Kuljetus

Scania tuo dieseltekniikan uudelle tasolle

Scanian uusi moottorivalikoima on täysin uusi moottorialusta, jonka suunnitteluun Scanian T&K-osasto käytti viisi vuotta. Uuteen moottorialustaan on panostettu 2 miljardia euroa. Uuden moottorimalliston myötä Scanian polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja ostavat asiakkaat saavat ennennäkemättömän polttoainetehokkuuden, biopolttoaineen siedon, käyttötalouden ja CO2-päästöjen vähennyksen. Uusi moottorimallisto sopii lukuisiin kuljetustehtäviin ja myötävaikuttavat merkittävästi ponnistuksiin kohti fossiilitonta kuljetusalaa.

- Uudet moottorit tuovat markkinoille jotain ainutlaatuista, sanoo Scanian kuorma-autotoimintojen johtaja Stefan Dorski.

- Ne osoittavat miten me Scanialla toteutamme tavoitteemme, sekä arvostetun asiakaskeskeisyytemme ja kestävyyden että tiedeperustaisten tavoitteidemme osalta. Uuden voimansiirtolinjan tarjoama kahdeksan prosentin polttoaineensäästö muuttaa toimialamme pelitilanteen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusien moottoreiden terminen hyötysuhde on n. 50 prosenttia, tasolla, johon polttomoottorilla ei ennen ole päästy. Vaikuttavan suorituksen takana on nerokasta suunnittelua ja esimerkiksi kaksi yläpuolista nokka-akselia ja AdBluen annostelu Scania Twin SCR -tekniikalla. Voimansiirtolinjan toimintaa valvovat moottorinohjausjärjestelmät myötävaikuttavat käyttötalouteen kaikissa olosuhteissa.

- Jos haluamme, että kuljetusala saavuttaa Pariisin sopimuksen mukaiset tavoitteet, muutoksen on tapahduttava nyt, Dorski sanoo.

- Siksi Scania tuo markkinoille energiatehokkaita ajoneuvoja ja rohkaisee siirtymään uusiutuvien biopolttoaineiden laajempaan käyttöön. Liiketoiminnan tavoitteiden toteuttaminen on myös paras tapa varmistaa, että pystymme investoimaan muutokseen, kuten yhtiömme ja koko alan sähköistykseen.

Lähempänä fossiilittomia kuljetuksia

Aluksi uudessa moottorivalikoimassa on neljä Euro 6 -moottoria, teholtaan 420, 460, 500 ja 560 hv, joten ne sopivat laajasti erilaisiin kuljetustehtäviin. Ajoneuvoilla, joissa ne yhdistettiin uusiin Scania Opticruise -vaihteistoihin (G25 ja G33, joka esiteltiin vuonna 2020) ja uusiin Scania-taka-akseleihin, saavutettiin kahdeksan prosentin polttoaineensäästö esimerkiksi tavaraliikenteessä ja kylmäkuljetuksissa. Kaikki moottorit voivat käyttää HVO:ta, ja kaksi voi tilata 100% uusiutuvaa biodieseliä käyttävinä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Scania-asiakas, joka käyttää uudella 500 hevosvoiman moottorilla varustettua kuorma-autoa huomaa polttoainekulujen putoavan dramaattisesti, jopa alan säästäväisimpään edellisen sukupolveemme verrattuna, Dorski sanoo.

- Uudet moottorit ovat erinomaisia monin tavoin, mutta itse näen tässä ja nyt saavutettavan CO2-päästöjen vähennyksen tärkeimpänä. Uudet moottorimme myötävaikuttavat välittömästi hiilipäästöjen vähenemiseen ja taisteluun ilmastohaastetta vastaan.