Metsäteollisuus

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat on käynnistetty

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.

Metsä Group, Kemin biotuotetehdas

- Metsä Group valmistaa fossiilisia materiaaleja korvaavia tuotteita ihmisten arkeen. Sellu ja kartonki ovat lukuisten kulutustavaroidemme raaka-aineita, joita valmistetaan Kemissä aiempaa merkittävästi pienemmin päästöin. Suomi tarvitsee nyt kestäviä investointeja, jotka luovat työtä, toimeentuloa ja uskoa tulevaisuuteen, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Ilkka Hämälä

Kemin biotuotetehdas tuottaa vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua. Se ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja viimeistään vuonna 2030 tehdas on kokonaan jätteetön. Uusinta teknologiaa hyödyntävässä laitoksessa kiertotalous toteutuu täysimääräisesti, sillä puuraaka-aine ja tuotannossa syntyvät sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti erilaisina biotuotteina ja bioenergiana. Tehdas tuottaa esimerkiksi mäntyöljyä, tärpättiä ja uusiutuvaa sähköä kaksi terawattituntia vuodessa, mikä vastaa 100 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Se on noin 2,5 prosenttia koko maan sähköntuotannosta. Tehokkaan kemikaalikierron ja muiden ympäristötehokkaiden ratkaisujen ansiosta uusi tehdas alittaa Kemin nykyisen sellutehtaan ympäristöluvan päästörajat, vaikka tehdas tuottaa yli kaksi kertaa enemmän sellua kuin vanha laitos.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Biotuotetehdas käyttää puuta 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa, joka on 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän verrattuna vanhaan tehtaaseen. Puunhankinta perustuu uudistavaan metsätalouteen, jonka tavoitteena on vahvistaa luonnon tilaa todennetusti 2030 mennessä.

Metsä Group, Kemin biotuotetehdas

Kemin kartonkitehtaan modernisointi- ja pullonkaulainvestoinnit kasvattavat valkopintaisen kraftlainerin vuotuista tuotantokapasiteettia noin 40 000 tonnilla 465 000 tonniin. Kasvu vahvistaa Kemin tehtaan asemaa maailman suurimpana päällystettyjen valkopintaisten kraftlainereiden valmistajana, jonka tuotteita käytetään aaltopahvipakkausten pintamateriaalina maailmanlaajuisesti. Biotuotetehtaan ja kartonkitehtaan välinen integraatio sekä kartonkitehtaan tuotantolinjalle tehdyt modernisoinnit parantavat kartonkitehtaan vesi- ja energiatehokkuutta merkittävästi. Investoinnit vähentävät tehtaan vedenkäyttöä 40 prosenttia ja energian käyttöä 5 prosenttia tuotettua kartonkitonnia kohden.

Metsä Groupin toteutuneiden, käynnissä ja suunnitteilla olevien investointien arvo on noin seitsemän miljardia euroa vuodesta 2015 lähtien. Investointien avulla yhtiö pystyy vastaamaan paremmin metsänomistajien ja asiakkaiden tarpeisiin koko metsäteollisuuden arvoketjussa ja tekemään oman osuuden ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Energiatehokkuus, pienempi ympäristökuormitus ja biotuotetehtaan fossiilittomuus tukevat Metsä Groupin ja sen asiakkaiden vastuullisuustavoitteita.