Metsäteollisuus

Metsä Group osavuosikatsaus: Liikevaihto ja tulos laskivat

Metsä Groupin liikevaihto tammi-syyskuussa 2023 oli 4 624 (5 239) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 443 (986) miljoonaa euroa. Heinä-syyskuun osalta liikevaihto oli 1 509 (1 823) miljoonaa euroa ja liiketulos 41 (397) miljoonaa euroa.

Metsä Group

Pääjohtaja Ilkka Hämälä:

Ilkka Hämälä

Kolmas vuosineljännes toteutui ennakoidusti edellistä neljännestä ja vertailukautta matalammalla tasolla, ja kokonaisuudessaan tulostaso oli heikko. Keskeisimmät tekijät tuloksen muodostumisessa olivat Euroopan vaimeana jatkunut kysyntä ja kiinalaisen kartongin kasvanut tuonti itäisen Välimeren alueelle. Kolmannen neljänneksen aikana aloitettiin Kemin uuden biotuote-tehtaan tuotanto ja Husumin kartonkikoneen laajennus-investoinnin vaatima investointiseisokki, mitkä lisäsivät kauden kiinteitä kustannuksia. Havusellun kysyntä Aasiassa on jatkunut normaalilla tasolla, ja hintataso on kolmannen neljänneksen aikana kääntynyt siellä nou-suun. Vuoden 2023 aikana on suljettu havusellukapasiteettia Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Taivekartongin ja korkealaatuisen lainerikartongin kysyntä Euroopassa on edelleen normaalia matalammalla tasolla. Pohjois-Amerikan kysyntä on hieman Eurooppaa aktiivisempaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Rakennusteollisuuden taantuma on johtanut sahatavaran heikkoon kysyntään, ja hintataso on laskenut kaikilla markkinoilla. Kertopuutuotteet ovat olleet vahvemmassa kysyntätilanteessa uusien rakentamisen ratkaisujen saadessa suosiota asiakkaiden keskuudessa. Rakentamisen aloitusten vähyys luonnollisesti laskee kertopuutuotteidenkin kysyntää. Pehmopaperituotteissa ja ruoanlaittopapereissa kysyntä on tyypillisesti Metsä Groupin muita segmenttejä vakaampaa. Metsä Tissuen tehostamistoimien ansiosta tulostaso on ollut hyvä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Metsä Group on toteuttanut noin kuuden miljardin euron kehitysinves-tointiohjelman. Hankkeita on toteutettu kaikilla liiketoiminta-alueillamme. Kaikki Metsä Groupin portfolion tuoteryhmät ovat pitkäaikaisesti kasvavia globaaleilla markkinoilla. Perustana kehitystyöllemme on usko toi-mialan tulevaisuuden menestykseen uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen kierrätettävien materiaalien valmistajana sekä perustehtävämme Metsäliitto Osuuskunnan omistajajäsenten metsäomaisuuden arvon kasvattamisessa. Tässä tehtävässä onnistuminen vaatii aktiivista uudistumista arvoketjumme kaikissa osissa. Olemme kuluneenkin vuoden aikana tuoneet talousmetsien hoitoon lukuisia uusia metsien elinvoimaisuutta ja ekologisuutta tukevia palveluita ja pidemmän aikavälin strategisia tavoitteita. Uudistamme konsernin tuotteistoa panostamalla uusien puupohjaisten tuotteiden innovaatioihin sekä omassa liiketoiminnassamme että tukemalla uusien yritysten kehitystä sijoittamalla startup-yrityksiin.

Uusien tuotteidemme koetehdashankkeista kuituvalu-pakkausten 3D Muoto -hanke lähestyy vaihetta, jossa arvioimme kaupallisen vaiheen potentiaalia. Tekstiilikuitukoetehtaan testiajot jatkuvat ja prosessinkehitys jatkuu vielä tulevana vuonna. Metsä Fibre suunnittelee ligniinituotteiden koelaitosta Äänekoskelle ja Metsä Springin osakkuusyhtiö Montinutra suunnittelee kuusen sahanpurusta uutettavien kemikaalien tuotannon demolaitosta Vilppulaan.

Metsä Boardin taivekartonkitehtaan laajennus Husumissa otetaan käyttöön vuoden viimeisellä neljänneksellä, Metsä Tissuen ja Metsä Woodin uusien tehtaiden investoinnit Mariestadissa ja Äänekoskella etenevät.

Kaikki tämä vaatii toteutuakseen ammattitaitoisia ja sitoutuneita ihmisiä niin omistajajäsentemme, kumppa-niemme kuin metsägroupilaistenkin joukossa. Konsernin liiketoiminnan on vastattava yhteiskuntien tavoitteisiin. Tämä luo meille menestymisen edellytykset ja vahvistaa eri rooleissa yhteisten tavoitteiden eteen työtä tekevien ihmisten motivaation.