Kuljetus

Hiab esittelee maailman ensimmäisen fossiilivapaasta teräksestä valmistetun koukkulaitteen

hiab, fossiilivapaa koukkulaite

Cargotec-konserniin kuuluva Hiab esittelee maailman ensimmäisen fossiilivapaasta teräksestä valmistetun koukkulaitteen Hannoverissa 20.–25.9. järjestettävässä IAA TRANSPORTATION ‑tapahtumassa Saksassa. Hiabin P35-paviljongissa esillä oleva MULTILIFT Ultima ‑koukkulaite on valmistettu suurimmaksi osaksi uudesta ja ainutlaatuisesta SSAB:n valmistamasta fossiilivapaasta teräksestä, jolla on samat ominaisuudet, kuin perinteisesti valmistetulla teräksellä.

SSAB:n tavoitteena on tuoda fossiilivapaa teräs kaupallisesti saataville vuonna 2026. Tämän johdosta Hiab voi tulevaisuudessa valmistaa kuormankäsittelylaitteita, joiden valmistusmateriaali aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Cargotec ja SSAB ovat sopineet strategisesta kumppanuudesta, jossa fossiilivapaa teräs pyritään tuomaan kuormankäsittelyteollisuuden käyttöön. Hiabille toimitetun fossiilivapaan teräksen testituotannossa SSAB käytti Hybrit-teknologiaa, jonka ansiosta terästä voidaan valmistaa hiilen sijasta vedyllä ja joka karsii suurimman osan teräksen valmistusprosessissa syntyvistä hiilidioksidipäästöistä.

Teräksen tuotanto kattaa maailman hiilidioksidipäästöistä seitsemän prosenttia ja on suurin yksittäinen Hiabin hiilijalanjälkeä kasvattava tekijä MULTILIFT-koukkulaitteiden sekä muiden kuormankäsittelylaitteiden tuotannossa. Rautamalmipohjaisen teräksen tuotannon maailmanlaajuinen keskiarvo on kaksi tonnia hiilidioksidipäästöjä yhtä tuotettua terästonnia kohden, kun taas fossiilitonta sähköä käyttävällä fossiilivapaan teräksen tuotannolla se on käytännössä nolla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Fossiilivapaalla teräksellä on samat ominaisuudet kuin perinteisellä teräksellä, mutta koska sen valmistuksen ilmastovaikutukset ovat huomattavasti pienemmät, sen käyttö vähentäisi Hiabin arvoketjun hiilidioksidipäästöjä. Hiabin tavoitteena on vähentää päästöjä vähintään puoleen ja tehdä toiminnastaan hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.

- Hiab on johtava kestävien kuormankäsittelyratkaisujen toimittaja, ja SSAB:n fossiilivapaan teräksen käyttö tuotteissamme viitoittaa tietä oman alamme hiilijalanjäljen pienentämiselle. Tavoitteemme puolittaa arvoketjumme hiilidioksidipäästöt on kunnianhimoinen, mutta samalla kuitenkin myös liiketoimintamahdollisuus, jonka avulla voimme auttaa asiakkaitamme saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa. On hienoa päästä esittelemään tämä MULTILIFT-koukkulaite, josta tulee ensimmäinen monista fossiilivapaasta teräksestä valmistetuista kuormankäsittelylaitteista, kertoo Hiabin Forestry & Recycling Cranes ‑divisioonan Senior Vice President Demountables Pauliina Kunvik.