Tapahtumat

Power Truck Show 2008 - uutuuksien esiinmarssi

Power Truck Show 2008

Ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestetty kuljetusalan messu- ja autonäyttelytapahtuma Power Truck Show oli tänäkin vuonna menestys. Nyt neljättä kertaa järjestetty tapahtuma keräsi Alahärmän Power Parkiin noin 25 000 kävijää.

Kuljetus Ristimaa
Ristimaan uusin luomus, 60-luvun musiikin retrohenkinen Scania R500 "Legend" oli Power Truck Shown yleisön suosikki ja rahtiautojen ykkönen.

Power Truck Shown messut alkoivat perjantaina. Tihkusateesta huolimatta messusosastoihin tutustui päivän mittaan lähes odotettu määrä kävijöitä, noin 4000.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Lauantaina tapahtuma kasvoi täyteen mittaansa rekkanäyttelyn myötä ja kun sääkin oli aurinkoisesti kohdallaan, oli yleisömenestys taattu. Paikalle saapui noin 21 000 vierasta ja tungos varsinkin autonäyttelyalueella oli välillä enemmän kuin käsin kosketeltava.

Kuljetus Auvinen
Viime vuoden Nordic Trophy-voittaja Kuljetus Auvisen "Shogun" oli yleisöäänestyksen kakkonen. Yhdessä Ristimaan kanssa kaksikko taisteli tasapäisesti monen muunkin sarjan kärkipaikoista. Shogun vei niukasti voiton niin maalauksesta kuin sisustuksestakin, oman säiliöautosarjan voitosta nyt puhumattakaan.

Päivää ei pilannut edes iltapäivällä ennen näyttelyn loppuhuipennusta - palkintojen jakoa - Power Parkin kohdalle osunut "kymmenen hehtaarin" rae- ja rankkasadekuuro.

Power Truck Shown maine on kasvanut tasaisesti koko nelivuotisen historian aikana. Autonäyttely vetää kilpailjoita yhä kauempaa Euroopasta ja messutapahtumankin merkitys ja arvostus on kasvanut.

roadster-Scania
Svempa Bergendahlin avomallin roadster-Scania oli Härmässä näytillä jo toista kertaa. Vuoden mittaan autoon on lisätty paljon pikku yksityiskohtia.

Tänä vuonna peräti neljä automaahantuojaa valitsi Alahärmän uutuusmalliensa Suomen ensiesittelypaikaksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Alahärmässä oli ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtävillä Volvon uudistunut mallisto, Mercedes-Benzin Actros, Renaultin Magnum ja Ivecon Eurocargo. Volvo toi mallistonsa nähtäville Alahärmään jopa ennen virallista maailman ensi-iltaa.

Mercedes-Benz Actros
Mercedes-Benz malliuston lippulaiva Actros on uudistunut. Kolmannen sukupolven Actros oli ensimmäistä kertaa suuren suomalaisyleisön nähtävänä Alahärmässä. Actrosiin on tehty runsaasti parannuksia varsinkin polttoainetalouden ja kuljettajan mukavuuden hyväksi. Powershift-vaihteisto on nyt Actrosin vakiovaruste. Uuden Actrosin lisäksi Härmässä kerrottiin parantuneesta huoltoverkostosta.

Näyttelyjärjestäjät - PTS Messut Oy:n miehet - olivat syystäkin tyytyväisiä.

- Jatkamme ensi vuonna samalla konseptilla, kiteytti Mikko Nukala tuntojaan rekkafestarin päätöshetkillä. Hyvä niin, mutta messupäivien pituutta kannattaa miettiä.

Tapahtuman päätteeksi oli myös kiitosten aika.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Me teimme tämän yhdessä. Kiitos kaikille messuvieraille, näytteilleasettajille, auton tuojille, kökkäporukalle, sekä kaikille muille hienon tapahtuman tekemiseen osallistuneille.

Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Hämäläinen kävi Alahärmässä tietysti katsastamassa komeaa kalustoa ja alan uusia innovaatioita. Samalla kertyi tietoa ja tuntumaa alan miesten mielialoista. Markku Kallio (vasemmalla) vaihtoi puunajon toisiin suoritteisiin pari vuotta sitten.
Alucarin katoksen alla tunnelma tiivistyi kun rankkasade yllätti.
Alucarin osastolle poikkesi varmasti jokainen Härmässä vieraillut puuautomies. Osastolla oli esillä vankka valikoima päällirakenteiden aatelia. Kiinnostavimmaksi ja ainakin puhuttavimmaksi nousivat Com 90-automaattipankot, jotka ovat aloittaneet maihinnousun nyt myös Suomeenkin. Monen matka kulkikin osastolta suoraan autonäyttelyosastolle, missä Sjölundin Com 90-pankoin varustettu yhdistelmä oli esillä.

Uudet Volvot maailman ensiesittelyssä

Suomalaisyleisö pääsi ensimmäisenä maailmassa tutustumaan Volvon uusiin kuorma-automalleihin Power Truck Showssa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kesäkuussa medialle (Metsätrans 3/2008) esiteltyjen uusien automallien virallinen maailman ensi-ilta oli vasta pari viikkoa Alahärmän tapahtuman jälkeen Lastbil 2008-messuilla Ruotsissa.

Suomalaisyleisö pääsi tutustumaan uusiin Volvo-malleihin jo ennen niiden varsinaista ensiesittelyä.

Volvon lippulaivamallistoa Härmässä edusti FH16 4x2 T rekkaveturi. Autossa on Euro 4-tason D16E 540-moottori, I-Shift-vaihteisto ja Globetrotter XL-ohjaamo.

Varustuskin oli näyttävä, mm. nahkaistuimet, taittuva vuode ja 27 litran jääkaappi.

Uudesta FH sarjasta oli esillä FH520 6x2 R vaihtolava-auto. Sen moottori on Euro 5 -normit täyttävä D13A520.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Molemmista FH-autoista löytyi lisävarusteina mm. kaistavahti, kaistanvaihtoapu ja kuljettajan vireyttä valvova Driver Alert Support.

Uutta FM-sarjaa edusti FM 430 6x2T rekkaveturi. Siinä on täysin uusi 11 litran D11A 430 moottori, Euro 5 tasoa, I-Shift vaihteisto ja ohjaamona kokonaan uusi Globetrotter LXL. 

Uutta Volvo-tuoteperhettä on myös FL 280 4x2R Citypro. Se on konseptiauto, joka myydään päällirakenteet valmiiksi asennettuna ajovalmiina pakettina.

Esillä olleessa 12 tonnin FLL mallissa on D7E280-moottori (Euro 4) sekä alkuvuodesta esitelty uusi automaattinen I-Sync-vaihtamisjärjestelmä.

Volvon osastolla oli esillä myös kaksi Pohjoismaisen piirroskisan pohjalta tuunattua CustomPro-autoa. Tanskalaisen Henrik Guldakerin tuunaamat autot huutokaupattiin Lastbil-näyttelyssä.

Renault Magnum - ylellistä mukavuutta

Renault kuorma-autojen maahantuoja LT Finland Oy esitteli Power Parkissa uuden Renault Magnum rahtiauton.

Virtaviivainen, voimaa uhkuva Magnum on suunniteltu parantamaan kuljettajan mukavuutta; kuljettajan työympäristö - ohjaamo - on entistä väljempi.

- Uusi Magnum löytää varmasti paikkansa Suomenkin maanteillä, totesi tuotepäällikkö Kari Halmela Alahärmässä uutuusmallin asiakasesittelyjen välissä.

Uudessa ohjaamossa kattoa on nostettu 20 senttiä, joten lähes kaksimetrinenkin kuljettaja voi liikkua vapaasti. Lisäksi liikkumista haittaavia esteitä on poistettu entisestään. Magnumhan toi täysin tasaisen lattian kuorma-autoon jo 1991, jolloin legendaarisen mallin ensimmäinen versio esiteltiin. Sen jälkeen Magnumeja on myyty jo yli 100 000 kappaletta.

Kaukoliikenteen autoissa säilytystilan tarve on suuri. Uudessa Magnumissa sitä löytyy. Esimerkiksi ylhäällä edessä oleva säilytystila on nyt kolme kertaa aiempaa suurempi.

