Tapahtumat

FinnMETKO 2022: Puuautot

Konetyöalojen ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on raskaskonealan päätapahtuma Suomessa ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä metsäkonealan uutuuksien esittelypaikka. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin torstaista lauantaihin syyskuun 1.–3. päivä. Metsätrans aisti messutunnelmaa keskiviikon lehdistöpäivästä pitkälle lauantain iltapäivään.

Renault Trucks puuauto, Finnmetko 2022
Renault Trucksin C-sarjan puuauto luovutettiin uusille omistajille, Veljekset Vähämäki Oy:lle Töysään, juhlallisin menoin lauantaina. Luovutustilaisuudessa Renault Trucksin Turun ja Porin alueen myyjä Janne Sarasmäki, Mikko Vähämäki, Kimmo Aro, auton myynyt Kimmo Peura Käyttöautolta ja päällirakenteen toimittanut Alucar Oy:n Jouko Kainulainen sekä toimitusjohtaja Anssi Alasaari.
Mikko Vähämäki
Mikko Vähämäellä on entuudestaan hyviä kokemuksia Renault Kerax puuauton kanssa. – Meillä on kaksi Keraxia ollut, molemmilla on menty miljoona ja toisella mennään vieläkin, eikä niissä ole ollut isompia ongelmia. Uuden Renaultin hankintaan vaikutti sekin, että auton sai nopeasti. Metkon jälkeen uutukainen lähti vielä pienelle esittelykierrokselle, mutta ajoon se oli tarkoitus saada lokakuussa. Veljekset Vähämäki on ajanut puuta jo useamman vuosikymmenen, ja välillä vähän muutakin, mutta nykyään vain raakapuuta.
Jouko Kainulainen, Alucar Oy
Jouko Kainulaisen mukaan autosta oli saatu tämän päivän vaatimuksiin erittäin kevyt, mutta kuitenkin hyvin varusteltu auto. Mukana on mm. hiekoittimet ja nykypäivän vaatimukset täyttävät paineilmakiristimet. Poikkeuksellisesti autoa rakentaessa loppukäyttäjää ei ollut vielä tiedossa, joten Alucarilla haluttiin rakentaa hyvin perinteinen puuauto.
Anssi Alasaari, Risto Väärälä, Alucar Oy, Finnmetko 2022
Alucar avaa Rovaniemelle toimipisteen marraskuun alussa. Toimipisteessä asennetaan Maksamaalla suunniteltuja ja valmistettuja puutavara-autojen päällerakenteita. Myös päällerakenteiden ja nostureiden huoltopalveluihin panostetaan voimakkaasti. Näin parannetaan Pohjois-Suomen puutavara-autoilijoiden palveluita huomattavasti. Alucar on rekrytoinut asennustiimin ja kouluttanut sitä Maksamaalla. Tiimin vetäjänä toimii Risto Väärälä. Toimitusjohtaja Anssi Alasaaren mukaan Alucar oli varustellut metkoon eri osastoille yhteensä peräti 18 puutavara-autoa
pneumaattis/hydraulinen kuormankiristin, Alucar, Finnmetko 2022
Alucar esitteli metkossa tuotekehityksensä uusimpia saavutuksia. Tässä apurunkoon asennettava pneumaattis/hydraulinen kuormankiristin. Kiristys voimaa on 625 kiloa, joten laite täyttää lainlaatijan vaatimukset.
Palfinger Epsilon Generation 3, Finnmetko 2022
Palfinger Epsilonin Generation 3 on nyt myynnissä 15- ja 17-tonnin luokissa.
Pasi Kivelä, Jari Kossi, Finnmetko 2022
- Uuden sukupolven myötä Zetan ulottuma kasvoi ja nosturista on saatu myös hieman kevyempi puomistoltaan, Markkinointi E. Kivelän Pasi Kivelä kertoi. VTA Tekniikan Jari Kossin mukaan uudella Smart Control-ohjausjärjestelmällä varustettuja nostureita oli jo metkoon mennessä myyty neljä Suomeen. Sähköohjattuun nosturiin Smart Controlin saa lisävarustelistalta hintaan 6400 euroa. – Käytön helppous ja nopeus varmasti keskeiset tekijät sen valintaan ovat. Sillä aloittelevankin kuljettajan on helpompi päästä liikkeelle, Kossi totesi.
