Metsäteollisuus

Stora Enso aikoo myydä Kvarnsvedenin tehtaansa Northvoltille

Stora Enso ilmoitti tänään allekirjoittaneensa aiesopimuksen Kvarnsvedenin tehtaansa myynnistä ruotsalaiselle Northvoltille. Painopaperin kysyntä on laskenut systemaattisesti, ja Stora Enso kertoi huhtikuussa 2021 suunnitelmistaan sulkea paperitehtaansa Kvarnsvedenissä Ruotsissa. Vuonna 1900 perustettu tehdas ehti valmistaa sellua ja paperia yli 120 vuotta ennen tuotannon päättymistä syyskuussa 2021.

Northvolt on eurooppalainen vastuullisten akkukennojen toimittaja. Yhtiön suunnitelmissa on sekä hyödyntää että päivittää Kvarnsvedenin tehtaan olemassa olevia tiloja ja infrastruktuuria sekä tehdä yksiköstä akkujen tuotantolaitos. Northvoltin mukaan tehtaan toiminnan ensimmäisen osan on määrä käynnistyä vuoden 2024 lopussa. Tehdas tulisi työllistämään jopa 1 000 henkilöä.

- Vastuullisuus on Stora Ensolle ensiarvoisen tärkeää kaikissa tilanteissa. Tavoitteenamme on ollut löytää suljetulle yksikölle uusi omistaja, joka jatkaisi Stora Enson pitkäaikaisia kestävän kehityksen perinteitä paikallista yhteisöä palvellen. Stora Enson tapaan Northvolt kehittää nykyaikaisia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka tukevat ilmastoystävällistä tulevaisuutta. Sopimuksen myötä Kvarnsvedenin yksiköstä tulisi sekä Northvoltin että Borlängen kaupungin jatkuvan kasvun kulmakivi, kertoo Stora Enson Ruotsin maajohtaja Per Lyrvall.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kvarnsvedenin yksiköllä on paljon merkittäviä etuja, kuten osaavan työvoiman hyvä saatavuus, kätevät rautatieyhteydet, kansallinen sähköverkkoliitäntä sekä puhtaan veden saatavuus. Northvolt aikoo käyttää tuotannossaan sataprosenttisesti puhdasta energiaa ja valmistaa sekä katodimateriaaleja että akkukennoja.

- Northvolt on alusta alkaen erikoistunut kiertotalouteen perustuvaan akkutuotantoon, mutta nyt otamme ensimmäistä kertaa uusiokäyttöön kokonaisen tuotantolaitoksen. Kvarnsveden on sijainniltaan ihanteellinen muun muassa alueen energian ja teollisuusveden saannin sekä paikallisen ammattitaidon ansiosta. Olemme innolla rakentamassa Borlängestä globaalia teollisuuskeskittymää, sanoo Northvoltin perustaja ja toimitusjohtaja Peter Carlsson.

Lopullinen kauppasopimus on määrä allekirjoittaa tulevien kuukausien aikana. Sopimus ei sisällä tiettyjä erillisten prosessien alaisia infrastruktuureja ja laitteita, kuten lämpökattilaa. Kaupalla ei ole merkittävää vaikutusta Stora Enson operatiiviseen liiketulokseen tai nettovelkaan.