiden kuormien puutavara-autoissa vaativissa talvi- ja maasto-olosuhteissa. Metsätyön tuotepäällikkö Kari Kemppaisen mukaan muutoksia on tehty asiakaspalautteen pohjalta, ja viime talvena tehtyjen testien perusteella uudet mallit kestävät hyvin vertailun pääkilpailijaansa nähden.
Hultdins Supergrip
Hultdins SuperGrip kuormainkourissa pienempää kokoluokkaa edustava 260S on päivitetty ja 310S täysin uusi malli, joka korvaa edeltävän SuperGrip 300-kouran. S-sarjan kourien kestävyyttä on parannettu kourien muotoilua uusimalla sekä runkoa vahvistamalla. Levennetty runkorakenne yhdessä leveämpien laakerihelojen kanssa mahdollistavat pidemmät huoltovälit. Edelleen kehitetyn geometrian ansiosta koura on entistä tarkempi ja tehokkaampi käsitellä. Kouran ollessa suljettuna, rungon ja leukojen välinen pienentynyt tila mahdollistaa pienikokoisemmankin puun käsittelyn. Uutena mallistoon tulee myös suurempi SuperGrip 500S.
Indexator rotaattori
Indexator GX 30 on matalarakenteinen, monijarruisella MPB-riipukkeella varustettu rotaattori kuormatraktoreihin, jossa sen moottoriosaan ei kohdistu ulkoisia kuormia, vaan ne kulkevat sen ulomman runko-osan kautta. HX 30 on vastaavilla ominaisuuksien rotaattori suurimpiin harvestereihin.
Markku Sivelä
Markku Sivelä esitteli Metsätyön edustamia Markusson-teroituskoneita.
puutavara-autoilijat metkossa
Muutama sata vuotta pöllinajokokemusta messukierroksella, lähes yhteneväisillä Siikaluomat-lippiksillä liikenteessä.
Oliver Gabriel, Petrus Moisio
Moisio Forest Oy:n toimitusjohtaja Petrus Moisio saksalaisen Forst & Technik-lehden päätoimittaja Oliver Gabrielin haastattelussa.
Nisula Forest Oy, FinnMETKO 2024
Nisula Forest esitteli uutuutena metsäkonetelojen pitoketjut, jotka estävät pyörän luistamisen telan sisällä. Suositellaan joka toiseen tai vähintään joka kolmanteen telakenkään, yleensä minimissään kahdeksan kappaletta per tela. Myyntihintana messuilla oli neljän ketjusarjan paketti 164 euroa + alv.
Antti Säisä
Vieremäläisiä uutta Volvoa ihmettelemässä, elokuussa perustetun MetSäisä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Säisä ratin takana.
Tapio Hirvikoski
Finnmetko Oy:n toimitusjohtaja Tapio Hirvikoskella oli hymy herkässä perjantaiaamuna, jo avauspäivä oli rikkonut kirkkaasti kävijämääräennätyksen. Näytteilleasettajiakin oli yli 340, entistä enemmän myös ulkomailta, kaukaisimmat Kiinasta ja Kanadasta. Vierailijoitakin oli Hirvikosken mukaan niin Etelä-Amerikasta kuin Kaakkois-Aasiastakin.
Mense vesakkoleikkurit
MenSe Oy:n sai tärkeän hyväksynnän kesällä, kun heidän RPL-sarjansa vesakkoleikkureille myönnettiin Network Railin, eli Englannin, Skotlannin ja Walesin rautatieinfran operaattorin sertifikaatti laajojen kenttätestausten jälkeen. Vesakkoleikkurit soveltuvat esimerkiksi kaivinkoneiden lisälaitteeksi ja niillä voidaan tehokkaasti hallita kasvillisuutta rautatieinfrastruktuurin varrella.
Esa Laamanen, Otto Siren
Puutavara-autoilija Esa Laamanen Ylikiimingistä vaihtoi kuulumisia Jykin toimitusjohtaja Otto Sirenin kanssa.
Pihtiputaan ajokone, lavettiauto
Pihtiputaan Ajokoneen lavettiautoja, näistä voit lukea tarkemmin edellisestä Metsätrans-lehdestä tai verkkosivuiltamme klikkaamalla kuvaa.
