Tapahtumat

FinnMETKO 2022: Metsäkonetarvikkeet ja lisävarusteet

Konetyöalojen ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on raskaskonealan päätapahtuma Suomessa ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä metsäkonealan uutuuksien esittelypaikka. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin torstaista lauantaihin syyskuun 1.–3. päivä. Tapahtuman puhutuin uutuus oli julkisen ensiesittelynsä saanut sähkökäyttöinen metsäkone, Ponsse EV1. Ajankohtaisista teemoista myös energiakriisi näkyi messutarjonnassa, energiapuun korjuukalusto herätti kiinnostusta ja klapikoneille kysyntää on ollut niin paljon, että tulevaksi talveksi sellaista ei enää tahdo saada. Metsätrans aisti messutunnelmaa keskiviikon lehdistöpäivästä pitkälle lauantain iltapäivään.

Seppo Virtanen, Hydroscand
Seppo Virtanen on palvelut metsäkoneurakoitsijoita Hydroscandilla 20 vuoden ajan. Tämän vuoden metko oli miehelle jo kymmenes, mutta ensi vuonna koittaa eläke ja hommat jäävät nuoremmille. – Metsäalalla urakoitsijat ovat jatkuvasti tiukoilla, kun alalle tulee uusia yrittäjiä, jotka tekevät urakat halvemmalla. Me haluamme tarjota kestäviä ja taloudellisia ratkaisuja letkupuolella, kuten tämäkin hydrauliletku, jota on kehitetty viisi vuotta, Virtanen esitteli. Hydroscand palvelee 11 omalla pisteellä ja 70 jälleenmyyjän voimin koko maassa. – Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet meille vahvan kasvun vuosia. Yrityksellä on toki tuotteita monelle alalle, mutta itselle nämä metsäkoneet ovat aina olleet lähellä sydäntä, Virtanen kertoi. Jos ovat kehittyneet metsäkoneet parin vuosikymmenen aikana, niin samaa voidaan sanoa letkuista. – Jos aiemmin isoilla yrityksillä meni letkuihin ja liittimiin kymppitonni vuodessa, niin nykyään summa on tippunut noin viidennekseen, tavallaan siis tuotekehityksellä olemme vieneet itseltämme leipää suusta, Virtanen naurahtaa.
Lauri Eskola, Eerik Valli, Envion
Envion on tuonut markkinoille täysin biohajoavan voiteluaineen teräketjuille. Lauri Eskolan mukaan tuote sai messuilla hyvän vastaanoton, ja kauppaa on tehty paljon. – Tuote on erittäin riittoisa, kympin kannusta riittää puolet pidempään kuin tavanomaisesta voiteluaineesta. Öljyttömän tuotteen koostumus on ollut Eskolan takaraivossa jo vuosia, mutta nyt kun öljyn hinta on noussut ja saatavuus heikentynyt, aika oli kypsä lanseeraukselle. – Tämä säästää puolet koneyrittäjän voiteluainekustannuksista, Eskola lupaa. Taustalla Envionin myyntimies Eerik Valli. Envionille ovat valmistuneet myös uudet tuotantotilat Kouvolaan.
Seppo Mentula, Mense
Yksi messujen uutuuksista oli Mensen telat. Seppo Mentulan mukaan ne olivat saaneet yllättävän hyvän vastaanoton. – Tuotteeseen tutustuneet ovat olleet sitä mieltä, että kyllä tässä jokin idea on, Mentula kertoi. Seuraavaksi kehitys jatkuu muutamien nollasarjan telaparien valmistuksella. Kyselijöitä uusien telojen testiryhmään oli riittänyt metkoillakin. Testeistä on tarkoitus kerätä myös virallista dataa yhteistyössä Metsätehon ja tutkimuslaitoksen kanssa. – Mietimme vielä, miten valmistus tullaan toteuttamaan, teetetäänkö telat jossain vai tehdäänkö yhteistyötä jonkun toisen telavalmistajan kanssa. Protossa telalenkkilinja on tuotu samalle tasolle missä maanpinta on ajettaessa, näin telan kehänopeus ei kasva, mikä säästää maanpintaa. Patentti on haussa.