Säilytystilojen suunnittelussa Renault on ottanut virikkeitä myös lentokoneteollisuudesta: ohjaamon takaosassa on uusi 95 litran säilytystila, samantyyppinen kuin lentokoneidenkin matkustamossa. Myös ohjaamon valaistus, vuode ja audiolaitteisto ovat uutta sukupolvea.

Kuljettajan mukavuutta parantaa myös helposti ohjauspyörästä hallittava automaattinen Optidriver+ -vaihteisto.

Magnum on vuodesta 2006 lähtien ollut saatavilla 460 ja 500 hv DXi13-moottorilla. Optidriver+ -vaihteiston vaihtoehtona on manuaalinen ZF.

Ivecon uutuuksien sarja jatkuu

Iveco jatkoi Alahärmässä uusien kuorma-automalliensa esittelyä. Keväällä lanseerattiin uusi Trakker, nyt oli vuorossa uuden keskiraskaan sarjan Eurocargon ensiesittely.

Uusi Eurocargo on muuttunut paljon. Uuden ohjaamonen lisäksi autoon on kehitetty lukuisia teknisiä parannuksia.

Uudessa Eurocargossa on kokonaan uusiksi muotoiltu ohjaamo ja ulkoasu yhdistää Eurocargon entistä tiiviimmin Ivecon kuorma-autoperheeseen.

Eurocargon uudistusten perustana on ollut suorituskyvyn ja polttoainetalouden parantaminen, ympäristöystävällisyys, pienemmät käyttökustannukset, helppohuoltoisuus, parempi ajomukavuus, luotettavuus ja tuottavuus.

Iveco Dailysta esiteltiin myös 4x4 versio. Se sopii mainioine maasto-ominaisuuksineen vaikka koneyrittäjän huoltoautoksi. Saa savotta olla vaikeammankin tien takana.

Eurocargo on varustettu Tector-perheen 4- ja 6-sylinterisillä vahvavääntöisillä moottoreilla.

Eurocargon valikoima on hyvin laaja. Erilaisella ohjaamolla, moottorilla, akselivälillä ja kokonaispainolla olevasta valikoimasta voi rakentaa jopa 4000 erilaista variaatiota.

Ivecon uusi Massif 4x4 on täysverinen maastoauto. Se on saatavissa eri käyttötarpeisiin sopivana versiona ja erilaisilla varusteilla.

Schumin Ferrari vetonaulana

Bridgestone toi Alahärmään aidon Ferrarin F1-auton isojen ja pienten poikien iloksi. Kyseessä ei ollut mikä tahansa kilpuri, vaan legendaarisen Michael Schumacherin vuoden 2006 ajokki. Schumi sijoittui tuolloin MM-sarjan kakkoseksi.

Suomen kaunein lavetti

Onko tässä Suomen kaunein koneenkuljetusauto? Power Truck Shown erikoisautojen luokassa kilpaili myös asikkalalaisen koneyrittäjän Jyrki Linnanmäen uusi koneenkuljetusauto "Forest Queen", viimeisen päälle laitettu ja kuvitettu Volvo FH.

Mika Jefremoffin kuva-aiheet kerovat Lapista, Jyrki Linnanmäen synnyinseudusta, sen luonnosta ja ruska-ajasta sekä yrityksen tämän päivän konekalustosta.

- Hyvä ja näyttävä kalusto on tärkeä osa yrityksen ulkoista kuvaa, perustelee Jyrki Linnanmäki.

Neliakselisen lavetin takimmainen akseli on kääntyvä. Lavetin takasilta toimii hydraulisesti ja takasillan alle on asennettu Simmac-alaterä, jolla mökkitien voi lanata tasaiseksi kuljetusauton jäljiltä.

Taitokuormaus on yleisölaji

Keslan Taitokuormaaja-kisa on kuulunut Power Truck Shown oheisohjelmaan alusta lähtien ja kisasta on tullut yksi tapahtuman yleisömagneetti. Tälläkin kertaa kisaa seurasi koko ajan satapäinen yleisöjoukko ja kaikkiaan kisapaikan äärellä kävi päivän mittaan tuhansia katsojia.

Taitokuormaajakisan tapahtumia seurasi pitkin päivää monisatapäinen yleisöjoukko. Helppoa kun sen osaa, oli varsin yleinen kommentti kuormaajien pudotellessa palloja ämpäriin ja kasatessa pölkkytornia.