Iveco X-Way 570 puuauto
Iveco X-Way 570 puuauto oli kaupan messuhintaan 155 000 euroa + alv, päällirakenteena Riikot.
Hawe, FinnMETKO 2024
Hawen messumaskoteista Henry oli päässyt tähystysasemiin.
Kari Gröhn
Gröhn Transport Oy:n Kari Gröhn tutkaili 40-vuotiaan Komen Briab-puutavaraperävaunuja.
Mercedes-Benz Actros 5 3663 LL 8x4/4-puuauto, Papinaho Oy
Keuruulaisen Papinaho Oy:n tuore Mercedes-Benz Actros 5 3663 LL 8x4/4-puuauto oli näytillä Vehon osastolla. Nosturina Epsilonin TZ15 Steelyard Pesonin vaa`alla ja päällirakenteet Alucarilta.
Elonen, messuravintola
Jos huikeasta tapahtumasta jotain negatiivista täytyy väkisin kaivaa, niin suuri kävijämäärä pääsi yllättämään etenkin avauspäivänä myös ruokahuollon. Iltapäivällä ruoka pääsi loppumaan, ja jo sitä ennen ruuhkat olivat kovia. Näytteilleasettajilta tuli kriittistä palautetta, kun kesken kiireisen messupäivän ruokailu vei jopa tunnin.
Juha Murremäki, Ajotek
Ajotekilta saat nyt uutena myös Shell-voiteluaineita, Juha Murremäki kertoi.
Sofia Soikkonen
Vuoden 2023 ensimmäisessä numerossa haastateltu Sofia Soikkonen taiteili karhua Uittokaluston osastolla. Myös artikkeli ”Motolikat oikealla asialla” on luettavissa verkkosivuillamme klikkaamalla kuvaa.
Koneosapalvelu, Vahva-kahmarit, FinnMETKO 2024
Koneosapalvelun Vahva-kahmarimallisto on laajentunut ja kehittynyt jatkuvasti, myös terminaalipuolelle, kaikkiaan malleja on lähes 50 ja ne ovat entistä vahvempia. Metkossa kattaus oli laajasti esillä osaston keihäänkärkenä 18 mallin myötä puuautoista materiaalinkäsittelykoneisiin.
Veljekset Hokkanen Finnmetkossa
Hokkasen veljekset vaihtoivat kuulumisia Koneosapalvelun osastolla. Heidän 30 vuotista yrittäjätaivalta juhlistettiin kesällä, artikkeli luettavissa Metsätrans-lehdessä 3/2024 ja verkossa klikkaamalla kuvaa.
Jori Lieska, Viestilaitehuolto
Viestilaitehuollon Jori Lieska esitteli Panasonic Toughbookeja ja Toughpadeja puutavara-autoihin ja metsäkoneisiin, sekä uusimpana tuotteena RTK GNSS-vastaanotinta, jossa paikannus tapahtuu senttimetrin tarkkuudella. Laite soveltuu hyvin. mm. hakkuualueen rajalinjojen merkintään. Lieskan mukaan tapahtumasta tarttui mukaan runsaasti kontakteja.
Pekka Mononen
Pekka Mononen kertoi taivalkoskelaisen Heavy Rakenne Oy:n sahanneen yli 10 000 mottia yhdellä sahalaipalla Nextoilin PRO Moto Special Harvester Chainsaw grease-tuotemerkin hakkuupään erikoisvoiteluvaseliinilla.
Sami Ruisma, Elina Seppä, Yara Suomi
Sami Ruisma ja Etelä- ja Keski-Suomen asiakkuuspäällikkö Elina Seppä edustivat Yara Suomen osastolla. Metsäalalle yhtiö tarjoaa niin terveyslannoitusta, kantosuoja-aineita kuin AdBluetakin. Yaran Valkeakosken tuotannosta voit lukea lisää Metsätrans-lehdestä 4/2024 ja verkossa klikkaamalla kuvaa.
SKAL ry:n nuotiotulien äärellä taltioitiin puunajon historiaa, Smart Visionary Solutions Oy:n seniori pöllö Arto Kärkkäinen haastattelee, juniori pöllö Henri Heiskanen kuvaa. Tarinoita jakamassa Heikki Kananen, Ari Eklund, Pertti Lähivaara ja Sampo Puurunen.
