Tapahtumat

Swedish Forestry Expo: Metsäkoneet kattavasti esillä Solvallassa

Ruotsin metsäkonemessujen kenttää ravisteltiin uusiksi koronavuosien aikana. Metsäkonevalmistajien toimialaorganisaatio Maskinleverantörernä lähti kehittämään omaa näyttelytapahtumaa Solvallan raviradalle, ja kaikki isojen metsäkoneiden valmistajat jättäytyivät pois Elmia Woodista. Vielä vuonna 2017 Elmia Wood oli koko maailman suurin metsäalan messutapahtuma, joka houkutteli Jönköpingin liepeille yli 50 000 kävijää ja 550 näytteilleasettajaa. Swedish Forestry Expo oli määrä järjestää jo 2021 pari viikkoa Elmian jälkeen, mutta lanseeraus siirtyi ensin huhtikuulle 2022 ja edelleen tämän vuoden kesäkuun ensimmäiseen viikonvaihteeseen. Perinteisesti neljän vuoden välein pidetty Elmia Wood puolestaan pidettiin 2022, mutta tapahtuma ei ollut ennallaan. Näytteilleasettajien ja kävijöiden määrä lähes puolittui.

Tukholman ravirata tarjosi messuille monessa mielessä mainiot puutteet. Vaikkapa Jönköpingiin ja Elmia Woodiin verrattuna paikalle oli vaivatonta saapua niin meriteitse kuin lentäen. Etenkin avauspäivänä messuvieraita olikin paikalla niin Japanista, Indonesiasta, Etelä-Amerikasta kuin halki Euroopan. Järjestäjän alustavien tietojen mukaan kävijöitä oli lopulta reilusti yli 30 maasta. Sen sijaan suomalaisiin messuvieraisiin Solvallassa ei juuri törmännyt. Ehkä osaltaan tähän vaikutti myös ajankohta koulujen päättäjäisviikonloppuna. Moni näytteilleasettajanakin ollut härmäläinen matkasi Metsätransin tavoin perjantaina takaisin kotiin, kun lauantaina odottivat valmistujaisjuhlat. Toisaalta, ei messuja juuri suomalaisille ollut markkinoitukaan. Haastattelemamme valmistajien suomalaisedustajatkin kertoivat, etteivät he juuri olleet omia asiakkaita paikalle kutsuneet. Ehkä sitten pari viikkoa aikaisemmin Kalajoella järjestetty Proforest vaikutti tähän osaltaan.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.