Metsäkoneurakointi

John Deere FinnMETKO-näyttelyssä: - Esittelyssä G-sarjan pienet ajokoneet ja puunkorjuun mullistava TimberMatic

Puunkorjuun suunnittelun mullistava TimberMatic Kartat avaa kuljettajille reaaliaikaisen tuotantonäkymän leimikosta. Harvesterin mittalaitteen keräämä tieto ja GPS:n antama tarkka sijainti kaadetusta puustosta siirtyy automaattisesti harvesterista TimberMatic -sovellukseen ajokoneen kuljettajan käyttöön. Tiedot koneiden välillä päivittyvät reaaliaikaisesti pilvipalvelun kautta ja kaikki samalla työmaalla työskentelevät kuljettajat näkevät leimikon korjuutilanteen reaaliajassa. Kartalla näkyvät kaikki puutavaralajit yksittäisen pölkyn tarkkuudella. Työn suunnittelemisesta ja tehokkaan ajojärjestyksen valinnasta tulee ennennäkemättömän yksinkertaista kun eri tavaralajien täsmällinen sijainti ja määrä on esitetty ajouraverkoston kanssa kartalla. Ajokoneen kuljettaja voi esimerkiksi valita haluamansa tavaralajin sijainnin tietyltä leimikon alueelta tai tietyn ajouran varrelta, ja kartta näyttää puutavaran tarkan määrän jolloin työskentelystä tulee suunnitelmallista ja tehokasta. Kuljettaja pystyy helposti merkitsemään kartalta kuljettamansa puutavaran ajetuksi varastopaikkaan. Näin varastopaikkaan ajetun puutavaran tarkka määrä on tiedossa. Täsmällinen tieto leimikon edistymisestä näkyy kuljettajien lisäksi reaaliaikaisesti myös urakoitsijalle. Hakkuutyön edetessä koneen tekemä tuotanto sekä ajourat näkyvät reaaliaikaisesti kartalla. Lisäksi kuljettajat voivat karttaan lisättävillä merkinnöillään korostaa huomioitavia paikkoja muille käyttäjille. Esimerkiksi pehmeä maastokohta on helppo huomioida ajojärjestystä suunniteltaessa. Reaaliaikaisen kartan avulla myös seuraavan vuoron kuljettaja näkee leimikon täsmällisen tilanteen yksittäisen pölkyn tarkkuudella. Työmaan reaaliaikaisesta tilanteesta on järjestelmästä omat näkymät kuljettajille ja urakoitsijalle. TimberMatic Kartat on metsäkoneiden ohjaamossa käytettävä sovellus ja TimberManager puolestaan on urakoitsijan näkymä leimikon etenemiselle. Järjestelmästä näkyy havainnollisesti leimikon eteneminen kuutioina ja prosentteina sekä hakatun että tienvarsivarastoon kuljetetun puutavaran osalta. Varastopaikan tarkka kuutiomäärä helpottaa urakoitsijan työtä sekä lavettikuljetusten että puutavaran jatkokuljetuksen suunnittelussa. Täsmällinen tieto helpottaa koko toimitusketjun toimintaa. Silmämääräistä arviointia ei enää tarvita ja yksikään runko ei jää metsään sillä pimeässä tai lumen alle peittyneet eri puutavaralajit näkyvät kartalla pölkyn tarkkuudella. TimberMatic Kartat ja TimberManager ovat vakio-ominaisuuksia kaikissa uusissa John Deeren G-Sarjan harvestereissa ja ajokoneissa syksystä 2018 alkaen. Järjestelmä voidaan myös jälkiasentaa laitteistovaatimukset täyttäviin vanhempiin koneisiin.

John Deere 910G ja 1010G tarjoavat ratkaisuja kaikkiin olosuhteisiin

Uusien ajokonemallien tehokkuutta kaikissa olosuhteissa varmistaa laaja valikoima akselisto- ja rengasvaihtoehtoja. John Deere 910G on saatavana 6-pyöräisenä 34 tuuman etu- ja 24,5 tuuman takarenkailla tai 8-pyöräisenä joko 22,5 tai 24,5 tuuman renkailla. John Deere 1010G tarjoaa 6-pyöräisenä 34 tuuman eturenkaiden kanssa kaksi takarengasvaihtoehtoa: 24,5 ja 26,5 tuumaa. 8-pyöräisenä 1010G:n voi varustella joko 24,5 tai 26,5 tuuman renkailla. John Deere 910G kantaa 9 tonnin (22,5 tuuman renkaat) tai 10 tonnin (24,5 tuuman renkaat) kuorman ja soveltuu ketteryytensä ansiosta erinomaisesti ensiharvennuksiin. 910G on saatavana kuusi- tai kahdeksanpyöräisenä kapealla tai leveällä kuormatilalla, joiden poikkipinta-alat ovat 3,5m²ja 4,0 m². Ohjaamoksi voidaan valita joko kiinteä tai vakaava ja kääntyvä. Kuormainvaihtoehtoja ovat CF1 ja CF5 kolmella eri ulottumalla. Moottorissa on tehoa (118 kW) ja vääntöä (650 Nm) huomattavasti enemmän kuin aiemmassa vastaavan kokoluokan 810E-mallissa. John Deere 1010G on kantavuudeltaan 11 tonnin kone. Moottorissa on tehoa (131 kW) ja vääntöä (730 Nm) huomattavasti enemmän kuin aiemmassa 1010E-mallissa. 1010G on saatavana kuusi- tai kahdeksanpyöräisenä ja kapealla tai leveällä kuormatilalla (3,5 m²tai 4,0 m²). Malli voidaan varustaa joko kiinteällä tai vakaavalla ja kääntyvällä ohjaamolla, ja CF5-kuormaimessa on kolme eri ulottumavaihtoehtoa. Uusi muotoilu tuo mukavuutta pienen kokoluokan G-sarjan ajokoneisiin. Moottoritila ja konepeitto on suunniteltu yhteistyössä BMW DesignWorksin kanssa. Konepeitto on madaltunut ja kuljettajan näkymä ohjaamosta työalueelle on parantunut. Molemmat mallit ovat saatavana myös lyhyellä akselivälillä. Akselivälin lyhennys tehdään siirtämällä taka-akselia 40 cm eteenpäin, jolloin kuormatilan koko säilyy entisellään. Koneen vakaus säilyy hyvänä ja ketteryys paranee, mikä auttaa erityisesti harvennuksilla. John Deere 1010G on saatavana pitkätelisenä versiona, jolloin takatelin napaväli kasvaa 1890 mm:iin eli 390 mm pidemmäksi kuin vakiomallissa. Voimansiirto ja kääntösäde ovat samat kuin vakiomallin HD-portaalitelillä varustetussa koneessa. Teloilla varustettuna takarungon pintapaine on 14 % pienempi tavalliseen teliakseliin verrattuna. Matalat pintapaineet koneen etu- ja takarungolla tekevät koneesta erinomaisen ratkaisun pehmeiden maiden puunkorjuuseen. Ajourat ovat matalammat ja painuma maastoon pienempi. Pitkä teli toimii hyvin myös normaaleilla maapohjilla ja tuo vakautta esteiden ylityksiin kivikkoisilla alueilla.