Pankkopörssi XF9
FID Engineering on ottanut Pankkopörssin tuotteet myytävien tuotteiden valikoimaansa. Messutarjouksena tarjolla oli XF9 pankot 1100 euron verolliseen hintaan.
Kuljetus A. Lindholm Oy, Volvo FH16 750, Naaran kuljetushuolto
Puuauto, Finnmetko 2022
Kuljetus A. Lindholm Oy:n tuorein Volvo FH16 750 oli Naaran Kuljetushuollon rakentama, ja esittelyssä Alucarin osastolla.
Partasen Kuljetus Oy, Finnmetko 2022
Partasen Kuljetus Oy:n uusi Scania R770 oli varustettu irrotettavalla nosturitelineellä, jossa sisäpuolinen tuppi. Messunäkyvyys Alucarin osastolla oli hyödynnetty rekryilmoituksella. Haussa oli kuljettajia Oulun, Jyväskylän ja Kuopion seudulle.
Papinaho Oy, Mercedes-Benz Arocs puuauto, Finnmetko 2022
Papinaho Oy tuorein Arocs puuauto oli valmistunut juuri sopivasti messujen alla, jotta se jouti näytille Mercedes Benzin osastolle ennen ajoon lähtöä.
Leo Koikkalainen, Kari Rahikka, Jarkko Vartiamäki, Erkko Papinaho, MKY ry, Finnmetko 2022
Erkko Papinaho (kuvassa oikealla) itse viihtyi MKY:n nuotiotulilla puistometsässä. Kuulumisia vaihtamassa myös MKY:n puheenjohtaja Jarkko Vartiamäki, Kari Rahikka ja Leo Koikkalainen.
Steelyard-Peson, Finnmetko 2022
Kuljetus Jarno Salonen Oy:n uusi puuauto Keslan 2212ZT-nosturilla oli metkoilla Kongan Konepajan osastolla. Jarno Salonen itse tutustui Steelyard Pesonin vaakaan, jota David Accambray ja Théa Vergne olivat saapuneet Ranskasta asti esittelemään. Salosen mukaan heidän kotinurkillaan Sysmän suunnalla Steelyard Pesonin vaakoja ei tunnu juuri olevan käytössä, eivätkä paikalliset myyjätkään ole niitä oikein tarjonneet. Steelyard Pesonin lupausta 99 prosentin mittatarkkuudesta Salonen piti kovana. – Pitäisi itse kokeilla, niin sittenhän sen tietäisi.
Veljekset Eronen Oy, Scania puuauto, Metaldon Finnmetko 2022
Metaldonin päällirakenteisiin oli mahdollisuus tutustua savonlinnalaisen Veljekset Eronen Oy:n Scaniassa. Pankkoina Kuormavälineen Forestking Aerot.
Juho Tirkkonen, Tamtron, Finnmetko 2022
Juho Tirkkonen Tamtronilta esitteli tarkkaa One Timber puutavaravaakaa.
Jori Lieska, Viestilaitehuolto Oy, Finnmetko 2022
Jori Lieskan yritys Viestilaitehuolto Oy täyttää tänä syksynä kunniakkaat 30 vuotta. Työnkuvassa erilaisten päivitysongelmien ratkaisut ovat tärkeässä roolissa. Käytettyjen ja kunnostettujen laitteiden kysyntä on myös kasvussa.
Kari Karhunen, Sakky, Finnmetko 2022
Savon ammattiopisto Sakkyn Kari Karhunen opasti Ella Poikelispäätä pöllikuorman teossa simulaattorilla.
Kuljetus Markku Mäkelä Oy, puuauto. Kesla, Rockisland, puutavaranosturi, Finnmetko 2022
Mouhijärveläisen Kuljetus Markku Mäkelä Oy:n Volvo puuauto komeili Keslan osastolla. Uusi Kesla 2112T-102 nosturikauppa oli tehty Mika Kalliosaaren Rockisland Oy:n kanssa.
Jyki, Finnmetko 2022
Jykin osastolla oli luonnollisesti esittelyssä parikin puutavaraperävaunua. Kuormattu malli oli mukana myös Scanian syyskiertueella.
Scania, Finnmetko 2022
Scanian osasto oli keskeisellä paikalla pallokentän reunalla.
Kome Oy, Finnmetko 2022
Komen laajaa mallistoa: Briab puutavaraperävaunut, sorakalustoa, komposiittilavat jne.
Seppo Lavikka, Jyry-Sisu R142, Finnmetko 2022
Seppo Lavikka oli entisöinyt mallikkaasti vuoden 1975 Jyry-Sisun (R 142). Nosturina on Fiskars F 65 vm.79. Ajettu kilometrimäärä 350 000 km on melko vaatimaton nykypäivän autoihin verrattuna.