Ajankohtaista

Uusiutuvien tuotteiden kysyntä vauhdittaa Stora Enson puukauppaa

Suomalaisesta puusta tehdyille uusiutuville tuotteille on menekkiä maailmalla, ja se saa vipinää myös puukauppoihin. Samanaikaisesti Stora Enso panostaa voimakkaasti metsänomistajien palvelemiseen rekrytoimalla lisää metsäasiantuntijoita ja kehittämällä digitaalisia palveluita.

– Lisääntynyt ympäristötietoisuus, digitalisaation myötä kasvanut nettikaupan kasvu sekä kaupunkirakentaminen tukevat puusta tehtyjen tuotteiden ja sitä kautta tukki- ja kuitupuun kysyntää, sanoo Stora Enson Itä-Suomen aluejohtaja Antti Partanen.

Stora Enson hankkimat puut päätyvät esimerkiksi Varkauteen, missä yhtiö tekee tukkipuista LVL-viilupuuelementtejä. Niistä voidaan rakentaa vaikkapa kerrostaloja. Joensuuhun kohoaa parhaillaan Suomen korkein puukerrostalo, joka rakennetaan Varkauden viilupuutehtaan elementeistä. Kuitupuita kuljetetaan muun muassa Stora Enson Imatran tehtaalle, joka on maailman suurin nestepakkauskartongin valmistaja. Kauppojen hyllyillä monet maitopurkit ja mehutölkit ovat itäsuomalaisista puista tehtyjä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Puukauppa on käynyt tänä vuonna erinomaiseen tahtiin. Tällä hetkellä kaikille puutavaralajeille on hyvä kysyntä. Kelirikkoajan korjuuseen ehtii vielä tehdä kauppoja, vaikka painopiste on kääntymässä pikkuhiljaa jo talvileimikoiden suuntaan, Partanen toteaa. Talven painavat lumikuormat tuhosivat paljon hyviä, kasvussa olevia metsiä Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Tilanne oli hurja ja kurja monelle metsänomistajalle.

– Ohjasimme kaikki mahdolliset korjuuketjut keväällä tykkylumitalkoisiin. Meillä oli mahdollisuus ostaa katkenneitakin puita ja kerätä niitä pois ennen kuin lahoaminen alkaa tai ötökät iskevät puihin. Saimme korjattua meille tulleista tykkylumituhokohteista kesän aikana noin 80 prosenttia. Loput korjaamme syksyn ja talven aikana ennen ensi kevään lämpimiä kelejä ja ötökkätuhovaaraa, Antti Partanen sanoo.

Lisää metsäasiantuntijoita palvelemaan metsänomistajia

Uutta puukaupassa ja metsänhoitopalveluiden myynnissä on Virtuaalimetsä. Se on ilmainen sovellus kaikille suomalaisille metsänomistajille. Virtuaalimetsän avulla metsäomistaja voi vierailla metsässään kotisohvalta joko kännykän, tabletin tai tietokoneen kautta. Sovelluksella voi suunnitella metsänhoitotoimenpiteitä ja nähdä toimenpiteiden kustannukset ja tuotot.

– Samalla metsänomistajien henkilökohtainen palvelu on meille tärkeää ja sen vuoksi olemme vahvistaneet organisaatiotamme Itä-Suomessa. Olemme rekrytoineet eri paikkakunnille kymmenen uutta metsäasiantuntijaa. Palvelemme Itä-Suomen hankinta-alueella metsänomistajia yhteensä 35 paikallistoimistossa, Partanen kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy