Puutavara-autoilu

MKY ry:n: Vuoden puutavara-autoilija(t): Aki ja Asko Koskinen, Pomarkku

Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry palkitsee aina vuosikokouksensa yhteydessä vuoden kuljetusyrityksen. Vuoden 2020 vuosikokous oli määrä järjestää Porin Yyterissä huhtikuun alussa, mutta koronaviruspandemian takia tapahtuma siirtyi myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Tämä ei kuitenkaan estänyt yhdistystä julkaisemasta tunnustuksen saajia, joita tänä vuonna oli poikkeuksellisesti kaksi.

MKY ry:n vuoden kuljetusyritys (tai kuljetusyritykset) 2020 huomionosoituksen saavat kuljetusyrittäjät Aki ja Asko Koskinen Pomarkusta. Valinnallaan Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n hallitus halusi painottaa perheyrittäjyyden ja yhdessä tekemisen merkitystä.

-Näillä voimavaroilla raakapuu Suomessa kulkee! 52 prosenttia metsäalan kuljetusyrityksistä on yhden auton yrityksiä ja perheyrityksiä ovat lähes kaikki puutavara-autoilijat, kuten palkittavammekin, yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Palojärvi toteaa palkinnon perusteluissa.

Historiaa 50-luvulta saakka

Koskisen perheen historia kuljetusalalla ulottuu aina 1950-luvulle saakka. Veljesten isoisä Arttu Koskinen toimi teurastajana, ja heidän isänsä puolestaan kuljetti teuraskarjaa, halkoja, santaa ja kaikkea muutakin, mitä nyt lavalle vaan kulloinkin laitettiinkaan. Ano Koskisen kuljetustoiminta laajeni siitä muillekin segmenteille, kunnes se jo 50-luvun loppupuolella keskittyi puun kuljetukseen. Tuolloin puuautossa tarvittiin vielä apumiestä, ja niihin hommiin päätyi myös neljä viidestä Koskisen pojasta.

Koskisten urakanantajana on alusta asti ollut UPM.

60-luvun taitteen molemmin puolin syntyneet Aki ja Asko ovat kasvaneet puuautoilun parissa, autelleet isää heti kynnelle kyettyään ja kortin saatuaan siirtyneet myös ajohommiin. Liikenneluvat ovat peräisin vuodelta 1982, jolloin he jatkoivat isänsä liiketoimintaa. Myös MKY ry:n jäseniä veljekset ovat olleet yrittäjyyden alkumetreiltä alkaen. Molempien osakeyhtiöt, Kuljetus Oy Aki Koskinen ja Kuljetus Oy Asko Koskinen, on puolestaan perustettu vuonna 2002.