Metsäkoneurakointi

Metsä Group tietää jatkossa hakkuukoneidensa sijainnin senttien tarkkuudella

Metsä Groupin yrittäjien hakkuukoneisiin asennetaan loppuvuoden aikana tarkkuuspaikannuslaitteita, joiden avulla hakkuukoneiden kouran sijainti tiedetään muutaman senttimetrin tarkkuudella. 

Komatsu Forest 951XC

- Tällä hetkellä tiedämme hakkuukoneiden kourien sijainnin muutaman metrin tarkkuudella. Nyt käyttöön otettava uusi teknologia mahdollistaa sen, että hakkuukoneiden ja ennen kaikkea puut kaatavan kouran sijainti tiedetään muutaman senttimetrin tarkkuudella, Metsä Groupin puunhankinnan tuotantojohtaja Hannu Alarautalahti kertoo.

GPS-paikannusta on käytetty metsätaloudessa pitkään. Uusi satelliittipaikannusteknologia on mahdollistanut paikannuksen tarkkuuden kehittämisen. Ensimmäisenä muutaman sentin sijaintitarkkuuteen yltävän tarkkuuspaikannuksen tuo markkinoille Komatsu Forest.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Olemme tehneet usean vuoden ajan aktiivisesti yhteistyötä konevalmistajien kanssa, jotta tarkkuuspaikannus saadaan käyttöön, Alarautalahti sanoo.

Tarkkuuspaikannuksen käyttö tuo hyötyjä niin Metsä Groupille, sopimusyrittäjille että metsänomistajille.

Metsänomistajien hyöty on selvä: riski siitä, että hakkuu ulottuisi väärälle kiinteistölle epätarkan sijaintiedon vuoksi pienenee edelleen merkittävästi. Hakkuukoneen koura yltää kaatamaan puita enimmillään 11 metrin etäisyydellä koneesta ja siinä välissä voi olla hakattavan kuvion raja, tai pahimmillaan kiinteistön raja. Rajojen ylityksiä tapahtuu valitettavasti edelleen, koska kiinteistöjen rajoja ei pidetä auki.

Metsä Groupin henkilökunnalta säästyy työaikaa, kun epäselviä kiinteistön tai hakattavan kuvion rajoja ei aina tarvitse käydä maastossa merkitsemässä kuitunauhoin.

Hakkuukoneen kuljettajien työ tehostuu, kun kuljettajan ei tarvitse poistua hytistä tarkistamaan, missä raja on, ja onko se merkitty vai ei.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tarkkuuspaikannus yhdessä Komatsun MaxiVision järjestelmän kanssa tulee avustamaan ja helpottamaan kuljettajan toimintaa. Järjestelmään voidaan määritellä esimerkiksi hälytyksiä erilaisista asioista kuten rajoista, suojavyöhykkeistä ja muista huomioon otettavista asioista. Järjestelmä saadaan avustamaan myös metsäsertifioinnin tarpeisiin kuten muistuttamaan säästöpuista, tekopökkelöistä jne. Koska nyt tiedetään harvesteripään tarkka sijainti, niin sen myötä saadaan myös kaadetun puun tarkka paikka ja tehtyjen pöllien tarkat paikat, mitkä tiedot siirtyvät pöllit keräävälle kuormatraktorille. Tämä auttaa etenkin talvella, jos lumi on kerennyt satamaan jo tehtyjen pöllien päälle. Jatkossa tarkka paikkatieto tulee olemaan perusta tulevaisuuden innovaatioille, Jari Nurminen, Komatsu Forestin toimitusjohtaja kommentoi.

Jari Nurminen, Komatsu Forest Oy

Metsä Group haluaa tarjota metsänomistajille ylivoimaisen asiakaskokemuksen, ja tarkkuuspaikannus on yksi keino tämän kokemuksen tuottamisessa.

- Tarkkuuspaikannukseen tehtävät investoinnit maksavat itsensä nopeasti takaisin tehokkaan työajan lisääntymisen vuoksi. Tulemme edellyttämään sopimusyrittäjiltämme tarkkuuspaikannuksen käyttöönottoa sekä uusissa hakkuukoneissa että sellaisissa jo käytössä olevissa, joihin menetelmän voi jälkiasentaa. Komatsu Forest on tässä edelläkävijä, mutta uskon, että muut konevalmistajat seuraavat pian perässä, Alarautalahti sanoo.