Kisa on Alahärmässäkin säilyttänyt suosionsa. Tälläkin kertaa osallistujia oli nelisenkymmentä, valtaosin tietysti puuautomiehiä.

Kari Heinonen - kuormaajataituri Savonlinnasta - ihasteli komeaa autokalustoa.

Power Truck Shown mestariksi kuormasi lajin varsinainen taitaja Jari Sarajärvi Kuusamosta, jolle taitomestaruus oli jo tämän kesän toinen. Jari voitti vastaavan kisan myös Ranuan hillamarkkinoilla. Kovimman vastuksen antoi Veli-Matti Varis, joka hävisi Jarille vain kaksi sekuntia. Esa Törrö oli kolmas.

Power Truck Shown Taitokuormaajakisan parhaat palkittiin päälavalla. Kuusamon Jari Sarajärvi sai jälleen kerran tuulettaa taitokisan ykköspaikkaa, eikä Esa Törrön ja Veli-Matti Variksen mitalisijatkaan varsinaisia yllätyksiä olleet. Palkintojenjaossa mukana Porokka Forestin Petri Lievonen ja Jouni Porokka sekä Keslan Jouni Kainulainen. Simo Riikonen juonsi.

Missejä löytyi moneen makuun

Reeta Kemppainen Ylöjärveltä kruunattiin ensimmäiseksi Miss Power Trucksiksi. Hän oli myös kisan pääsponsori Scanian suosikki, joten Reeta nähdään jatkossa varmasti myös Scanian tapahtumissa.

Perintöprinsessoiksi valittiin Kristiina Kovanen ja Tiina Nieminen. Menestystä riitti muillekin, sillä kisan tukijat valitsivat joukosta omat suosikkinsa.

Scanian myyntijohtaja Seppo Hallikainen kruunasi Reeta Kemppaisen Miss Power Trucksiksi. Perintöprinsessoiksi valittiin Kristiina Kovanen (vasemmalla) ja Tiina Nieminen.

Scanialla runsas tarjonta

Scania esitteli tuotteitaan ja palvelujaan laajalla rintamalla. Esillä olivat niin uuden sukupolven Euro 5-moottoreilla varustetut kuorma-autot kuin laaja kirjo Scanian palvelutarjontaa.

Osastolla oli esillä mm. uudella XPI-polttoaineenruiskutuksella ja muuttuvageometrisella turboahtimella varustetut R480-puutavara-auto, 500 hv sorakasettiyhdistelmä, 480 hv hakeauto ja päiväohjaamolla varustettu P270-jakeluauto.

Palvelutarjonnassa päällimmäisenä esiteltiin huolto- ja korjaussopimuksia.

- Yhä useampi kuljetusyrittäjä antaa vastuun kaluston teknisestä ylläpidosta auton myyjälle. Yrittäjä voi keskittyä yrityksensä johtamiseen, kun kustannusten ennakoitavuus paranee, perusteli markkinointipäällikkö Seppo Salmi Scan-Auton huolto- ja korjaussopimusten nopeaa yleistymistä.

Scania esitteli myös Fleet Management-palvelujaan. Kuljetusten hallintajärjestelmät antavat yrittäjälle yhä parempia työkaluja kuljetusten ja kaluston hallintaan.

Osaston pikku erikoisuus oli Scanian moottoriäänen hankkiminen puhelimen soittoääneksi. Scanian V8-moottorin äänihän on jokaiselle automiehelle tuttu.

Alahärmässä legendaarisen "potpotuksen" sai ladattua soittoääneksi omaan kännykkäänsä. Nyt sitä kuullaan ainakin monilla taukopaikoilla.

Scania oli myös Miss Power Truck-kisan pääsponsori ja missikandidaatit esiintyivät osastolla useampaankin otteeseen esitellen muotinäytöksessä Scania Truck Gear-vaatemalliston tuotteita.

Veteraani-autoilla uusi elämä

Veteraanikuorma-autot ovat olennainen osa nykyaikaistakin kuljetusalan tapahtumaa. Aikansa muhkeimmat ja vahvimmat maanteiden kuninkaat ovat saaneet uuden elämän. Hienosti entisöidyt veteraaniautot kertovat omaa tarinaansa kuljetusalan ja kaluston kehityksestä.

