Puutavara-autoilu

Puutavara-autotilastot 2023 – Puuautoilijoiden määrä jatkaa laskuaan

Puutavara-autokanta on pysynyt suunnilleen samalla tasolla 2010-luvun taitteesta alkaen, mutta samaan aikaan raakapuuta kuljettavien yritysten määrä on laskenut lähes jatkuvasti. Vielä vuonna 2006 puuautoilijoita oli yli 900, nyt enää 548. Laskua on tullut siitä asti joka vuosi, säännön vahvistava poikkeus on vuosi 2013. Viime vuonna keskittyminen kuitenkin hidastui, sillä yritysmäärä laski vain viidellä. Edellisen neljän vuoden aikana puuautoilijoiden määrä väheni vuosittain paljon selvemmin.

Partasen Kuljetus Oy, Scania puutavara-auto
Iisalmelainen Partasen Kuljetus Oy on kalustomäärällä mitattuna Suomen neljänneksi suurin raakapuuta kuljettavista yrityksistä. Kalustoon kuuluu 13 Scaniaa ja viisi Volvoa. Viime vuonna yritys rekisteröi kolme uutta Scaniaa heti alkuvuodesta.

Tämä näkyy selvästi myös yrityskokojen kasvuna. Yhden ja kahden auton yritysten määrä on laskenut koko 2020-luvun ajan, ja sama tahti jatkui edelleen. Vastaavasti suurimmalla yrityksellä (puuautojen määrällä mitattuna) autoja oli nyt vuoden vaihteessa peräti 29 kappaletta. Aivan ennätyslukemasta ei silti ole kyse, sillä vuonna 2006 lahtelaisella Kuljetusliike L.H Timosella puuautoja oli peräti 30 kappaletta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.