Kuljetus

Näitä asioita moni autoilija ei tiedä talvirenkaista

Lumi on satanut monin paikoin maahan, ja viime viikolla etelässäkin on ollut jo purevia pakkasaamuja. Talvirengassesonki käy kuumimmillaan. Tiesitkö nämä tärkeät asiat talvirenkaista?

auton rengas

K-Auton varaosajohtaja Jani Lindgren kertoo olennaisimmat asiat talvirenkaista ja niiden säilytyksestä.

1. Muistithan pesun ja jälkikiristyksen?

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vanteet on syytä vähintäänkin huuhtoa hyvin, jotta lika ei pääse pinttymään ja heikennä näin maali- tai lakkapintaa. Sesonkisäilytykseen kannattaa lisätä vaihtopalvelu, jolloin rengaspaineet, rengaspaineseurannan kalibrointi sekä itse asennustyö tehdään oikein. Ammattilainen pesee ja säilöö renkaat oikein, eikä asiakkaan tarvitse murehtia renkaiden siirtelystä ja lastaamisesta. Pyöränpulttien jälkikiristystä ei sovi myöskään unohtaa. Autonvalmistajan määrittämä pyöränpulttien kiristysmomentti takaa, että pyörät eivät pääse irtoamaan yllättäen – ja toisaalta kevään koittaessa renkaiden pultit myös aukeavat.

Sesonkisäilytyksen hinta vaihtoineen on paikasta riippuen n. 15–25 euroa kuussa.

2. Urasyvyys ei ole koko totuus renkaan pitokyvystä

- Vanha rengas kovettuu, jolloin renkaan lamellit eivät enää toimi suunnitellulla tavalla. Pitokyky ei myöskään ole tällöin hyvä, vaikka urasyvyyttä olisikin vielä jäljellä. Yli 6-vuotias rengas alkaa olla vaihtokunnossa, vaikka pintaa vielä olisikin.

3. Ajotavalla ja maanteiden kunnolla on aidosti vaikutus renkaiden kuntoon

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nastarenkaasta on tarkistettava, onko nastoja irronnut ja kuinka paljon. Ajoneuvon eri renkaissa saavat nastamäärät poiketa enintään 25 prosenttia ajoneuvon sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Maanteiden kunto ja ajotapa vaikuttavat tähänkin, sillä aggressiivinen ajo lisää nastojen irtoamista ja maanteiden routavauriot kuormittavat renkaan runkoa. Suomen talven ääriolosuhteet lisäävät tiestön routavaurioiden määrää, joten renkaiden mahdolliset kudosvauriot kannattaa huomioida.

4. Rengaspaineillakin on vaikutus renkaiden kuntoon

- Renkaan kuluminen on tärkeää tarkistaa aina vaihdon yhteydessä. Onko rengas kulunut esimerkiksi keskeltä enemmän tai jommastakummasta reunasta? Oikeat rengaspaineet ja oikeanlaiset ohjauskulmat kuluttavat renkaita tasaisesti. Ammattilainen huomaa poikkeamat ja osaa ehdottaa mahdollista korjausta.