Metsäkoneurakointi

Profi palasi Suomen markkinoille

Profi-harvestereiden historia ulottuu 1980-luvulle ja Muurameen, jossa valmistettiin Profin edeltäjiä aluksi Nokka-harvestereina. Profi-Forest ajautui konkurssiin vuonna 2009, kun taantuma iski voimakkaasti koko Suomen metsäteollisuuteen. Vuoden 2008 yli 600 Suomeen rekisteröidystä metsäkoneesta määrä laski reiluun sataan. Pudotusta oli Metsätrans-lehden 1/2010 tilastojen mukaan peräti 77,6 prosenttia. Myöhemmin samana vuonna tuotanto-oikeudet siirtyivät konkurssipesältä nivalalaiselle ProfiProlle, joka puolestaan ajautui konkurssiin kesällä 2017. Vielä vuonna 2015 usko tulevaan oli luja, kun uusi Profi 54 harvesteri lanseerattiin. Tuolloin aivan joulun alla Henrik Fridlund myi uutuusharvesterin Bjarne Tunikselle, se jäi viimeiseksi Nivalasta Suomeen toimitetuksi koneeksi. Huhtikuussa 2023 tuo samainen Profi 54 esiintyi työnäytöksessä Kuortaneella.

Profi 54 harvesteri
BT Forestryn Profi 54 harvesterissa on Logmerin nosturi 11 metrin ulottumalla. Yrittäjä Bjarne Tuniksen mukaan se on iso apu länsirannikon kivikkoisilla savotoilla, kun puita pystyy kurottamaan kouraan hieman kauempaakin. Puomin päässä on Keslan 20RH2-hakkuupää.

ProfiPro Oy:n loppusuoralla neljä ruotsalaista yrittäjää olivat kiinnostuneita ostamaan yrityksen, mutta lopulta aika loppui kesken ja kaupat tehtiin konkurssipesästä. Profi 54-harvesterin valmistus jatkui Uumajassa Profi Production Ab:n toimesta. Suomen asiakkaita palveli varaosien toimittajana Vöyrin kone ja traktori, mutta huoltopalvelua ei ollut tarjolla, eikä uusia koneita maahan saatu myytyä. Tähän haettiin uutta vauhtia loppuvuodesta 2022, kun Seinäjoelta käsin toimiva Suomen Työkone Oy sopi ruotsalaisten kanssa Profi-tuotteiden myynnistä, huollosta ja varaosatoimintojen hoitamisesta Suomessa ja Virossa. Suomen Työkone jatkaa edelleen myös Rottnen edustajana. Timo Yli-Hakolan mukaan kuusipyöräinen Profi 54 sopii kokonsa puolesta erinomaisesti pienimmän, nelipyöräisen Rottne H8D ja kahdenksanpyöräisen Rottne H11D väliin heidän tarjontaansa täydentämään.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.