Sakari Leppinen, Petter Sirkka, Johanna Peltoniemi
Vasemmalla Sampo-Rosenlewin Sakari Leppinen ja Petter Sirkka sekä Johanna Peltoniemi Kone-Ketoselta. Isojokisen Jukka Vainionpään Sampo-Rosenlewin iso harvesteri HR 86 Keto Karate 150 Multi-harvesteripäällä oli Kone-Ketosen osastolla.
Lauri Ketonen, Keto 100 Karate
Kone-Ketosen KETO 100 KARATE painaa 810 kg ja kaataa 470 mm:n puun. Peruskoneelta tarvitaan tehoa vain 49 kW. Lauri Ketonen vasemmalla.
Waratah hakkuupää
Waratahin harvesteripäitä on valmistettu Suomessa jo yli 15 000.
Fuelk polttoainesäiliö
Fuelkin tyylikäs polttoainesäiliö jarrullisen perävaunun päällä. Polttoainetilauksen tekeminen mobiilisovelluksella vie aikaa vain puoli minuuttia ja tilauksen voi tehdä 24/7. IBC-pakkaukseen asennetun paikanninlaitteen avulla työmaan sijaintitieto välittyy automaattisesti polttoaineyhtiölle. Jos säiliö siirtyy yli kilometrin, ilmoittaa paikanninlaite automaattisesti pakkausten uuden sijainnin.
Myyntipäällikkö Matti Tavinen, Voitelukeskus
Myyntipäällikkö Matti Tavisen mukaan Voitelukeskuksella on ollut mielenkiintoinen vuosi, kun Venäjän sotatoimet ovat sekoittaneet tuotteiden saatavuutta ja nostaneet hintoja. – Olemme kuitenkin pystyneet palvelemaan asiakkaita hyvin korvaavien tuotteiden avulla, ja siltäkin puolelta on riittänyt ymmärrystä, Tavinen kiitteli. Tuotteista erityisen mielenkiintoinen on Petro-Canadan Environ MV R, markkinoiden ainoa mineraalipohjainen, biologisesti helposti hajoava hydrauliikkaöljy. – Muut vastaavat biohajoavat öljyt ovat yleisesti kasviöljy- ja esteripohjaisia. Mineraalipohjaisen hydrauliöljyn merkittävimmät hyödyt ovat ylivoimainen hapettumisenkesto, hydrolyyttinen stabiilisuus ja tiivisteystävällisyys, Tavinen kertoi.
Jari Lääperi, AFM-Forest
AFM-Forestin Jari Lääperi kertoi mototarvikkeiden osastolla käyneen reilusti ostaviakin asiakkaita tarvikepuolelta. Gripenin kourat olivat näyttävästi esillä, massiivinen terminaalikahmari katseiden kerääjänä.
Topi Iltola, Mototarvike
Mototarvikkeen Topi Iltola kehui myyneensä seitsemät telat jo ensimmäisenä messupäivänä. – Meillä oli hyviä messutarjouksia. Uusista tuotteista Kutterin ketjut ovat lähteneet hyvin liikkeelle, ne me tuomme itse maahan. Kuvassa Iltola poseeraa niin ikään valikoimaan kuuluvien Balmecin tuotteiden kanssa.
Olosfors CoverB
Markku Sivelän mukaan Olofsforsin telauutuudet puhuttivat Metsätyön osastolla. – Kävijöitä on ollut enemmän kuin odotinkaan, ja tuotteita on pidetty mielenkiintoisina. Uutuutena meillä oli CoverB-tela, jossa yhdistyy vanha Magnum ja CoverX hyvine puolineen. Kyseessä on kantava tela, jossa on lisää niin veto- kuin sivuttaispitoakin muotoilunsa ansiosta.
