Puutavara-autoilu

Kuljetusliike Hannu Kemppainen Oy: Kolmen sukupolven voimin

Teemu, Markku ja Hannu Kemppainen
Teemu (vas.), Markku ja Hannu Kemppaisella on kokemusta kainuulaisesta raakapuun kuljettamisesta.

Kuhmolaisilla isä Hannulla, poika Markulla ja pojanpoika Teemu Kemppaisella on varsin mukava näkemys ja kokemus puun ajamisesta. Kemppaisten historia ulottuu tätäkin kauemmaksi, sillä puunajon aloitti Hannun isä Lauri Kemppainen jo 1950-luvun lopulla. Hannu tuli ajoon suoraan armeijasta vuonna 1968. Lauri lopetti mittavan autoilu-uransa 1983, josta Hannun oli hyvä jatkaa.

Vuonna 1994 Hannun poika Markku tuli toiseksi, tosin ajokortittomaksi yhtiömieheksi. Hän teki toimistotöitä koulun ohella, kunnes sai armeijasta rekkakortin. Vuonna 2012 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen Hannu jäi pois aktiivipalveluksesta ja Markku jatkoi yritystoimintaa yksin. Mutta yhä edelleen Hannu Kemppainen on tuttu näky hallilla auttelemassa pienissä askareissa ja seuraamassa alan menoa. Neljäs sukupolvi tuli mukaan kuvioihin, kun Teemu Kemppainen valmistui puutavara-auton kuljettajaksi parisen vuotta sitten.

Yritys ajaa puuta kolmella autolla useille eri toimeksiantajille. Markku Kemppaisen mukaan usean toimeksiantajan kanssa toimiessa yritystoiminta on huomattavasti vakaammalla pohjalla verrattuna yhteen ainoaan toimeksiantajaan. Myös sesongit osuvat eri yrityksillä hieman eri aikaan, mikä tasaa työhuippuja.

Kuljetusliike Hannu Kemppainen Oy
Teemu Kemppainen kuorman teossa. Nuori kuhmolainen edustaa perheyrityksessä jo neljättä sukupolvea.

Markun ja Teemun ohella yritys tarjoaa työtä viidelle ammattilaiselle. Markku ei tosin aja jatkuvasti, mutta on lomien -ja äkillisten poissaolojen tuuraaja. Myös viikonloput menevät Markulla ajossa, paitsi jouluna ja juhannuksena, jolloin autot ovat parkissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Autot liikkuvat pääsoin kahdessa pitkähkössä vuorossa. Työtä on riittänyt, kuten kuskejakin. Uusia nuoriakin on tulossa alalle. Tälläkin hetkellä yrityksessä työssä olevan kuljettajan poika on harjoittelemassa ammattia Valtimon koulun kautta. Aikuispuolen koulutuksestakin on ollut harjoittelijoita, jotka ovat jääneet työhön, kun yritykseen reilu kolme vuotta sitten hankittiin kolmas yhdistelmä. Näistä myönteisistä näkymistä huolimatta kuljetusyrittäjien taivaalle on noussut useampia tummia pilviä.

- Polttoaineen, renkaiden ja muiden tarvikkeiden hinnat ovat lähteneet valtavan ripeään nousuun. Näin kovaa ja nopeaa nousua ei osannut ennustaa mitenkään, Markku Kemppainen harmittelee.

Markku Kemppainen
Polttoaineen hinnannousu on vetänyt Markku Kemppaisen vakavaksi.

Eri toimeksiantajilla on eri tyylisiä polttoaineklausuuleja käytössä. Osa on huonompia ja osa hieman parempia. Mutta eiväthän tällaiset klausuulit koskaan kokonaan polttoaineen hinnannoususta johtuvaa talouden heikkenemistä korvaa. Jos hintojen nousu jatkuu tätä vauhtia eivätkä taksat seuraa perässä, tulevia investointeja on väistämättä lykättävä tai harkittava erittäin huolellisesti.

Lue myös Teemu Kemppaisen haastattelu tämän ammatista puutavara-autonkuljettajana perheyrityksessä: Valta ja vastuu samalla miehellä