SKAL ry:n nuotiotulien äärellä taltioitiin puunajon historiaa, Smart Visionary Solutions Oy:n seniori pöllö Arto Kärkkäinen haastattelee, juniori pöllö Henri Heiskanen kuvaa. Tarinoita jakamassa Heikki Kananen, Ari Eklund, Pertti Lähivaara ja Sampo Puurunen.
Arto Väisänen, Marjo Väisänen ja Ulf Österroos, CBI Europe
Energiapalvelu Väisänen Oy:n Arto ja Marjo CBI Europen Ulf Österroosin juttusilla. Väisäset perustivat reilu vuosi sitten uuden Biokiitologistiikka Oy:n yhdessä Piipsan Turve Oy:n Joni Närhen kanssa. Tämä yritys vastaa alueurakoitsijan ominaisuudessa Neovan ajoista Savon seudulla. Visa Vilkunan artikkeli aiheesta Metsätrans-lehdessä 5/2024 ja verkossa. Lue klikkaamalla tätä kuvaa.
Olli Oksanen, Finnharvest GmbH
Finnharvestin Saksan yhtiötä johtava Olli Oksanen oli messuvierailulla Ponssen jälleenmyyjä Wahlersin kanssa. Kaupat syntyivät tällä kertaa Elephant King-kuormatraktorista.
Jussi Malmi, Develon
Wihuri Teknisen kaupan Jussi Malmi ja Develonin metsäalustainen DX 160 LC-kaivinkone. Malmin mukaan tilanne markkinoilla on kaksijakoinen, rakennusala on ollut alavireinen jo pitkään, mutta Develonin markkinaosuus on suurimmillaan. – Näitä me varustelemme Lempäälässä ja teemme modifikaatioita asiakastoiveiden mukaan.
Risutec istutuskone
Risutecin istutuskoneista valtaosa menee vientiin.
Ponsse Buffalo kuormatraktori
Gradian metsäala järjesti perjantaina metsäkoneenkäytön SM-kilpailut. Viime vuoden kärkikaksikko vaihtoi paikkoja, kun Juho Palomäki Luvialta oli nyt ykkönen ja Teemu Honkalatva Mynämäeltä kakkonen. Pronssia sai Tuomas Vitikainen Hirvensalmelta.
Sisu K25-SH
Koneurakointi S. Kuittinen Oy:n osastolla vuoden 1955 Sisu K25-SH, moottorina kuusisylinterinen, 4,7 litrainen nelitahti diesel, josta irtosi 95 hevosvoimaa. Auton omamassa 4950 kiloa ja kokonaismassa 10 300 kiloa.
Lokomo 925 Koneurakointi S. Kuittinen Oy
Toinen Simo Kuittisen klassikko, Lokomo 925 vm. 1974. Koneen omapaino jäi alle 13 tonnin ja se kykeni kantamaan 13–15 tonnin kuorman. 5,8 litraisella koneella tehoa irtosi 130 hevosvoimaa.
Lauri Eskola, Tarmo Paloniemi, Envion Oy
John Deeren väkeä EnVionin Lauri Eskolan ja Tarmo Paloniemen juttusilla.
EnVionin biohajoavaa merkintäväriä sekä vesiliukoista ja synteettistä Lube-En voiteluainetta
EnVionin biohajoavaa merkintäväriä sekä vesiliukoista ja synteettistä Lube-En voiteluainetta oli tarjolla messuhinnoin.
J.D. Irving, FinnMETKO 2024
J.D. Irving oli metkossa rekrytoimassa jälleen uusia metsäalan ammattilaisia Kanadaan. Barry McAllister, Dave Corbett ja rekrytointia hoitava Laura Enckell keskustelivat tapahtuman aikana satojen kiinnostuneiden kanssa ja heidän kandidaattilistalleen kertyi 30 uutta nimeä. – Myös tapahtuman jälkeen muutama hakija on ollut minuun yhteydessä. Haku on nyt kuumimmillaan, eli jos työ Kanadassa kiinnostaa, niin kannattaa olla yhteydessä. Lähteä voi lähikuukausina tai vaikka vasta ensi kesän jälkeen. Enckellin mukaan J.D. Irvingin työmahdollisuuksissa kiehtoi mahdollisuus päästä uusiin maisemiin ja vakaan työnantajan listoille, missä työ ei varmasti lopu. Myös se, että Kanadassa ajetaan uusimpia Ponssen ja John Deeren koneita kuulosti monesta hakijasta hyvältä. Muutama viikko tapahtuman jälkeen Enckell arvioi, että ainakin alustavasti Kanadaan siirtyy tulevina kuukausina vähintään seitsemän uutta suomalaista ajamaan metsäkonetta tai puuautoa.
