Kuljetus

Vuokraus säästi tuhansia euroja

- Vuokrasimme tänä kesänä useamman auton Scania Rentiltä. Yleensä kai kuorma-auto vuokrataan kiireavuksi, mutta meillä siihen päädyttiin muista syistä, Peab Asfaltin korjaamopäällikkö Mikko Härkönen.

Scania Rent kuorma-auto
Peab Asfalt vuokrasi Scania Rentiltä kuorma-autot ja ajaa nyt aiempaa ympäristöystävällisemmällä kalustolla.

Pitkään alalla ollut Härkönen laski vuokraamisen olevan asfalttitöissä taloudellisesti järkevää.

- Olen aina ollut Scania-miehiä. Muistelen kaiholla aikoja, jolloin ajoin Hiab-autolla, Härkönen kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Meillä kausi kestää viidestä kuuteen kuukautta, jonka jälkeen kalliit ajoneuvot seisovat. Vuokraamalla ei tarvitse maksaa ajoneuvoista talvella. Samalla pystymme ennakoimaan kulut, sillä vuokraan kuuluu kaikki paitsi polttoaine ja AdBlue.

Lisäksi ajoon ja tarjouskilpailuihin on saatu uusia, ympäristöystävällisempiä ja polttoainetaloudellisimpia ajoneuvoja. Niistä kaikkein kiiltävin saapui lokakuun lopussa Peabin Tuusulan asfalttiaseman pihaan, josta se lähti ajoon ensimmäiselle työmaalle Neste My Dieseliä tankissaan.

Mikko Härkönen
- Olen aina ollut Scania-miehiä. Muistelen kaiholla aikoja, jolloin ajoin Hiab-autolla, Peab Asfaltin korjaamopäällikkö Mikko Härkönen kertoo.

Ammattikuljettajan mielipide vuokra-autoista

Kuljettaja Kai Backström on nyt ajanut kolme viikkoa uudenkarhealla Scania Rentin vuokra-autolla eli neliakselisella Scania R660:lla. Kokeneella ammattikuljettajalla on ajohommista 36 vuoden kokemus. Mitä mieltä hän on vuokra-autosta? 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Parempi Scanian hytissä on olla kuin kotona, Backström sanoo ja hymynhäivä näyttää vilahtavan jossain parran suojissa.

- Vuokraus on kuljettajalle helppo ratkaisu: ei tarvitse edes poltinta vaihtaa itse. Kaikki kuuluu vuokraan.

Backström on ajanut uudella sora-autolla n. 5 000 kilometriä pääasiassa Espoossa. Sillä kuljetetaan kiviainesta, maata, maakosteaa betonia, kuorikatetta: periaatteessa kaikkea mitä Peabin Tuusulan varikolta löytyy. 

- Vuokra-auto rakennettiin tätä tarkoitusta varten. On esimerkiksi vibra, jolla lavan saa tyhjäksi, jos sinne jotain jää, Backström kertoo.

Vuokra-autoihin on myös tarvittaessa asennettu sähköt, jotta lavetit toimivat. Ajopiirtureiden ja kuljettajakorttien tietojen tallennus hoidetaan Scanian Digipiirturin etälataus -oheispalvelun avulla. Ajo- ja lepoaikatiedot tallentuvat lakisääteisesti palvelimelle, josta saadaan tarvittavat raportit ja muistutukset tapahtumista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Scania Rentin Tuomo Arola on huolehtinut tarvittavista kalustomuutoksista. Hänen kanssaan on helppo tehdä töitä: Tuomo ymmärtää asiakkaan huolet, Härkönen tuumaa. 

Scania Rent
Peab Asfaltin kanssa samaan konserniin kuuluvan Swerockin kiviainesten ottoalue sijaitsee Tuusulassa.

200 työkoneen varikko

Vaikka Peabilla on vähennetty omia kuorma-autoja, korjaamopäälliköllä ja asentajilla riittää muuta kalustoa huolettavaksi. Peab Asfalt on Suomen suurin asfaltoija. Sillä on komea kokonaisuus, Sammonmäen varikolla lähes 200 yksikköä työkoneita, kuten asfaltinlevittäjiä, jyriä, jyrsimiä ja kuljetuskalustoa. Niiden korjaus ja huolto ovat oma taitonsa, jonka harva osaa. 

Peab Asfaltin kanssa samaan konserniin kuuluvan Swerockin kiviainesten ottoalue sijaitsee Tuusulassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Meillä on noin kuusi kuukautta aikaa korjata kalusto, jotta se on toukokuun alussa valmis töihin. Pyrimme tekemään itsemme tarpeettomaksi kesäksi, Härkönen hymähtää.

Poikkeuksena on raskas kalusto: lavetit, peräkärryt ja kuorma-autot, jotka on annettu Scania Nurmijärven hoidettavaksi.

- Siellä on todella osaavaa henkilökuntaa. Tutustuin Scanian työnjohtaja Jari Ketolaan jo edellisessä työpaikassa ollessani. Siellä pomoni sanoi aina ongelmien tullessa vastaan: Kysy Ketolalta. Ketola hoitaa.

Ilmeisesti Ketola on hommansa hoitanut, sillä Scania Nurmijärven kanssa korjaamoyhteistyö on jatkunut vuodesta 2015 lähtien.