Kuljetus

30 kertaa maapallon ympäri - Hilux jatkaa matkaa

Isojokinen Arto Peltomaa hankki metsäkoneurakointinsa tueksi vuoden 1989-mallisen Toyota Hiluxin. Lava-auto oli ollut alkuperäisellä omistajalla kolme vuotta ja mittariin oli ehtinyt pyörähtää 70 000 kilometriä. Peltomaan käytössä kilometrejä on tullut lisää tasaiseen tahtiin.

Syksyyn 2014 mennessä kilometrejä on kertynyt jo 1 180 000, eli Arto Peltomaa on suhannut Hiluxillaan reilusti yli miljoona kilometriä. Maapallon ympärysmitta on noin 40 000 kilometriä, eli Hilux olisi kiertänyt pallomme jo liki 30 kertaa. Mutta kaikki kilometrit on tahkottu suomalaisilla teillä ja vaativissa oloissa.

Huolto kunniaan

Peltomaan mukaan koneen kestäminen, olipa kyse autosta tai työkoneesta riippuu kolmesta seikasta. Tuotteen laatu on luonnollisesti erittäin tärkeä, mutta asianmukainen huolto ja asiallinen käyttö ovat myös erittäin tärkeässä roolissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Peltomaan mukaan Hiluxin moottori on aivan alkuperäisessä iskussa. Alussa Arto päätti vaihtaa moottoriöljyt vähintään 7 000 kilometrin välein. Mutta huoltokirjaa tutkailtaessa selvisi, että jopa 30 000 kilometriä on mennyt samoilla voiteluaineilla. Mutta kone on pelannut kuitenkin moitteettomasti. Reilun miljoonan kilometrin kohdalla tuli ensimmäinen ongelma, kun jäähdyttäjän vuodon takia kone pääsi hieman keittämään. Vähän tämän jälkeen kannentiiviste sanoi sopimuksen irti. Tiivistettä vaihdettaessa tarkastettiin kannen ja sylinterien kunto.

- Sylinterissä ei ollut ollenkaan pykälää ja hoonauksen jäljetkin vielä näkyivät. Eikä venttiilikannessakaan ollut moitteen sijaa. Niinpä asensin pelkästään uuden tiivisteen ja päätin jatkaa tehdasasetuksilla, Peltomaa muistelee.

Varmaa tekniikkaa

Vaihdelaatikoita Hiluxiin on jouduttu vaihtamaan. Kaksi ensimmäistä ei kestänyt kuin reilut 300000 kilometriä. Nyt paikoillaan oleva laatikko on päässyt jo puoleen miljoonaan. Toisen laatikon väsyttyä Arto havaitsi syyn laatikoiden loppumiseen. Alkuun Peltomaa piti etuvedon napalukot päällä aina, kesät talvet tien kunnosta riippumatta. Kolmannen laatikon kohdalla napalukot kytketään päälle vasta, kun nelivetoa todella tarvitaan. Tämä näyttää auttavan vaihdelaatikon kestossa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Muu voimasiirto on muutamaa stefan vaihtamista lukuun ottamatta alkuperäisiä. Myös Hiluxin peltiosat näyttävät koko lailla hyväkuntoisilta. Luonnollista kukintaa maanteidemme suolaus on Japanin ihmeeseen saanut aikaan.

- Tämä Hilux on ilman muuta meidän yrityksemme paras auto. Eivät uudemmat näytä samaan tasoon pääsevän, kuittaa kolmella koneketjulla Suomen salomailla urakoiva Arto Peltomaa lopuksi.