Stage 5 - John Deere moottorit

4.5-litrainen John Deere PowerTech Plus 4045, 6.8-litrainen John Deere PowerTech Plus 6068 ja 9.0-litrainen John Deere PowerTech Plus 6090 -moottorit täyttävät Stage 5 -päästövaatimukset. Moottorin kierroslukualue on laaja ja alakierroksilla on paljon vääntömomenttia. Kierrosluku pysyy tasaisena myös suurien ja nopeasti vaihtelevien kuormitusten aikana. Voimakas dieselmoottori on sovitettu entistä tarkemmin yhteen ajovoimansiirron kanssa. Näin koneen vetokykyä on saatu merkittävästi paremmaksi. Mukautuva ajovoimansiirron hallinta on ainutlaatuinen vakio-ominaisuus John Deeren G-sarjan metsäkoneissa. Ohjelmistopohjainen hallintajärjestelmä parantaa G-sarjan koneiden ajettavuutta ja tuottavuutta. Kuljettaja valitsee olosuhteisiin sopivan ajokierrosluvun (Eco, Normal tai Power) ja järjestelmä säätää moottorin kierroksia automaattisesti moottorin kuormituksen mukaan sekä pitää moottorin kierrosluvun tasaisena myös korkealla kuormituksella. Korkean kuormitustilanteen aikana uusi tehonsäätöratkaisu takaa dieselin tasaisen käynnin ja hyödyntää tehokkaasti käytettävissä olevan maksimivetotehon. Myös ajopolkimen ja runkoohjauksen reagointia on parannettu älykkään sähköisen suodatuksen avulla.

Kärkiohjaus on saatavana 910G ja 1010G -ajokonemallien CF5-puomiin

G-sarjan koneiden puominohjaus on ennennäkemättömän tarkka. Uudet kontrollerit, yksinkertaistetut CAN-väylät ja selkeä sähköjärjestelmä tuovat puomeihin lisää voimaa, nopeutta ja käsittelytarkkuutta. Ainutlaatuinen kärkiohjaus (IBC) tuli John Deeren ajokoneisiin vuonna 2013 ja nyt valittavissa myös 910G ja 1010G –ajokoneiden CF5-kuormaimeen. Yli 80% Pohjoismaihin toimitettavista John Deere –ajokoneista on varustettu kärkiohjauksella ja 1270G ja 1170G –harvestereissa tämä ominaisuus on lähes kaikissa koneissa. IBC on älykäs puominohjausjärjestelmä, jossa anturit tunnistavat kouran sijainnin ja algoritmit sovittavat puomien liikkeet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuljettaja ohjaa kouran haluttuun paikkaan ja järjestelmä optimoi puomin eri osien liikeradat. Kärkiohjauksen 2.0-versiossa kouran ohjauksen tarkkuutta on parannettu erityisesti pitkällä ulottumalla. Sähköisten päätyvaimennusten ansiosta puomi toimii pehmeästi. Ääripäiden iskumaiset kuormitukset jäävät pois, mikä tekee kuljettajan työstä jouhevampaa ja parantaa puomin kestävyyttä. IBC tehostaa kuorman käsittelyä ja lisää tuottavuutta jopa kuorman verran päivässä. Koneemme tunnetaan myös kuljettajan työoloja parantavasta, ainutlaatuisesta kääntyvästä ja vakaavasta ohjaamosta. Se tarjoaa merkittävää parannusta sekä koneen tuottavuuteen että kuljettajan viihtyvyyteen ja vähentää ajon aikaista tärinää jopa 30-50 %. Koko G-sarjan harvesteri- ja ajokonemallisto on esillä FinnMetko-näyttelyssä tutulla John Deeren osastolla pääportin vieressä. Koneiden lisäksi John Deere esittelee jälkimarkkinapuolen uutuuksia ja myymälässä on tarjolla runsaasti John Deere –vaatteita, leluja ja muuta tavaraa. Kaisa Mäkäräinen on tavattavissa John Deeren osastolla pe 31.8. aamupäivällä.