Metsätrans

Urealiuosta sellukattilassa

UPM-Kymmene Oyj:n Tervasaaren tehtaalla toimii UPM Specialty Papers Oy:n maailman suurin tarrojen taustapapereita valmistava yksikkö, jonka vuosituotanto 300 000 tonnia. Selluntuotanto alueella päättyi jo 2008, ja tyhjäksi jääneisiin tiloihin on siitä asti aktiivisesti etsitty uusia toimijoita. Yara puolestaan on maailman suurin AdBlue-valmistaja, ja jo reilun kymmenen vuoden ajan Tervasaaren sellukattiloissa on valmistettu tätä urealiuosta, jota käytetään vähentämään typpioksidipäästöjä.

Tervasaaren tehdasalue
Yaran AdBlue-liuotinlaitos sijaitsee Tervasaaren tehdasalueen ytimessä. Urea tulee Brunbȕttelin (Saksa) ja Le Havren (Ranska) tehtailta, tuotannosta ja logistiikasta Valkeakoskella vastaa Movere Oy ja Air1 AdBluen laadunvarmistuksen Yara tekee Uudenkaupungin toimipisteen laboratoriossaan. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Raskaiden dieselajoneuvojen pakokaasuvirtaan ruiskutettava urealiuos muodostaa ammoniakkia, joka reagoi typenoksidien kanssa ja muuttaa ne vaarattomiksi typeksi ja vedeksi, joka vapautuu ilmaan höyrynä. Typpioksidipäästöt ovat haitallisia ihmisten terveydelle, sillä ne lisäävät astman, allergioiden ja keuhkosairauksien riskejä. Ympäristössä ne puolestaan yhdessä rikkioksidin kanssa aiheuttavat happosateita ja edesauttavat otsonin muodostumista. Lisäksi nämä päästöt aiheuttavat rehevöitymistä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.