Metsäteollisuus

Anonyymi hakutapa mullisti Metsä Groupin rekrytoinnin

Metsä Group on yksi harvoja yrityksiä Suomessa, jossa anonyymi rekrytointi on pääasiallinen rekrytointitapa. Anonyymin rekrytoinnin tavoitteena on vähentää tiedostamattomien ennakkoluulojen vaikutusta ja tarjota jokaiselle työnhakijalle yhdenvertaiset mahdollisuudet työnhakuprosessissa.

Metsä Group

Anonyymi rekrytointi on ollut Metsä Groupin pääasiallinen rekrytointitapa marraskuusta 2022. Siinä hakijoiden henkilötiedot, kuten nimi, ikä, sukupuoli ja oppilaitoksen nimi on piilotettu hakemusten karsintavaiheessa. Tavoitteena on, että yhä monimuotoisempi hakijajoukko pääsee haastatteluvaiheeseen ja tehtävään tulee valituksi soveltuvin henkilö riippumatta henkilöön liittyvistä ominaisuuksista. 

- Anonyymi työnhaku otettiin käyttöön osana Metsä Groupin laajempaa yhdenvertaisuusohjelmaa alun perin vuonna 2021 ja vuoden ajan se on ollut yhtiömme pääasiallinen rekrytointitapa. Meille ovat tervetulleita eri taustoista tulevat ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset. Uskomme, että parhaat ideat syntyvät monimuotoisissa tiimeissä ja anonyymi rekrytointi on oiva tapa lisätä työyhteisön moninaisuutta, Metsä Groupin rekrytoinnista ja osaamisen kehittämisestä vastaava johtaja Susanna Tainio sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tällä hetkellä Metsä Groupin noin 700 vuosittaisesta rekrytoinnista yli 80 prosenttia tehdään anonyymisti. Suurrekrytoinnit kuten oppisopimuskoulutus ja kesätyöhaku siirtyvät anonyymiin prosessiin vaiheittain. Viimeisin oppisopimushaku toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa täysin anonyymisti. 

Anonyymin rekrytoinnin vaikutuksia seurataan tarkasti. Tällä hetkellä palkatuista henkilöistä on 17 prosenttia enemmän naisia kuin vuonna 2021. Naisten osuuden kasvua selittää anonyymin rekrytoinnin lisäksi muu Metsä Groupilla yhdenvertaisuuden eteen tehty työ. Yhtiön eri yksiköistä saadun palautteen perusteella myös haastatteluissa on ollut edustettuna aiempaa monimuotoisempi joukko hakijoita.

- Yhtenä tärkeänä tuloksena voidaan pitää sitä, että henkilöstömme on havahtunut yhdenvertaisuuden kysymyksiin uudella tavalla. Anonyymi rekrytointitapa pysäyttää miettimään omia ennakkokäsityksiä. Toivomme, että voimme esimerkillämme kannustaa muitakin toimijoita kehittämään yhdenvertaisuutta lisääviä rekrytointikäytäntöjä, Tainio sanoo.

Myös työnhakijat ovat olleet pääosin tyytyväisiä anonyymiin hakuprosessiin. Metsä Groupiin hakeneilta kerätystä palautteesta käy ilmi, että anonyymia rekrytointia pidetään takeena hakijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Toisaalta, osa hakijoista on kokenut työnhakuprosessin työlääksi ja aikaa vieväksi. Anonyymin rekrytoinnin prosessia kehitetään jatkuvasti, jotta se palvelee entistä paremmin sekä työnhakijaa että työnantajaa. 

- Tiedostamme hyvin, että metsäalalla on henkilöstön monimuotoisuuden suhteen vielä paljon tehtävää. Meillä on yhtiönä kuitenkin kunnianhimoiset tavoitteet, emmekä epäröi kääntää kehityksen suuntaa. Tavoitteenamme on esimerkiksi kasvattaa naisten osuus Metsä Groupin johdossa 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, Tainio summaa.