Metsäteollisuus

MTK ry vei EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin metsään

Frans Timmermans

Voimakkaita rajoituksia metsien käyttöön ajava EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tutustui torstaina suomalaiseen metsään MTK:n vieraana. Sipoolaiseen yksityismetsään tehtyä retkeä isännöivät MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Retkellä olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sekä muita suomalaisia metsä- ja luontotoimijoita.

- Metsätalouden ymmärrys Brysselissä on todella vähäistä. Olemme tyytyväisiä saatuamme Timmermansin nyt vieraaksemme tutustumaan siihen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Marttilan mukaan keskustelut Timmermansin kanssa olivat toiveita herättäviä. Vieraalle tarjottiin laaja näkökulma suomalaisten metsien hoidosta ja suojelusta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsiä koskevia säädöksiä on Timmermansin johdolla tulossa EU:sta nyt kuin liukuhihalta. Toteutuessaan ne uhkaavat tehdä metsäsektorin toiminnan Suomessa vaikeaksi. Uusi suuri huolenaihe on juhannuksen alla julkaistava EU:n ennallistamislainsäädäntö. Tiettävästi se koskisi 30 prosenttia Suomen maa- ja vesialasta.

- Ei käy päinsä, että näitä säädöksiä valmistellaan ilman, että edes tiedetään millaista metsätaloutta Suomessa harjoitetaan. Tämän päivän jälkeen Timmermansilla on toivottavasti laajempi kuva suomalaista metsätaloudesta sekä luonnosta, Marttila toteaa.

Komissio on valinnut linjakseen metsien käytön vähentämisen, erityisesti uudistushakkuut ovat sen silmätikkuna. Esityksiä perustellaan ilmasto- ja ympäristöhyödyillä, mutta todelliset vaikutukset voivat olla päinvastaisia.

- Komissio on tähän saakka sulkenut silmänsä aktiivisen metsien käytön ilmastohyödyiltä. Nyt osoitimme aktiivisen metsänhoidon välttämättömyyden ilmastolle sekä suomalaisen mallin, jolla puusta saadaan suurin hyöty tarjoamalla se jalostukseen, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

- Timmermans oli selvästi kiinnostunut metsien käytön kokonaisuudesta. Hän sai tietoa metsänomistajien monitavoitteisuudesta ja metsien vapaaehtoisesta suojelusta. Kutsuimme mukaan myös ympäristöjärjestöjä, jotta kokonaisuus olisi varmasti kattava, Mäki-Hakola kuvailee retkeä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Eri tyyppisten metsäkuvioiden avulla hänelle kuvattiin metsiemme monipuolisuutta. Talous-, luonto- ja ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa samanaikaisesti, kunhan eri EU-maille annetaan mahdollisuus käyttää alueelleen sopivia keinoja, Mäki-Hakola lisää.

- Nähtäväksi jää, miten Timmermans tulee lähipäivinä kokemaansa kuvailemaan. Toivottavasti komissio huomioi metsänomistajat entistä paremmin. Jatkamme edelleen rautalangan vääntöä kaikin mahdollisin keinoin. Nyt kun Timmermans on nähnyt suomalaisen metsän, on asioista huomattavasti helpompi neuvotella, MTK:n puheenjohtaja Marttila toteaa.