Monika Pekkola, Rami Pekkola, Ari Eklund
Monika Pekkola teki heinäkuun viimeisenä päivänä yrityskaupat veljensä (keskellä) kanssa Puunkorjuu Rami Pekkolan puunkorjuuliiketoiminnasta. Samalla Ramista tuli Pekkola Forest Oy:n osakas. Kolmantena satakuntalaisena kuvassa Ari Eklund, joka puolestaan oli ostanut Rockislandin osastolla näytillä olleen Weckmanin puutavaraperävaunun, ja saanut kaupan päälle vielä ämpärin.
AFM-Forest sahakasetti
AFM-Forest 800 SC sahakasetti painaa parisataa kiloa ja voidaan asentaa eri kouramalleihin, riippuvana tai kiinteänä, 10–16 tonnisiin alustakoneisiin. Järeämpi 1000 SC sahakasetti menee jopa 25 tonnisiin koneisiin, näiden markkinat ovat Suomen ulkopuolella.
Jari Lääperi, AFM-Forest, polttoainesäiliö
Jari Lääperi kertoi AFM Forestin ottaneen maahantuontiin myös skotlantilaisen Vm Clark & Son Ltd:n tuplakuoriset polttoainesäiliöt.
polttoainesäiliö
Valeri Accambray, Thea Vergne, Marko Ollikainen, Lauri Hartikainen, Oskari Hentilä ja David Accambray, Steelyard Peson
Valeri Accambray, Thea Vergne, Marko Ollikainen, Lauri Hartikainen, Oskari Hentilä ja David Accambray esittelivät Steelyard Pesonin kuormainvaakoja, jotka ovat entistä kompaktimpia kooltaan. Vaakariipuke on markkinoiden lyhyin. Uudelleenladattavien akkujen käyttöikä on kuukausia. Thea Vergnen mukaan osastolla oli vieraillut suomalaisten ohella runsaasti myös kansainvälisiä vieraita, niin Ranskasta, Saksasta kuin Etelä-Amerikastakin.
Timo Komulainen, Tietohippu Oy
Kajaanilainen Tietohippu on vuonna 1994 perustettu ohjelmistoyritys, tänä vuonna mittariin tulee siis jo 30 vuotta, toimitusjohtaja Timo Komulainen kertoi. Metsäkoneurakointi on yksi yrityksen tärkeistä toimialoista, jonne tarjolla on useita ohjelmistoja, mm. Savotat-järjestelmä. Verkossa on nyt avautunut myös Hippukauppa.
ProSilva S3, Moipu 300FI giljotiinikoura
Myllyn Mies investoi aiemmin tänä vuonna pariin ProSilvan harvesteriin Moipun energiapuukourilla. Nyt hakusessa oli kuljettaja tälle koneelle. Artikkeli ”Myllyn mies kasvaa ja investoi” on luettavissa lehdessä 3/2024 ja verkkosivuillamme. Löydät jutun klikkaamalla kuvaa.
Siimet Oy puoliperävaunulavetti, Kuusmoto Oy
Siimetin osastolla esitellylle lavettimallille riitti kysyntää. Toimitusjohtaja Marko Tuhkalaisen mukaan puoliperävaunujen suosio on kasvussa, kun viisiakselisissa autoissa kantavuus ei tahdo riittää tai kuljetuskorkeutta tulee liikaa. Lisäksi puoliperä on hinnallisesti varsin kilpailukykyinen uuteen verrattuna. – Ja Siimet kestää tunnetusti vaihtaa monta autoa eteen, Tuhkalainen huomauttaa. Tässä messuilla nähty kärry jo Kuusmoto Oy:n käytössä.