Power Truck Show 2008 tulokset

Yleisön suosikki

 1. Kuljetus Ristimaa Oy: Scania R500, 2008,
 2. Kuljetus Auvinen Oy:Scania R620, 2007,
 3. Trans Hartikainen Ky: Tuomas Hartikainen, Volvo FH520, 2007
Trans Hartikaisen "Autot" -elokuvan hahmoin maalattu Volvo FH520 oli Jasperin ja muidenkin lasten suosikki Alahärmässä. Auto oli myös aikuiseen makuun, siitä kertoo kolmostila yleisöäänestyksessä.

Lasten suosikki

Trans Hartikainen Ky: Tuomas Hartikainen, Volvo FH520, 2007

Pienoismallit

 1. Jussi Kurjenluoma Scania R420
 2. Markku Salo Volvo FH 520,
 3. Hannu Palosaari Volvo FH12 500
Pienoismallien rakentelu on harrastuksena suositumpi kuin moni uskookaan. Power Truck Showssa oli esillä joukko huippuhienoja pienoismalleja tämän päivän uutuuskalustosta.

Vetoautot

 1.  Pohjaset Oy Scania R470
 2. Heros Transport Bv Scania T580
 3. Julian Davis Scania R420

Säiliö:

 1. Kuljetus Auvinen Oy Scania R620
 2. Ab Bengt Forsgårds Åkeri Ab Scania R500 Highline
 3. 34 Kuljetus Auvinen Oy Scania R580

Rahtiautot:

 1. Kuljetus Ristimaa Oy Scania R500
 2. Jarno Hietasaari Volvo FH 13 480
 3. AR-Freight Scania R580

Puuautot:

 1. M. Sjölund Trans Volvo FH
 2. HKK-Kuljetus Oy Sisu E12
 3. Lähivaara Oy Volvo FH 520

Sora-autot:

 1. Kuljetusliike Mika Laakso Oy Scania R580
 2. J. Laakso Oy Sisu E 12
 3. Södös Grus o Transport Scania 164G 580 8x2

Vaihtolava:

 1. T Gahnes Äkeri Ab Scania R470
 2. TSM i Järfalla Scania R480
 3. Kuljetus P. Korkiakoski Volvo FH16 660

Jakeluautot:

 1. Ville Haverinen Man TGL

Erikoisautot:

 1. 121 Alicja Druzgata Renault
 2. JM Trucking Peterbilt 359
 3. AB RM-Trucks Oy Volvo FM 12

Veteraaniautot:

 1. Dela Trans Scania-Vabis LBS 76 S
 2. Jouni Kallio Scania-Vabis L66
 3. Henry Hänninen Dodge

Van & Pick Up:

 1. J. Rajala Trans Oy Mercedes Benz Sprinter 315
 2. Dually Oy Dodge Ram SRT-10
 3. Kepe Oy Chevrolet Silverado

Sisustus:

 1. Kuljetus Auvinen Oy Scania R620
 2. Kuljetus Ristimaa Oy Scania R500
 3. Silicone Express Kenworth K100

Maalaus:

 1. Kuljetus Auvinen Oy Scania R620
 2. Kuljetus Ristimaa Scania R500
 3. Alicja Druzgata Renault
Puolalaisen Alicja Druzgatan Renault-hinausauto voitti erikoisautojen luokan ja sai kolmospalkinnon myös eksoottisen näköisestä maalauksestaan.

Ajolinjapalkinto:

Lähivaara Oy - Asiallinen työkalu

Vuoden tulokas:

Kuljetus Tero Mattila Ky Scania 164

Mikon palkinnot:

Piggots Express, Ireland, Silicone Express, FH-Trans, Holland

Mikon palkintoja arvostettiin ainakin tuuletuksista ja voitonlauluista päätellen.

Tuomariston kunniapalkinnot:

Karhuline Ky: Scania 124, Kuljetus Jalava: Scania R480, Lähivaara Oy: Scania-Vabis L75

Metsätrans-lehden päätoimittaja Seppo Ala-Kutsi ja palkintopöytä.