JP Roller suojaverho
JP Rollerin suojaverhoa puutavaranostureihin saa nyt myös Koneosapalvelulta.
Vahva-kahmari
Yhtenä uutuutena messuilla Koneosapalvelu esitteli irrotettavat, pulttikiinnitteiset purkuleuat Vahva-kahmareihin KC36 E7 ja KC42 E9.
John Deere Forestry Classic Parts, Koneosapalvelu
Koneosapalvelu lanseerasi metkossa John Deere Forestry Classic Parts-tuoteohjelman. Kyseessä on alkuperäiset varaosat mallisarjoihin, joiden tuotanto on päättynyt yli 15 vuotta sitten. Koneosapalvelu varastoi osat Suomessa ja myy niitä loppuasiakkaille Suomessa ja jälleenmyyjille Euroopassa. Näin halutaan varmistaa tuotannosta poistuneiden John Deere-metsäkonemallien toimintakyky mahdollisimman pitkään ja kustannustehokkaasti. Aloitusvaiheessa varastosta löytyy lähes 500 eri nimikettä ja valikoimaa päivitetään konemallien kehityksen ja asiakaspalautteen myötä.
Koneosapalvelu, Ossi Nieminen
Koneosapalvelun Ossi Nieminen esitteli Parker IQAN-ohjausjärjestelmäpakettia, joka soveltuu esimerkiksi metsätraktorin tai puutavara-auton ohjaukseen. Paketti sisältää MC43-laajennusyksikön, LC6-ohjausvivut, MD3-näyttöyksikön ja täydellisen johtosarjan.
Jouni Nurminen, Pewag
Pewagin Jouni Nurminen esitteli tela- ja ketjuvalikoimaa omalla osastolla, minkä lisäksi tuotteita oli esillä myös koneiden päällä valmistajien osastoilla.
Pewag
Myös Interforstissa nähty, teloista valmistettu valtaistuin oli tuotu Jämsään. Painoa komeudella oli 2000 kiloa.
Lintexon
Lintexon telojen yksi mallivaihtoehto.
Veriga
Slovenialainen Veriga toi mallinsa metkoon.
Avant
Avantin koneeseen mielenkiintoinen lisälaite: klapikone. On vielä protoasteella.
Kiho, Finnmetko 2022
Kiho esitteli metsäalalle palveluvalikoimaansa kalustohallintaan ja paikannukseen, työajan seurantaan sekä tuotostietojen merkintään.
Moisio Forest, Extreme-syöttörullat
Moisio Forestin messu-uutuutena olivat Extreme-syöttörullat. Nimensä mukaisesti niiden luvataan tuovan äärimmäistä pitoa patentoidun piikkikuvion ansiosta, joka askeltaa puuhun tasaisesti ja rullat pyörivät pehmeästi. Tämä mahdollistaa rullien puristuspaineen laskemisen kertoi Taneli Moisio.
Tuomas Moisio, Moisio Forest
Tuomas Moision mukaan uusilla Extreme-rullilla tehtiin ensimmäiset testit viime talvena, ja ne saivat positiivisen vastaanoton. – Extremessä on tihein piikitys keskellä, noin 60 prosenttia enemmän tavalliseen rullaan verrattuna.
Panolin, Ajotek Oy
Espoolainen Ajotek Oy toimii Panolin-voiteluaineiden maahantuojana. Suorituskykyiset biovoiteluaineet säästävät kustannuksia ja suojelevat ympäristöä.
Yara, Kantokate
Yaran Valkeakoskella valmistama Kantokate on ureapohjainen aine, jolla suojataan kannot juurikäävän tartunnalta. Kantokatteen antama suoja perustuu pH-arvon nousuun, jolloin männyn tai kuusen juurikääpä ei pääse kasvamaan käsitellyssä kannossa. Kantokate sisältää puhdasta vettä, erittäin puhdasta ureaa, korroosion estoainetta sekä väriainetta. Tuotetta toimitetaan bulk-autoilla sekä 1000 litran konteissa.